Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.09.2018 - Înapoi la școală: elevii vor primi lapte, fructe și legume cu sprijinul UE
ED Targoviste

Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli se reia odată cu începerea anului școlar 2018-2019 în statele membre participante, printre care și România. Având ca obiectiv promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, programul derulat de UE va include, pe lângă distribuirea de alimente, programe educaționale specifice dedicate copiilor.

 

În anul școlar 2017/2018, datorită numărului de școli participante în creștere, inițiativa pentru o alimentație sănătoasă a vizat peste 30 de milioane de copii din întreaga Uniune Europeană.

Comisarul european Phil Hogan, responsabil pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Este important să cunoaștem proveniența produselor noastre alimentare și eforturile intense depuse pentru acestea. Programele derulate de UE în școli permit copiilor nu numai să dobândească cunoștințe privind agricultura și producția alimentară, ci și să încerce produse de calitate și să beneficieze de pe urma valorilor lor nutriționale.”

Alocările naționale pentru toate cele 28 de state membre care participă la programul pentru anul școlar 2018-2019 au fost aprobate și adoptate de către Comisia Europeană în martie 2018. Astfel, României i-au fost alocate 17,6 milioane euro.

Context

În cadrul acestui program, în fiecare an școlar se alocă 150 de milioane euro pentru fructe și legume și 100 de milioane euro pentru lapte și alte produse lactate. Deși participarea este benevolă, toate statele membre ale UE au ales să participe, integral sau parțial, la program. Statele membre au, de asemenea, posibilitatea de a completa ajutorul UE cu ajutor național pentru finanțarea programului.

Produsele distribuite se aleg pe criterii de sănătate și de mediu, de anotimp, de soi și de disponibilitate. Statele membre pot încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu și sistemele agricole de calitate.

Distribuirea de fructe, legume și lapte este însoțită de o varietate de activități educaționale pentru școlari. Aproape toate țările au instituit comitete cu participarea autorităților și a părților interesate din sectorul agriculturii, al sănătății și al învățământului, multe dintre care s-au reunit în cursul anului școlar pentru a supraveghea activitățile.

 Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Clemence ROBIN (+32 2 29 52509)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 Pagini utile

Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli

Pachetul pedagogic pentru copii privind produsele alimentare și agricultura în Europa

Lista statelor membre participante


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană