Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.05.2019 - DiscoverEU: încă 762 de permise de călătorie gratuite în Europa pentru tinerii din România
ED Targoviste

Astăzi, 2 mai, Comisia Europeană lansează o nouă cerere de candidaturi pentru permisele de călătorie DiscoverEU. Toate persoanele cu vârsta de 18 ani din UE își pot depune candidatura până la 16 mai 2019, ceea ce le conferă posibilitatea de a descoperi Europa între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020. 

Această nouă rundă de candidaturi este lansată după ce inițiativa care le permite tinerilor să exploreze diversitatea culturală și valorile comune ale Europei s-a bucurat de un succes deosebit în primul an de funcționare. Pentru acest al doilea an al DiscoverEU, Comisia Europeană se axează pe sporirea dimensiunii de învățare a proiectului. Participanții vor primi informații și sugestii de călătorie referitoare la ce pot vizita în Europa. De asemenea, cei interesați vor primi un jurnal de călătorie pentru a imortaliza și a reflecta asupra experiențelor lor și vor avea posibilitatea de a participa la evenimente organizate pentru consolidarea comunității pe parcursul călătoriilor lor.

În paralel, Comisia depune eforturi pentru a face DiscoverEU mai inclusiv și mai accesibil tuturor, făcând sistemul de candidaturi mai ușor de utilizat, oferind sugestii pentru călătorii accesibile din punctul de vedere al costurilor și ținând seama, pe cât posibil, de nevoile tinerilor cu dizabilități, astfel încât aceștia să poată călători.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Sunt mândru să duc mai departe inițiativa DiscoverEU și să ofer unui număr mai mare de tineri șansa de a avea o experiență cu adevărat europeană. Sper că participarea la DiscoverEU îi va inspira să se implice în comunitățile lor și să devină ambasadori ai Europei. Implicarea lor poate lua forma votului la alegerile pentru Parlamentul European, încurajării altor tineri să facă același lucru sau colaborării cu noi pentru a construi societăți pline de viață. Tinerii sunt viitorul Europei și este esențial ca vocea lor să fie auzită.”

Cine se poate înscrie și în ce mod?

Candidații trebuie să se fi născut între 2 iulie 2000 (inclusiv) și 1 iulie 2001 (inclusiv) și să fie pregătiți să călătorească între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020 pentru o perioadă maximă de 30 de zile. Cei interesați să participe pot depune cereri prin intermediul Portalului european pentru tineret. Un comitet de evaluare va evalua cererile și va selecta câștigătorii. Candidații vor fi informați cu privire la rezultatele selecției în luna iunie 2019.

Candidații selecționați vor putea călători individual sau într-un grup de până la cinci persoane. Ca regulă generală, aceștia vor călători cu trenul. Cu toate acestea, pentru a se asigura un acces larg pe întregul continent, participanții vor putea să utilizeze și alte mijloace de transport, cum ar fi autobuzul sau feribotul, sau, în mod excepțional, avionul. Acest lucru va garanta că tinerii care locuiesc pe insule sau în regiuni izolate ale UE vor avea și ei șansa de a participa la această inițiativă.

Context

DiscoverEU este o experiență de călătorie deschisă tinerilor europeni, inclusiv celor proveniți din medii defavorizate, menită să combine călătoriile cu învățarea. Comisia a lansat inițiativa în iunie 2018, cu un buget inițial de 12 milioane EUR; bugetul pentru 2019 este de 16 milioane EUR. Până în prezent, aceasta a oferit unui număr de aproximativ 30 000 de tineri posibilitatea de a călători în întreaga Europă, a explora bogatul patrimoniu cultural al continentului, a lua contact cu alți oameni, a învăța de la alte culturi și a simți ce anume unește Europa. Primul an al DiscoverEU a atras mii de tineri, care formează o adevărată comunitate în întreaga Europă. Participanți care nu se cunoșteau dinainte au intrat în contact pe platformele de comunicare socială, au format grupuri pentru a călători dintr-un oraș în altul sau au stat acasă la alți participanți.

Comisia Europeană intenționează să lanseze o a patra rundă de candidaturi înainte de sfârșitul anului 2019.

În cadrul următorului buget pe termen lung al UE (2021-2027), Comisia Europeană a propus o finanțare de 700 de milioane EUR pentru DiscoverEU prin viitorul program Erasmus. În cazul în care Parlamentul European și Consiliul sunt de acord cu această propunere, alți 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani vor putea călători între 2021 și 2027.

Pentru informații suplimentare

Întrebări și răspunsuri legate de DiscoverEU

Fișă informativă

Informațiile se găsesc atât pe Portalul european pentru tineret, cât și pe pagina de Facebook „European Youth”(link is external) și pe contul de Twitter „European Youth”(link is external).

Persoană de contact pentru presă 

Iulia COSTEA, +40 7 43 20 69 60 


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană