Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
14.12.2018 - Participarea femeilor în economia digitală 2018: România, pe locul 27 în UE
ED Targoviste

Comisia Europeană a lansat prima ediție a tabloului de bord "Women in Digital/Participarea femeilor în economia digitală", în 10 decembrie. România este notată cu indicele 33,2, ceea ce o plasează pe locul 27 în UE, înaintea Bulgariei, în timp ce media europeană este de 49,1 puncte.

Noul tablou de bord arată că Finlanda, Suedia, Luxemburg și Danemarca au obținut cele mai bune rezultate, în timp ce Bulgaria, România, Grecia și Italia au cele mai puține puncte.

Raportul urmărește 13 indicatori care definesc 3 dimensiuni principale (România vs media UE):

1. Utilizarea internetului: România locul 26 - 30,9 puncte (50,2 media UE);

2. Competențe digitale: RO locul 28 - 24,5 pct. (53,1 UE);

3. Ocuparea forței de muncă și competențe profesionale: RO locul 13 - 44,2 pct. (43,9 UE).

Comisarul european Mariya Gabriel, responsabil pentru economie și societate digitale, a declarat: "Femeile reprezintă 52% din populația europeană, însă numai aproximativ 17% din femei ocupă locuri de muncă în IT&C. Trebuie să deblocăm pe deplin potențialul pe care femeile îl au pentru a stimula economia digitală. Guvernele, companiile, formatorii și societatea civilă trebuie să treacă la acțiuni decisive pentru a schimba această tendință. În același timp, putem promova talentele și să ne asigurăm că le încurajăm să studieze domeniile STEM de timpuriu. De astăzi, avem un instrument extraordinar la dispoziție, care le arată statelor membre în ce domenii mai exact trebuie să acționeze pentru a îmbunătăți situația femeilor. Este timpul să ne respectăm angajamentele față de tinere, femei, toți cetățenii și companiile noastre. Europa noastră digitală va fi incluzivă, competitivă și dinamică, datorită contribuției valoroase a femeilor."

Raportul indică decalaje la nivel european, în ce privește reprezentarea femeilor în economia digitală: doar 1 din 6 specialiști IT&C; 1 din 3 absolvenți STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică); femeile sunt plătite cu circa 20% mai puțin decât bărbații în sectorul IT&C.

Tabloul de bord a fost lansat cu ocazia comemorării a 203 ani de la nașterea britanicei Ada Lovelace, care a rămas în istorie drept prima femeie programator din lume.

Acest raport va avea apariții anuale și va fi publicat în paralel cu Indicele economiei și societății digitale (DESI). Statele membre vor putea folosi aceste rapoarte pentru a-și îmbunătăți obiectivele specifice.

 

Pagini utile

Comunicat de presă – situația în UE

Fișă informativă România (pdf)

Mai multe informații despre raport

Persoane de contact pentru presă:

Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

Marietta GRAMMENOU (+32 2 298 35 83)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană