Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
12.04.2018 - VentureEU: 2 miliarde € pentru firmele inovatoare
ED Targoviste

Programul paneuropean de fonduri-din-fonduri pentru capital de risc (Pan-European Venture Capital Funds-of-Funds - VentureEU), lansat de Comisia Europeană și Fondul European de Investiții (FEI) în 10 aprilie, urmărește atragerea investițiilor către firmele inovatoare nou-înființate (start-ups) și cele în curs de extindere (scale-ups).

Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei și responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a declarat: „Când vorbim despre capitalul de risc, mărimea contează! Cu ajutorul VentureEU, numeroși întreprinzători europeni inovatori vor beneficia în curând de investițiile de care au nevoie pentru a inova și pentru a avea succes la scară mondială. Aceasta înseamnă mai multe locuri de muncă și o creștere economică sporită în Europa.”

Comisia și FEI au selectat șase fonduri care să participe în program, care vor primi sprijin din partea UE în vederea realizării misiunii de a investi în piața europeană a capitalului de risc. Beneficiind de o finanțare din partea UE în valoare de 410 milioane euro, fondurile vizează mobilizarea unui volum de până la 2,1 miliarde euro, sub formă de investiții publice și private. La rândul său, acest lucru se așteaptă să atragă 6,5 miliarde euro sub formă de noi investiții în companiile inovatoare nou-înființate și în curs de extindere din întreaga Europă, dublându-se astfel valoarea capitalului de risc disponibil actualmente.

VentureEU va furniza noi surse de finanțare, oferindu-le inovatorilor europeni posibilitatea de a deveni companii de elită pe plan mondial. Se așteaptă ca aproximativ 1.500 de companii de tipul celor vizate, din întreaga UE, să aibă acces la acest program.

Cele șase fonduri vor lua participații într-o serie de fonduri cu capital de risc mai mici și vor acoperi proiecte în cel puțin patru țări europene, fiecare. Fondurile în care ei vor investi vor contribui la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și a celor cu capitalizare medie din diverse sectoare, cum sunt tehnologiile informației și comunicațiilor (TIC), digital, științele vieții, tehnologii medicale sau eficiența utilizării resurselor și cea energetică.

Investițiile UE în VentureEU vor fi gestionate de FEI sub supravegherea Comisiei și vor fi implementate prin intermediul a șase administratori de fonduri, profesioniști și experimentați, ceea ce va garanta o abordare orientată pe deplin către piață. 

Context

Comisia a anunțat crearea unui program paneuropean de fonduri-din-fonduri pentru capital de risc (VentureEU) în cadrul Uniunii piețelor de capital (UPC) și al Inițiativei privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora. Inițiativa a fost inițial propusă de comisarul Moedas ca parte a strategiei privind Știința deschisă, inovarea deschisă și deschiderea către lume (Open Science, Open Innovation and Open to the World) din 2015.

Persoane de contact pentru presă:

Christian SPAHR (+32 2 295 61 53)

Maud NOYON (+32 2 298 03 79)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Întrebări frecvente

Pagina de internet a Planului de investiții

Pagina de internet a FEI


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană