Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.11.2018 - Previziuni economice de toamnă 2018: România, creștere mai moderată în următorii trei ani
ED Targoviste

Creșterea economică a României se va diminua în perioada următoare, pe măsură ce creșterea consumului privat va încetini si balanța negativă a exporturilor nete va crește. Produsul intern brut (PIB) este așteptat să crească mai moderat în anii următori, estimările Comisiei Europene fiind de 3,6% pentru 2018, 3,8% în 2019 și 3,6% în 2020.

Conform previziunilor economice, principalul motor al economiei, consumul privat, este în mod clar slăbit, în principal din cauza inflației care continuă să fie la un nivel ridicat. La acest fapt au contribuit cresterea prețurilor la energie și efectele tot mai reduse ale politicilor publice care vizau creșterea veniturilor populației. În această perioada, investițiile vor rămâne la un nivel redus în România, dacă nu se îmbunătățește absorbția fondurilor europene.

Deficitul bugetar al României va continua să crească și va trece de valoarea de 3% din PIB, în special din cauza majorărilor semnificative ale salariilor și pensiilor din sistemul public. Astfel, deficitul bugetar va ajunge la cele mai ridicate valori din UE în perioada 2018-2020, crescând de la 3,3% în 2018, la 3,4% anul viitor, respectiv 4,7% în 2020.

În timp ce șomajul este așteptat să rămână în continuare la un nivel redus, piața muncii va continua să fie una tensionată.

Inflația a atins punctul culminant în primăvara anului 2018, dar se va tempera în anii următori. Totodată, datoria publică va urca, de la 35,1% anul acesta, la 38,2% în 2020.

Sunt câteva dintre previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene.

În aceeași perioadă la nivelul Uniunii Europene, se preconizează o creștere economică de 2,2% în 2018, 2,0% în 2019 și 1,9% în 2020. Deficitul public va crește de la 0,6% din PIB în 2018 la 0,8% în 2019, urmând apoi să scadă la 0,6% în 2020. Condițiile de pe piața forței de muncă au continuat să se îmbunătățească în prima jumătate a anului 2018, creșterea ocupării forței de muncă rămânând constantă, chiar și în condițiile diminuării creșterii economice.

Situația internațională excepțional de favorabilă din 2017 a contribuit la susținerea unei activității economice puternice și a investițiilor. În absența unor șocuri majore, Europa ar trebui să poată susține o creștere economică peste potențial, crearea intensă de locuri de muncă și scăderea șomajului. Acest scenariu de referință este însă supus unui număr de riscuri negative.

Context

Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor consta într-o actualizare a previziunilor privind PIB-ul și inflația în cadrul previziunilor economice intermediare din iarna anului 2019, care vor fi publicate în luna februarie a anului 2019.

Începând cu acest an, Comisia Europeană a revenit la publicarea, în fiecare an, a două seturi de previziuni cuprinzătoare (în primăvară și în toamnă) și a două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară), în locul celor trei seturi de previziuni cuprinzătoare (de iarnă, primăvară și toamnă) pe care le-a publicat în fiecare an începând din 2012. Previziunile intermediare examinează evoluția anuală și trimestrială a PIB-ului și a inflației pentru anul în curs și pentru anul următor pentru toate statele membre și pentru zona euro, precum și datele consolidate la nivelul UE. Această modificare marchează revenirea la ritmul de publicare a previziunilor adoptat anterior de Comisie și realiniază calendarul previziunilor Comisiei la cel al altor instituții (de exemplu, al Băncii Centrale Europene, al Fondului Monetar Internațional, al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

Persoane de contact pentru presă:

Christian SPAHR (+32 2 295 61 53)

Enda MCNAMARA (+32 2 296 49 76)

Annikky LAMP (+32 2 295 61 51)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 Pagini utile

Comunicat de presă integral

Fișă informativă pentru România

Documentul complet: Previziunile economice din toamna anului 2018

Urmăriți activitatea vicepreședintelui Dombrovskis pe Twitter: @VDombrovskis(link is external)

Urmăriți activitatea comisarului Moscovici pe Twitter: @pierremoscovici(link is external)

Urmăriți activitatea DG ECFIN pe Twitter: @ecfin


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană