Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
Eroare de flux RSS
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
03.08.2017 - Consultare pentru o mai bună protejare a victimelor accidentelor
ED Targoviste

Comisia Europeană a lansat, pe 28 iulie, o consultare publică privind îmbunătățirea protecției victimelor accidentelor rutiere. Pe de o parte este vizat cadrul de funcționare a fondurilor de garantare, în special în situații în care asigurătorul părții vinovate se află în insolvență, iar pe de alta este urmărită creșterea rolului pe care îl are, în alte state membre, istoricul daunelor auto, folosit la stabilirea gradului de bonusare al șoferilor.

Vicepreședintele Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: „Cu toții suntem afectați de directiva privind asigurările auto (n.r. Directiva 2009/103/CE). Multe persoane au mașini, iar orice cetățean european poate deveni victima unui accident auto. Când un eveniment rutier are loc într-un stat UE, indiferent dacă este sau nu peste hotare, ar trebui să existe un mecanism de compensație corespunzător. Ultimele evoluții de pe piața asigurărilor auto și cele mai recente cazuri din justiție ne obliga se reevaluăm legislația din domeniu”.

Rezultatele acestor consultări vor ajuta Comisia să revizuiască toate elementele acestei directive europene. Sunt disponibile două formulare online, unul dedicat consumatorilor și celălalt profesioniștilor și organizațiilor din domeniu. Propunerile pot fi trimise până pe data de 20 octombrie 2017.

Această inițiativă are loc drept urmare a planului de acțiune privind serviciile financiare pentru consumatori.

Context

Legislația europeană privind asigurările auto a intrat în vigoare în 1972, iar de atunci sistemul de recompensare a victimelor accidentelor de peste granițe a continuat să fie îmbunătățit. Directiva a fost ultima dată actualizat în 2009, însă toate semnalele, venite atât de la curțile de justiție, cât și de la cetățeni sau din anchete, arată că această legislație a fost implementată în mod diferit de către statele membre.

 Persoane de contact pentru presă:

Annika Breidthardt (+32 229 56153)

Letizia Lupini (+32 229 51958)

Întrebări din partea publicului larg: 

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă

Directiva 2009/103/CE

Planul de acțiune privind serviciile financiare pentru consumatori


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană