Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
19.05.2017 - Proces de reflecție asupra globalizării, în UE
ED Targoviste

Comisia a publicat miercuri, 10 mai, un document de reflecție în ceea ce privește valorificarea oportunităților oferite de globalizare. Bazat pe o evaluare justă a avantajelor și neajunsurilor asociate acestui fenomen, el lansează o dezbatere cu privire la modul în care UE și statele membre îl pot gestiona într-o manieră care să facă posibilă anticiparea evoluțiilor viitoare și, astfel, să permită îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor europeni.

Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei, a declarat: „Globalizarea este benefică pentru economia europeană în ansamblu, dar înseamnă prea puțin pentru cetățenii noștri, dacă avantajele sale nu sunt repartizate mai uniform și mai echitabil. Europenii trebuie să contribuie la rescrierea cadrului global de reglementare, astfel încât comerțul liber să devină comerț echitabil. Astfel încât globalizarea să devină sustenabilă și să funcționeze pentru toți europenii. Trebuie să ne concentrăm în continuare pe elaborarea de politici care să le dea oamenilor posibilitatea de a dobândi cunoștințele și competențele de care au nevoie pentru a ține pasul cu evoluția economiilor noastre. O mai bună redistribuire a beneficiilor va contribui la garantarea coeziunii sociale și la consolidarea solidarității pe care se bazează Uniunea”.

Documentul de reflecție este punctul de pornire al unei dezbateri vitale asupra modului în care UE poate să valorifice la maximum oportunitățile oferite de globalizare și să răspundă la provocările care vin odată cu ea. Astfel:

  • pe plan extern, documentul pune accent pe nevoia de a contura o ordine globală cu adevărat sustenabilă, bazată pe norme și obiective comune;
  • pe plan intern, documentul propune instrumente menite să îi protejeze pe cetățeni și să îi facă mai autonomi, prin politici sociale robuste, și să le ofere sprijinul de care au nevoie pentru a beneficia de programe de educație și formare de-a lungul întregii vieți.

Context

Valorificarea oportunităților oferite de globalizare, crearea unei lumi mai bune, promovarea, în afara Europei, a valorilor și standardelor ridicate din UE, protejarea cetățenilor împotriva practicilor neloiale, îmbunătățirea adaptabilității societăților europene și consolidarea competitivității economice sunt prioritățile-cheie ale actualei Comisii.

Documentul de reflecție privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare va fi urmat de documente similare pe următoarele teme:

  • aprofundarea Uniunii economice și monetare, pe baza Raportului celor cinci președinți din iunie 2015;
  • viitorul apărării europene;
  • viitorul finanțelor europene.

Persoane de contact pentru presă:

Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Înregistrarea declarațiilor de presă susținute de prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans TIMMERMANS, responsabil pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale

Înregistrarea declarațiilor de presă susținute de vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki KATAINEN, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate

Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri

Document de reflecție privind valorificarea oportunităților oferite de globalizare

Fișă informativă: Fondul european de ajustare la globalizare - Zece ani de solidaritate europeană

Urmăriți-l pe vicepreședintele Timmermans pe Facebook și Twitter

Urmăriți-l pe vicepreședintele Katainen pe Facebook și Twitter


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană