Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
21.11.2018 - Zona euro: 74% dintre europeni spun că euro este un lucru bun pentru UE
ED Targoviste

Pentru al doilea an consecutiv, sprijinul pentru euro este la cote record în rândul cetățenilor din cele 19 state ale zonei euro. Un raport Eurobarometru, publicat în 20 noiembrie, arată că nu mai puțin de 74% dintre respondenți au declarat că euro este un lucru bun pentru Uniunea Euopeană. Este cel mai ridicat nivel de încredere începând din 2010, de când a fost introdus în raport acest aspect.

Aproape două treimi dintre cetățenii zonei euro, respectiv 64% (la fel ca în 2017), consideră că euro este un lucru bun pentru țara lor. Este cea mai ridicată rată din 2002, când a fost lansat pentru prima dată acest raport. Această tendință a crescut constant, începând cu 2007, atingând, anul trecut, această rată record. Acest sprijin pentru euro diferă, de la 85% în Irlanda, la 47% în Cipru, respectiv 42% în Lituania (singurele 2 state în care încrederea e sub 50%).

De asemenea, o treime dintre respondenți (27%) consideră că euro îi face să se simtă mai europeni decât înainte de adoptarea monedei unice. Deși este în continuare o opinie minoritară, aceasta este cea mai ridicată cifră din 2007.

În cele din urmă, 69% dintre cetățeni (cu 2 puncte procentuale mai mult față de anul anterior) consideră că ar trebui să existe o mai mare coordonare a politicii economice în rândul statelor membre din zona euro.

Mai mult de trei sferturi dintre cetățeni (78%) sunt de acord că este nevoie de reforme semnificative pentru a îmbunătăți performanța economică.

Context

Comisia Europeană efectuează în mod regulat sondaje care măsoară percepția monedei euro în rândul cetățenilor care trăiesc în statele membre din zona euro. Acesta este cel de-al șaptesprezecelea raport începând din 2002.

 Persoane de contact pentru presă:

Christian Spahr – Tel.: +32 229 50055

Annikky Lamp – Tel.: +32 229 56151

Enda McNamara – Tel.:+32  229 64976

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 Pagini utile

Raport Eurobarometru integral (pdf)

Arhivă rapoarte Eurobarometru zona euro

Informații despre Eurobarometru


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană