Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.08.2018 - Centre controlate și acorduri de debarcare regionale
ED Targoviste

Comisia Europeană a făcut noi pași în direcția instituirii de centre controlate și a unor acorduri de debarcare regionale. Noi clarificări privind cele două inițiative, inclusiv măsuri pe termen scurt care ar trebui luate pentru a consolida gestionarea migrației, au fost prezentate marți, 24 iulie.

Comisarul European Dimitris Avramopoulos, responsabil pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, a declarat: „Acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de soluții comune, europene, în materie de migrație. Suntem gata să sprijinim statele membre și țările terțe în cooperarea mai strânsă privind debarcarea persoanelor salvate pe mare. Dar, pentru ca această cooperare să funcționeze imediat pe teren, trebuie să fim uniți – nu doar acum, ci și pe termen lung. Trebuie să depunem eforturi în direcția unor soluții durabile.”

Centrele controlate vor contribui la accelerarea returnărilor printr-o mai bună triere a persoanelor care au nevoie de protecție de cele care nu au dreptul de a rămâne în UE.

Principalele lor caracteristici sunt:

·        sprijin operațional deplin, cu echipeformate din polițiști de frontieră europeni, experți în materie de azil, evaluatori în materie de securitate și personal care se ocupă de returnare, și acoperirea tuturor costurilor aferente de la bugetul UE;

·        gestionarea rapidă, sigură și eficace, ce reduce riscul de deplasări secundare și accelerează procesul de determinare a statutului persoanei în cauză;

·        sprijin financiar deplin acordat statelor membre voluntare, menit să acopere costurile operaționale și de infrastructură, precum și sprijin financiar pentru statele membre care acceptă transferuri de persoane debarcate (6.000 euro/persoană).

Acordurile de debarcare regionale vor permite o debarcare rapidă și sigură, pe ambele maluri ale Mediteranei, a persoanelor salvate, în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv cu principiul nereturnării, și un proces responsabil post-debarcare, având ca principale caracteristici:

·        norme clare pentru toate statele de coastă din bazinul mediteranean;

·        sprijin din partea UNHCR și OIM pentru asigurarea protecției persoanelor debarcate;

·        parteneriate pe picior de egalitate;

·        absența factorilor de atracție;

·        absența luării în custodie publică și a taberelor;

·        sprijin financiar și logistic din partea UE.

Context

Consiliul European, în concluziile reuniunii din 28-29 iunie, a invitat Consiliul și Comisia să analizeze rapid conceptul de „platforme de debarcare regionale”, în strânsă cooperare cu țările terțe relevante, precum și cu UNHCR și OIM.

De asemenea, Consiliul European a solicitat dezvoltarea unor „centre controlate” pe teritoriul UE – o nouă abordare bazată pe eforturile comune pentru gestionarea persoanelor care, în urma operațiunilor de salvare pe mare, sunt debarcate pe teritoriul UE.

Persoane de contact pentru presă:

Natasha BERTAUD (+32 2 296 74 56)

Kasia KOLANKO (+ 32 2 296 34 44)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Document neoficial privind „centrele controlate” din UE

Document neoficial privind acordurile de debarcare regionale

Fișă informativă privind „centrele controlate” din UE


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană