Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
18.12.2018 - Planul de investiții pentru Europa: BEI sprijină extinderea rețelei de difuzare a televiziunii digitale terestre în România
ED Targoviste

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut în valoare de 9,78 milioane de euro companiei publice Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. (Radiocom) din România pentru a finanța parțial digitalizarea infrastructurii naționale de difuzare pe cale terestră. Această tranzacție este susținută prin Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa.

Acest proiect sprijină introducerea unei rețele de difuzare a televiziunii digitale, bazată pe standardul DVB-T2, pentru a permite trecerea de la distribuția TV analogică la cea digitală terestră. Se urmărește ca rețeaua, care va fi implementată în 228 de stații de difuzare, să transmită semnalul operatorului național de televiziune cu acces liber care acoperă aproximativ 94 % din populația țării și 81 % din teritoriul său. Investițiile vor contribui, de asemenea, la o utilizare mai eficientă a foarte valorosului spectru de frecvențe radio.

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: „Împrumutul de la BEI va finanța digitalizarea difuzării pe cale terestră a programelor publice în conformitate cu politicile naționale și europene, sprijinind tranziția televiziunii către difuzarea digitală. Acest lucru va facilita dezvoltarea societății informaționale în beneficiul populației din România.”

Comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Prin acest nou acord, Planul Juncker aduce o schimbare foarte vizibilă în viața de zi cu zi a românilor, oferind o mai bună calitate a televiziunii în casele lor. Sunt foarte mândră de acest nou proiect al FEIS și nu pot decât să încurajez România să profite într-o mai mare măsură de oportunitățile deosebite oferite de Planul Juncker pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă în țară dar și pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.”

Directorul executiv al Radiocom Eugen Brad, a declarat: „Finanțarea BEI va permite implementarea televiziunii digitale terestre în România, o oportunitate unică de a extinde industria audiovizuală, în ceea ce privește calitatea imaginii programelor de televiziune furnizate prin rețelele de comunicații electronice și interactivitatea acestora în raport cu cerințele beneficiarilor acestor servicii. Proiectul de tranziție al Radiocom este unul dintre obiectivele strategice ale companiei noastre, care va asigura respectarea dreptului la informare al populației din România și va consolida, de asemenea, poziția companiei noastre pe piața televiziunii digitale terestre.”

Context

Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca Uniunii Europene, fiind instituția de creditare pe termen lung a UE și singura bancă care este deținută de statele membre ale Uniunii Europene(link is external) și care reprezintă interesele acestora. Ea pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la obiectivele de politică ale UE. BEI cooperează îndeaproape cu alte instituții ale UE(link is external)pentru implementarea politicii UE.

Fiind cel mai mare debitor(link is external) și creditor multilateral ca volum al tranzacțiilor, BEI pune la dispoziție fonduri și expertiză pentru proiecte de investiții solide și viabile, care contribuie la avansarea obiectivelor de politică ale UE. Mai mult de 90 % din activitatea BEI seconcentrează îEuropa(link is external), dar banca sprijină și politicile externe și de dezvoltare ale UE(link is external).

Planul de investiții pentru Europa

Planul de investiții pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre măsurile esențiale ale UE destinate stimulării investițiilor în Europa, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă și la stimularea creșterii economice. În acest scop, vor fi utilizate în mod mai inteligent resursele financiare noi și cele existente. Grupul BEI joacă un rol vital în acest plan de investiții. Datorită garanțiilor din partea Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), BEI și Fondul european de investiții (FEI) sunt în măsură să își asume o mai mare parte a riscului pentru proiecte, încurajând investitorii privați să participe la acestea. Inițial, s-a intenționat ca FEIS să mobilizeze investiții în valoare de 315 miliarde euro în întreaga UE, pe o perioadă de trei ani, până la jumătatea anului 2018. În decembrie 2017, Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord în sensul prelungirii duratei FEIS până în 2020 și al creșterii capacității financiare a acestuia până la 500 miliarde EUR. Pe lângă asistența din partea FEIS, noua platformă de consiliere EIAH(link is external) îi ajută, la rândul său, pe promotorii de proiecte din sectoarele public și privat să-și structureze proiectele de investiții cu mai mult profesionalism. Planul de investiții îmbunătățește, de asemenea, mediul de investiții în Europa.

În noiembrie 2018, Planul Juncker a mobilizat deja investiții suplimentare în valoare de 360 miliarde euro , inclusiv peste 2,3 miliarde euro în România, urmând ca 850.000 de întreprinderi mici și mijlocii să beneficieze de un acces mai bun la finanțare.

 Persoane de contact pentru presă:

Annika Breidthardt – Tel.: +32 229 56153;

Sophie Dupin de Saint-Cyr – Tel.: +32 229 56169


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană