Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
11.06.2018 - Reacția Comisiei Europene în fața restricțiilor impuse de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu din UE
ED Targoviste

SUA a anunțat că, începând de la 1 iunie 2018, va impune taxe suplimentare de 25% și, respectiv, de 10% asupra importurilor de oțel și aluminiu din UE.

31/05/2018

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat: „Această decizie mă îngrijorează. UE consideră că aceste tarife unilaterale impuse de SUA sunt nejustificate și contravin normelor Organizației Mondiale a Comerțului. Este vorba de protecționism pur și simplu. În ultimele luni, am dialogat în continuu cu SUA, la toate nivelurile posibile, pentru a aborda în comun problema capacității excedentare din sectorul siderurgic. Problema principală rămâne supracapacitatea, dar UE nu este cauza acesteia, ci dimpotrivă, este la fel de afectată de aceasta. De aceea, suntem hotărâți să lucrăm împreună cu partenerii noștri pentru a identifica soluții structurale. De asemenea, am indicat în mod constant disponibilitatea noastră cu privire la discutarea unor modalități de îmbunătățire a relațiilor comerciale bilaterale cu SUA, susținând totuși în mod clar că UE nu va negocia sub amenințare. Prin vizarea celor care nu sunt responsabili de supracapacități, SUA servesc interesele celor care sunt răspunzători de această problemă. Acum nu ne rămâne altceva de făcut decât să lansăm o procedură de soluționare a litigiilor în cadrul OMC și să instituim taxe suplimentare la o serie de importuri din SUA. Vom apăra interesele Uniunii, în deplină conformitate cu dreptul comercial internațional.”

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Astăzi este o zi dificilă pentru comerțul mondial. Am făcut totul pentru a evita acest rezultat. În ultimele câteva luni am vorbit în numeroase ocazii cu Secretarul pentru Comerț al SUA. Am susținut faptul că UE și SUA trebuie să se implice într-o agendă comercială transatlantică pozitivă și faptul că UE trebuie să fie pe deplin, permanent și necondiționat exceptată de la aceste tarife. Același lucru a fost solicitat, de altfel, și de liderii UE. Pe parcursul acestor discuții, SUA a încercat să folosească amenințarea cu restricții comerciale ca un instrument de influență pentru a obține concesii din partea UE. Noi nu negociem în acest fel, cu atât mai puțin cu partenerii, aliații și prietenii noștri de lungă durată. Acum că lucrurile sunt clare, răspunsul UE va fi proporțional și în conformitate cu normele OMC. Vom declanșa o procedură de soluționare a litigiilor în cadrul OMC, întrucât aceste măsuri ale SUA contravin în mod clar normelor convenite la nivel internațional. De asemenea, vom impune măsuri de reechilibrare și vom lua orice măsuri necesare în vederea protejării pieței UE de potențialul de reorientare a schimburilor comerciale cauzate de aceste restricții impuse de SUA.”

Context

Măsurile instituite de SUA afectează exporturi ale UE în valoare de 6,4 miliarde EUR în 2017. În încercarea de a evita situația în care ne aflăm astăzi, UE a efectuat pregătirile necesare în ultimele luni și acum este gata să reacționeze la restricțiile comerciale impuse de SUA asupra importurilor de oțel și aluminiu într-un mod rapid, ferm, proporțional și pe deplin compatibil cu normele OMC.

UE va lansa proceduri legale împotriva SUA, în cadrul OMC, la 1 iunie. Această decizie a fost luată de colegiul comisarilor la 29 mai, iar statele membre au fost consultate în aceeași zi. Măsurile SUA sunt menite să protejeze, în primul rând, industria națională a SUA împotriva concurenței importurilor, ceea ce contravine în mod clar normelor OMC. În plus față de procedura de soluționare a litigiilor în cadrul OMC pe care o lansăm împotriva măsurilor americane, am organizat și o acțiune coordonată în acest domeniu cu alte state partenere afectate.

În ceea ce privește măsurile tarifare ale SUA, UE va folosi posibilitatea pe care i-o oferă normele OMC de a reechilibra situația prin instituirea unor taxe suplimentare în ceea ce privește o listă de produse americane. Nivelul tarifelor care urmează să fie aplicate vor reflecta prejudiciile aduse produselor din UE de noile restricții comerciale ale SUA. Lista produselor din SUA este pregătită: a fost supusă consultării cu părțile interesate europene și beneficiază de sprijinul statelor membre. UE a informat OMC, la 18 mai, cu privire la potențialul său proces de reechilibrare și, în conformitate cu normele organizației, ar putea să-l demareze 30 de zile mai târziu. Comisia va lua acum, în colaborare cu statele membre, o decizie oficială de demarare a procesului de reechilibrare.

Comisia este hotărâtă să protejeze piețele UE ale oțelului și aluminiului de prejudiciile cauzate de importurile suplimentare care ar putea intra în UE ca urmare a închiderii pieței din SUA. O anchetă în vederea impunerii unor măsuri de salvgardare cu privire la oțel a fost lansată la 26 martie. Comisia are la dispoziție nouă luni pentru a decide dacă vor fi necesare măsuri de salvgardare. De asemenea, în cazul în care ancheta va confirma necesitatea unei acțiuni rapide, această decizie ar putea fi luată mult mai devreme în cadrul procedurii. Comisia a instituit, de asemenea, un sistem de supraveghere a importurilor de aluminiu, pentru a fi pregătită în cazul în care vor fi necesare măsuri în acest sector.

 

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Kinga MALINOWSKA (+32 2 2 295 13 83)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Planul UE de combatere a restricțiilor comerciale din SUA, astfel cum a fost prezentat la 7 martie

Declarația Comisiei în urma anunțurilor SUA din 1 mai

Lista produselor care vor face obiectul măsurilor de reechilibrare

Procedurile de salvgardare privind oțelul

Soluționarea litigiilor în cadrul OMC

Mai multe despre relațiile comerciale UE-SUA


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană