Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.05.2017 - Zone pentru scăldat de calitate excelentă în Europa
ED Targoviste

70% din zonele de scăldat monitorizate din România sunt de calitate excelentă, potrivit celui mai recent raport pe subiect, publicat de Comisia Europeană marți, 23 mai. La nivel european, peste 85% din zonele pentru scăldat monitorizate în 2016 au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate (de unde calificativul „excelent”), ceea ce înseamnă că ele au fost, în mare parte, lipsite de substanțe poluante nocive pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a declarat: „Calitatea excelentă a zonelor pentru scăldat din Europa nu este întâmplătoare. Ea este rezultatul unor eforturi susținute, făcute de profesioniști dedicați, și demonstrează importanța sprijinirii politicilor UE care promovează locuri de muncă verzi. Anul acesta, Săptămâna noastră verde europeană, care va avea loc între 29 mai și 2 iunie, va fi dedicată acestor investiții. Tehnicienii din domeniul apei și al protecției împotriva inundațiilor, chimiștii specializați în protecția mediului și managerii apelor uzate joacă toți un rol esențial în menținerea unei înalte calități a apei pentru scăldat”.

Peste 96% din zonele pentru scăldat monitorizate (100% în România) au îndeplinit cerințele minime de calitate stabilite în conformitate cu normele Uniunii Europene. Raportul Agenției Europene de Mediu (AEM) și al Comisiei Europene confirmă că, în ultimii 40 de ani, plajele și locurile de practicare a înotului din întreaga Europă înregistrează o tendință pozitivă, cu ape din ce în ce mai curate. Evaluarea reunește analize ale unor eșantioane de apă prelevate în peste 21.000 de zone pentru scăldat, atât costiere, cât și interioare, și oferă bune indicii în legătură cu amplasarea probabilă a zonelor cu cea mai bună calitate a apei în această vară. Apa pentru scăldat este eșantionată și monitorizată pentru determinarea oricăror eventuale contaminări cu materii fecale provenite de la apele uzate sau de la animale.

Raportul vizează locuri pentru scăldat situate în UE, Albania și Elveția. În afara lui, AEM a publicat și o hartă interactivă actualizată care indică nivelul de calitate corespunzător fiecărei zone pentru scăldat. Pe site-urile dedicate apei pentru scăldat ale AEM și Comisiei sunt disponibile și rapoarte de țară actualizate și informații privind normele europene.

Context:

Toate statele membre ale UE, alături de Albania și de Elveția, își monitorizează zonele pentru scăldat în conformitate cu dispozițiile Directivei UE revizuite privind apa pentru scăldat. Actul legislativ prevede condițiile în care calitatea apei pentru scăldat poate fi clasificată ca fiind „excelentă”, „bună”, „satisfăcătoare” sau „nesatisfăcătoare”, în funcție de nivelurile de bacterii fecale detectate. Atunci când apa este clasificată drept „nesatisfăcătoare”, statele membre ar trebui să ia anumite măsuri, cum ar fi interzicerea scăldatului sau afișarea unui anunț preventiv în acest sens, furnizarea de informații către public, precum și măsuri corective adecvate.

 

Persoane de contact pentru presă:

Enrico BRIVIO (+32 2 295 61 72)

Iris PETSA (+32 2 299 33 21)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Săptămâna verde - haideți să discutăm despre mediu!

Raportul privind calitatea apelor de scăldat 2016

Raport de țară pentru România

Harta interactivă privind calitatea apelor de scăldat

Informații privind calitatea apelor de scăldat

Săptămâna verde 2017 (29 mai – 2 iunie)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană