Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.08.2018 - Brexit: ritmul pregătirilor trebuie accelerat
ED Targoviste

Comisia Europeană a adoptat o comunicare privind pregătirile în curs pentru posibilele efecte ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Statele membre și entitățile din sectorul privat au fost invitate să accelereze ritmul propriilor pregătiri, potrivit solicitării formulate recent de Consiliul European (articolul 50).

Retragerea Marii Britanii va genera fără îndoială perturbări – de exemplu, în lanțurile de aprovizionare ale companiilor –, indiferent dacă se ajunge sau nu la un acord. Întrucât nu este încă sigur că la data menționată va exista un acord de retragere ratificat sau ce va conține acesta, se fac pregătiri care sunt menite să încerce să garanteze că instituțiile UE, statele membre și entitățile din sectorul privat sunt pregătite.

Pregătirea pentru retragerea Marii Britanii nu este numai responsabilitatea instituțiilor UE, ci reprezintă un efort comun la nivelul UE, național și regional. De asemenea, la acest efort trebuie să participe, în special, operatorii economici și alte entități din sectorul privat. Fiecare trebuie să își intensifice acum pregătirile pentru toate scenariile și să își asume responsabilitatea pentru situația sa specifică.

Context

Marea Britanie va deveni o țară terță, începând din data de 30 martie 2019, ora 00.00 (ora Europei Centrale).

Prin urmare, părțile interesate, precum și autoritățile naționale și autoritățile UE trebuie să se pregătească pentru cele două scenarii principale posibile:

·        dacă acordul de retragere este ratificat înainte de 30 martie 2019, legislația UE va înceta să se aplice Marii Britanii și în Marea Britanie la 1 ianuarie 2021, adică după o perioadă de tranziție de 21 de luni;

·        dacă acordul de retragere nu este ratificat înainte de 30 martie 2019, nu va exista o perioadă de tranziție șilegislația UE va înceta să se aplice începând cu momentul sus-menționat. În acest caz, se vorbește despre un scenariu de tipul „niciun acord” (no deal) sau „situație-limită” (cliff-edge).

Persoane de contact pentru presă:

Alexander WINTERSTEIN (+32 2 299 32 65)

Daniel FERRIE (+32 2 298 65 00)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Textul comunicării

Lista inițiativelor legislative pendinte privind pregătirea

Pagina de internet a Comisiei Europene privind pregătirea pentru Brexit (inclusiv Avizele privind pregătirea Brexit-ului)

Consiliul European (articolul 50) - Concluziile din 29 iunie 2018

Orientările Consiliului European (articolul 50) privind cadrul viitoarei relații dintre UE și Marea Britanie (23 martie 2018)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană