Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
27.03.2019 - Reforma drepturilor de autor: ce beneficii aduce această Directivă pentru cetățeni
ED Targoviste

În 26 martie, Parlamentul European a votat în favoarea noii Directive privind drepturile de autor, menită să aducă beneficii concrete cetățenilor, tuturor sectoarelor creative, presei, cercetătorilor, celor care lucrează în domeniul educației și instituțiilor de patrimoniu cultural.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, și comisarul pentru economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel, au salutat rezultatul votului printr-o declarație comună:

„Salutăm aprobarea de către Parlamentul European a Directivei privind drepturile de autor pe piața unică digitală. Această directivă protejează creativitatea în era digitală, asigură un acces mai larg la conținut pentru cetățenii UE, precum și noi garanții privind protejarea deplină a libertății lor de exprimare în mediul online. Noile norme vor consolida industriile noastre creative, care reprezintă 11,65 milioane de locuri de muncă, 6,8 % din PIB și aduce venituri în valoare de 915 000 de milioane EUR pe an.

Votul de astăzi asigură echilibrul corect între interesele tuturor actorilor – utilizatori, creatori, autori, presă – și instituie, în același timp obligații proporționale pe platformele online.

Directiva privind drepturile de autor protejează libertatea de exprimare, o valoare fundamentală a Uniunii Europene, și stabilește garanții solide pentru utilizatori, subliniind faptul că utilizarea operelor existente în scopul citării, criticii, recenziei, caricaturii și al parodiei este permisă în mod explicit în întreaga Europă. Acest lucru înseamnă că memele și alte creații parodice asemănătoare pot fi utilizate în mod liber. De asemenea, interesele utilizatorilor sunt protejate prin intermediul unor mecanisme eficace care le permit să conteste rapid orice eliminare nejustificată a conținutului lor de către platforme.

În același timp, directiva va îmbunătăți poziția creatorilor în negocierile lor cu marile platforme care obțin beneficii importante din conținutul produs de aceștia. Va fi mai ușor pentru scriitori, ziariști, cântăreți, muzicieni și actori să negocieze contracte mai avantajoase cu editorii sau producătorii lor. Noile norme vor permite, de asemenea, organizațiilor de cercetare, universităților, școlilor, bibliotecilor și muzeelor să utilizeze mai mult conținutul disponibil online. Directiva ține seama de noile tehnologii pentru a asigura faptul că cercetătorii pot utiliza opțiunile de extragere de text și date la întregul lor potențial.

Mulțumim tuturor părților implicate, îndeosebi deputaților din Parlamentul European și statelor membre, pentru eforturile lor de a face posibilă această reformă crucială pentru viitorul Europei.”

Context

Sondajele Comisiei au arătat că, în 2016, 57 % din utilizatorii de internet accesau articole de presă prin intermediul rețelelor de socializare, al agregatorilor de informații sau al motoarelor de căutare. 47 % din acești utilizatori citeau extrasele compilate de aceste site-uri, fără a face clic pentru a accesa articolul integral. Aceeași tendință s-a observat și în cazul industriei muzicale și cinematografice: 49 % din utilizatorii de internet din UE accesau muzică sau conținut audiovizual online, iar 40 % din cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani vizionau programe de televiziune online cel puțin o dată pe săptămână. De atunci, această tendință a crescut vertiginos.

Etapele următoare

Textul adoptat astăzi de Parlamentul European va trebui să fie aprobat oficial de Consiliul Uniunii Europene în săptămânile următoare. După publicarea în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziție 24 de luni pentru a transpune noile norme în legislația lor internă.

Context

În septembrie 2016, Comisia Europeană a propus modernizarea normelor UE privind drepturile de autor, cu scopul de a stimula dezvoltarea și difuzarea culturii europene, în cadrul Strategiei privind piața unică digitală.

Reforma drepturilor de autor în UE este un dosar prioritar pentru Parlamentul European, pentru Consiliul UE și pentru Comisia Europeană. Se modernizează astfel normele UE în materie de drepturi de autor, care datau din 2001, când nu existau platforme de comunicare socială și nici materiale video la cerere, nu existau muzee care să își digitalizeze propriile colecții de opere de artă și nici profesori care să ofere cursuri online.

Acordul de astăzi face parte dintr-o inițiativă mai amplă de adaptare a normelor UE privind drepturile de autor la era digitală. În decembrie 2018, colegiuitorii UE au convenit asupra unor noi norme care să le permită organismelor de radiodifuziune europene să pună mai ușor la dispoziție online anumite programe de televiziune în direct sau în reluare. În plus, începând cu 1 aprilie 2018, europenii care cumpără sau se abonează la filme, transmisiuni sportive, muzică, jocuri și cărți electronice în statul lor membru pot să aibă acces la acestea și atunci când călătoresc sau locuiesc temporar într-o altă țară din UE.

Pentru mai multe informații

Persoane de contact pentru presă:

·        Nathalie VANDYSTADT (+32 2 296 70 83)

·        Inga HOGLUND (+32 2 295 06 98)

·        Marietta GRAMMENOU (+32 2 298 35 83)

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană