Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
23.01.2018 - UE promovează dezvoltarea economică și respectarea drepturilor omului
ED Targoviste

Potrivit raportului  publicat vineri, 19 ianuarie, de Comisia Europeană în comun cu Serviciul European de Acțiune Externă, comerțul reprezintă un motor al creșterii economice și contribuie la promovarea drepturilor omului și ale lucrătorilor, a bunei guvernanțe și a principiilor dezvoltării durabile. În acest context, sistemul generalizat de preferințe tarifare (SGP) al Uniunii Europene, pe lângă avantajele economice oferite, sprijină realizarea de progrese în domenii precum emanciparea femeilor sau combaterea muncii copiilor și a celei forțate, a torturii, traficului ilegal de droguri și, nu în ultimul rând, a  schimbărilor climatice.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate comună și vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „Atunci când democrația și libertățile fundamentale sunt garantate, economiile noastre sunt puternice, societățile noastre sunt adaptabile, securitatea noastră este durabilă și dezvoltarea noastră are mai multe baze solide. Sistemul generalizat de preferințe completează angajamentul politic al Uniunii Europene cu partenerii săi. Ca urmare, am contribuit la consolidarea societății civile și a vocilor independente, precum și la o mai bună protecție a drepturilor omului prin intermediul legislației naționale din țările partenere. Vom continua să conlucrăm cu partenerii noștri, să investim în respectarea drepturilor omului, în activitatea societății civile, în societăți deschise - pentru a garanta o securitate durabilă pentru toți.”

Raportul arată implicarea sporită a societății civile în monitorizarea sistemului: 16 dialoguri cu societatea civilă au fost organizate în perioada 2016-2017, iar 20 de organizații neguvernamentale au fost implicate în pregătirea prezentului raport. Un document separat care însoțește raportul oferă o imagine de ansamblu detaliată a progreselor și deficiențelor rămase, în special în țările care participă la regimul special de încurajare a dezvoltării durabile și a bunei guvernanțe (SGP+).

Există însă și domenii care necesită îmbunătățiri suplimentare pentru a putea îndeplini condițiile de aplicare a sistemului, cum ar fi implementarea și asigurarea respectării legislației relevante de țările beneficiare. 

Context

SGP este principalul instrument comercial al UE pentru sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare. El constă din trei modalități diferite de acordare a unui acces privilegiat la piața UE: (i) SGP standard, ce prevede reducerea taxelor de import în UE pentru aproximativ 66% din totalul categoriilor de produse din 23 de țări; (ii) SGP+, ce are în vedere eliminarea taxelor vamale pentru două treimi din produsele provenite din alte 10 țări vulnerabile, care s-au angajat să pună în aplicare 27 de convenții internaționale privind drepturile omului și ale lucrătorilor, protecția mediului și buna guvernanță; și (iii) EBA (Totul în afară de arme/Everything But Arms), ce elimină taxele vamale pentru aproape toate produsele provenite din 49 de țări dintre cele mai puțin dezvoltate.

Regulamentul SGP, în vigoare din ianuarie 2014, impune prezentarea de Comisia Europeană, o dată la doi ani, a unui raport către Parlamentul European și Consiliu, cu privire la efectele sistemului. 

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Kinga MALINOWSKA (+32 2 2 295 13 83)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Întrebări și răspunsuri privind raportul SGP

Principalele concluzii ale raportului SGP

Raport privind SGP în perioada 2016-2017

Raport privind SGP 2016-2017 - Anexă referitoare la Armenia

Pagina dedicată SGP


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană