Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
25.03.2019 - Siguranța rutieră: norme noi pregătesc calea spre o mobilitate curată, conectată și automatizată pe drumurile europene
ED Targoviste

Comisia Europeană a adoptat, în data de 13 martie, noi norme menite să accelereze implementarea sistemelor de transport inteligent cooperativ (C-ITS) pe drumurile europene.

Noua tehnologie le va permite autovehiculelor să „comunice” între ele, cu infrastructura rutieră și cu ceilalți participanți la trafic — de exemplu, cu privire la situații periculoase, lucrări rutiere și sincronizarea semafoarelor, astfel încât transportul rutier va deveni mai sigur, mai curat și mai eficient. Noile norme sunt conforme cu propunerile privind mobilitatea curată introduse de Comisia Juncker și marchează o nouă etapă în modernizarea sectorului european al mobilității, pe care îl pregătesc pentru neutralitate climatică în cea de a doua jumătate a secolului. Acestea contribuie la obiectivul pe termen lung al UE de a face astfel încât numărul de decese și vătămări grave în trafic să se apropie de zero până în 2050 („Viziunea Zero”).

Comisarul pentru mobilitate și transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Deschisă noilor tehnologii și evoluții ale pieței, această decizie le oferă producătorilor de autovehicule, operatorilor rutieri și altor părți implicate mult-așteptata securitate juridică necesară pentru a începe implementarea pe scară largă a serviciilor C-ITS în întreaga Europă. O adevărată rampă de lansare către mobilitatea conectată și automatizată, ea va contribui în mod semnificativ la îndeplinirea ambițiilor noastre privind siguranța rutieră.”

Normele adoptate astăzi constituie o etapă importantă în facilitarea comunicării între vehicule. Începând din acest an, autovehiculele, semnele de circulație și autostrăzile vor fi dotate cu tehnologie care le va permite să trimită mesaje standard tuturor participanților la trafic din jur.

Specificațiile stabilesc cerințe juridice minime pentru a asigura interoperabilitatea diferitelor sisteme cooperative utilizate, care le va permite tuturor stațiilor echipate să facă schimb de mesaje în condiții de siguranță, într-o rețea deschisă.

Se preconizeză că elementul de cooperare — asigurat prin conectivitatea digitală între vehicule, precum și între vehicule și infrastructura de transport — va îmbunătăți semnificativ siguranța rutieră, eficiența traficului și confortul la volan, ajutând conducătorul auto să ia deciziile corecte și să se adapteze la situațiile din trafic.

Următoarele etape

Decizia Comisiei a luat forma unui act delegat. Publicarea unui  act delegat este urmată de o perioadă de două luni în care atât Parlamentul European, cât și Consiliul se pot opune intrării sale în vigoare.

Context

Actul se bazează pe Directiva ITS, menită să accelereze implementarea acestor tehnologii de transport inovatoare în întreaga Europă. Mai multe părți interesate au profitat de posibilitatea de a oferi feedback cu privire la proiectul de lege în cadrul unei consultări publice desfășurate pe parcursul a patru săptămâni din ianuarie.

De asemenea, Comisia a propus, în mai 2018, ca autoturismele, camioanele și autobuzele să fie dotate cu noi dispozitive avansate de siguranță, precum cele pentru frânarea de urgență, asistență inteligentă pentru controlul vitezei și protecție sporită a pietonilor și bicicliștilor (a se vedea lista completă aici). Dispozitivele sunt un catalizator al mobilității automatizate și îi asigură Uniunii Europene o poziție de lider în acest domeniu important. Negocierile între colegiuitori cu privire la această propunere încep mâine, 14 martie.

Informații suplimentare:

NOTĂ: Siguranța rutieră: noi norme pregătesc calea spre o mobilitate curată, conectată și automatizată pe drumurile din UE

Cooperative, connected and automated mobility (CCAM)

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct, la telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană