Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
09.10.2018 - Curtea de Conturi Europeană validează conturile UE pentru a 11-a oară consecutiv
ED Targoviste

Curtea de Conturi Europeană a emis, pentru cel de al 11-lea an consecutiv, un aviz favorabil în privința conturilor anuale ale UE, constatând că acestea sunt corecte și fidele.

Comisarul Günther H. Oettinger, responsabil pentru buget și resurse umane, a declarat: „Salut concluziile Curții; raportul dovedește că am cheltuit banii într-un mod corect. Bugetul UE este mic, dar aduce schimbări semnificative pentru milioane de europeni. Acesta reprezintă un instrument unic care protejează cetățenii noștri, le oferă mijloacele de acțiune necesare și îi apără, într-o lume aflată în schimbare rapidă, în care multe dintre aspectele cele mai presante depășesc granițele unei singure țări. Acesta este și motivul pentru care Comisia Europeană face eforturi pentru a se asigura că bugetul UE se axează pe crearea de valoare adăugată reală. Desigur, dacă vrem să continuăm să le oferim rezultate cetățenilor din întreaga UE după 2020, avem nevoie de sprijinul Parlamentului European și al Consiliului pentru adoptarea la timp a următorului buget pe termen lung.”

Obiectivul Comisiei în calitatea sa de administrator al bugetului UE este acela de a garanta că, odată ce un program este încheiat și toate controalele sunt efectuate, nivelul erorilor rămâne sub 2% – nivelul considerat de Curte ca fiind semnificativ. Acest lucru a fost realizat în 2017, rata de eroare ajungând la un minim istoric. Comisia estimează că rata de eroare pentru cheltuielile pe 2017 – obținut după aplicarea corecțiilor și a recuperărilor – va fi de sub 1%.

Cooperarea continuă cu statele membre

Statele membre gestionează aproximativ 75% din cheltuielile UE, iar Comisia colaborează îndeaproape cu acestea pentru a se asigura că banii sunt cheltuiți în mod eficace și eficient.

Comisia a luat o serie de măsuri pentru a sprijini statele membre să programeze fondurile aflate în gestiune partajată cât mai devreme posibil în cadrul perioadei de programare, să finalizeze la timp proiectele și să prezinte facturile pentru rambursare. Obiectivul este acela de a preveni producerea de erori, oferindu-le statelor membre posibilitatea de a detecta, de a raporta și de a remedia din timp orice nereguli, astfel încât să nu riște să piardă fonduri la care ar avea dreptul.

Regulamentul financiar actualizat prevede o cooperare chiar mai intensă între Comisia Europeană și autoritățile naționale, care ar trebui să ducă la cheltuieli și mai eficace și la controale îmbunătățite. 

Norme mai simple pentru a spori eficacitatea finanțării UE

Simplificarea normelor duce la scăderea erorilor si la creșterea valorii adăugate pentru cetățenii UE. Accesul la fondurile UE în cadrul actualului buget pe termen lung pentru perioada 2014-2020 este deja mai simplu decât în trecut. În primăvara anului 2018, Comisia Europeană, Parlamentul și Consiliul au convenit asupra unui nou set de norme financiare – Regulamentul financiar – care reduc și mai mult birocrația.

Activitatea Comisiei nu se oprește aici. Chestiunea simplificării se află în centrul propunerii Comisiei pentru următorul buget pe termen lung al UE. În prezent, Comisia lucrează intens împreună cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a ajunge la un acord de principiu înainte de alegerile europene din 2019, cu scopul de a permite noilor programe, de la Erasmus și până la finanțarea cercetării sau la sprijinirea regiunilor noastre, să demareze la timp.

Se pune accentul pe valoarea adăugată a cheltuielilor UE

Obiectivul de a genera valoare adăugată din fiecare euro cheltuit a fost unul major pentru Comisie în ultimii ani. Deja în 2015, Comisia a prezentat o serie de acțiuni, reunite în patru domenii prioritare, care vizau maximizarea într-o și mai mare măsură a valorii adăugate a cheltuielilor UE.

Accentul pus pe valoarea adăugată europeană se află în centrul propunerii Comisiei privind cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Acesta urmărește stabilirea de obiective mai clare și acordarea unei mai mari importanțe performanțelor, scopul fiind acela de a facilita monitorizarea și măsurarea rezultatelor, precum și efectuarea de modificări atunci când este necesar. Se preconizează că acest lucru va îmbunătăți și mai mult modul în care este cheltuit bugetul UE.

Recuperarea fondurilor UE cheltuite în mod incorect

Comisia monitorizează execuția bugetului UE pe teren. În cazul în care se constată că statele membre sau beneficiarii finali cheltuiesc fondurile UE în mod incorect, Comisia ia măsuri de recuperare. În 2017, Comisia a recuperat 2,8 miliarde euro, ceea ce reprezintă 2,1% din plățile către bugetul UE. Ca urmare, suma efectiv expusă riscurilor ar urma să se situeze sub pragul de 2% odată ce corecțiile și recuperările vor fi luate în considerare.

Opinie cu rezerve privind plățile din 2017

Curtea a formulat, pentru al doilea an la rând, o opinie cu rezerve privind plățile din 2017 – cu doar o treaptă mai jos față de opinia fără rezerve. Raportul prezintă astfel îmbunătățirile suplimentare legate de conformitate și performanță și confirmă faptul că Comisia se află pe calea cea bună.

În timp ce o opinie fără rezerve înseamnă că cifrele sunt corecte și echitabile, o opinie cu rezerve afirmă că există doar probleme minore care mai trebuie remediate.

Context

Publicarea Raportului anual al Curții de Conturi Europene dă startul „procedurii anuale de descărcare de gestiune” a bugetului UE. Pentru a pregăti terenul pentru acest proces, Comisia a adoptat, în iunie 2018, raportul său anual privind gestionarea și performanța referitoare la execuția bugetului UE pentru exercițiul 2017. Acest raport confirmă faptul că, în 2017, bugetul UE a contribuit la realizarea priorităților politice ale Uniunii Europene, a creat valoare adăugată pentru cetățenii UE și a fost cheltuit în conformitate cu normele UE.

Nivelul de eroare estimat nu constituie un indiciu al fraudei, al ineficienței sau al risipei, ci reprezintă o estimare a sumelor de bani care au fost deja plătite din bugetul UE, în pofida nerespectării anumitor norme.

 

Persoane de contact pentru presă:

Alexander WINTERSTEIN (+32 2 299 32 65)

Andreana STANKOVA (+ 32 2 295 78 57)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Raportul anual pentru 2017 privind gestionarea și performanța

Propunerea Comisiei privind următorul cadru financiar multianual

Raportul anual al Curții de Conturi Europene referitor la execuția bugetului în 2017


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană