Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
02.04.2019 - Cetăţenii europeni îşi aleg reprezentanţii în 2019
ED Targoviste

Liceul Voievodul MirceaTârgovişte, în colaborare cu Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște, a desfăşurat vineri, 29 martie 2019, o primă activitate de informare pe tema rolului Parlamentului European în viața cetățenilor. Derulat sub titulatura Ce face Uniunea Europeană pentru mine?evenimentul a fost dedicat în special tinerilor cu drept de vot, în vederea promovării importanţei de a participa la alegerile europarlamentare şi de exercitare a drepturilor cetăţeneşti.

În cadrul activităţii, ambasadorii juniori EPAS (Şcoli-ambasador ale Parlamentului European în România)  au organizat sesiuni interactive de prezentare a instituţiilor europene, adresate colegilor lor.

Intervenţiile domnului Vlăduţ Andreescu, manager al Centrului EUROPE  Târgoviște şi ale domnişoarei Mândruța Andreescu, multiplicator voluntar al informației europene, au adăugat un plus de valoare evenimentului, care a primit feedback pozitiv din partea tinerilor participanţi.

Programul educativ „Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS), a fost lansat în toate statele membre ale Uniunii Europene la începutul anului 2017.  Programul urmărește îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor. Aceștia sunt familiarizați cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european.

În luna mai a acestui an, alegătorii din țările membre UE vor merge la urne pentru a-i alege pe politicienii care îi vor reprezenta în Parlamentul European în următorii 5 ani.
Date fiind noile competențe substanțiale care i-au fost acordate Parlamentului în 2009, alegerile din această primăvară ar trebui să se bucure de un interes mai mare ca oricând din partea alegătorilor. Membrii Parlamentului European sunt aleși prin vor direct începând din 1979.

Una dintre primele atribuții care îi vor reveni noului Parlament European va fi desemnarea viitorului președinte al Comisiei Europene.

Conform noului sistem, instituit de Tratatul de la Lisabona, șefii de stat și de guvern trebuie să nominalizeze un candidat pe baza rezultatelor scrutinului. Aceasta înseamnă că Parlamentul va avea o influență mai mare și asupra desemnării comisarilor europeni.



NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte