Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.05.2017 - Aplicarea noilor norme privind decontarea
ED Targoviste

România și Spania au primit joi, 27 aprilie, avize motivate în ceea ce privește normele referitoare la caracterul definitiv al decontării, deoarece aceste norme ar fi trebuit să fie puse în aplicare de către toate statele membre până la 17 august 2014.

În urma crizei financiare, în 2012 au fost introduse norme privind compensarea la nivel central a instrumentelor derivate, în cadrul eforturilor depuse la scară mondială de a atenua riscurile sistemice la adresa stabilității financiare. În acest scop, UE și-a modificat, de asemenea, normele financiare pentru a reduce și mai mult riscurile legate de insolvența participanților la tranzacții prevăzute în Directiva privind caracterul definitiv al decontării (Directiva 98/26/CE). În mod specific, Directiva modificată (în Regulamentul (UE) nr. 648/2012) privind caracterul definitiv al decontării proteja operatorii de sistem care au oferit o garanție unui alt operator de sistem și urmărea să promoveze stabilitatea piețelor financiare, facilitând și mai mult schimburile comerciale transfrontaliere și competitivitatea.

Având în vedere că nu au respectat termenul-limită inițial, României și Spaniei li s-au trimis scrisori de punere în întârziere în septembrie 2016. Cum cele două țări nu au notificat Comisiei măsurile pe care le iau pentru a aplica modificarea specifică a normelor, Comisia le-a transmis avize motivate, solicitându-le să își alinieze legislația la cea a Uniunii Europene. Dacă acestea nu iau măsuri în termen de două luni, Curtea de Justiție a UE poate fi sesizată cu privire la acest caz.

Context

Prin pachetul lunar de decizii referitoare la acțiunile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie în aprilie cuprind 4 scrisori de punere în întârziere45 de avize motivate11 sesizări ale Curții de Justiție a Uniunii Europene și 2 proceduri de încetare. Totodată, Comisia închide 155 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.

Persoane de contact pentru presă:

Vanessa Mock – tel.: +32 229 56194

Letizia Lupini - tel.: +32 229 51958)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Informații privind procedura UE de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru

Registrul deciziilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană