Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
10.06.2019 - DiscoverEU: alți 763 de tineri din România au bilete pentru Europa
ED Targoviste

763 de români în vârstă de 18 ani au fost selectați să primească un permis de călătorie DiscoverEU. Ei vor avea posibilitatea de a călători maximum 30 de zile între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020. Aproximativ 20 000 de tineri din toată Europa au fost selectați în această rundă a programului.

Vezi dacă ai câștigat

Aproape 95 000 de tineri s-au înscris la cea de-a treia rundă a acestei noi inițiative a UE pentru tineret. Aproximativ 20 000 de europeni în vârstă de 18 ani au fost selectați să primească un permis de călătorie DiscoverEU. Ei vor avea posibilitatea de a călători maximum 30 de zile între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020.

Cea de-a treia rundă a inițiativei DiscoverEU a atras cereri din partea a aproximativ 95 000 de tineri din toate statele membre ale UE. Înscrierile au avut loc pe parcursul a două săptămâni și s-au încheiat la 16 mai 2019. Circa 20 000 de tineri au fost selectați pe baza criteriilor de atribuireși ținând seama de cota stabilită pentru fiecare stat membru al UE.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Luna aceasta, DiscoverEU își sărbătorește prima aniversare. Pe parcursul unui an, circa 275 000 de tineri s-au înscris pentru a lua parte la această experiență, 50 000 dintre ei primind un permis de călătorie. Mă bucur să văd că tot mai mulți tineri doresc să descopere bogăția istoriei și culturii noastre, își fac prieteni în alte țări, devin mai independenți și mai încrezători în forțele lor, își împărtășesc experiențele și emoțiile și, nu în ultimul rând, se descoperă pe ei înșiși.”

Câștigătorii celei de-a treia runde vor fi contactați în curând, astfel încât să își poată rezerva călătoriile. Ei vor avea posibilitatea de a călători, singuri sau în grupuri de maximum cinci persoane, între 1 august 2019 și 31 ianuarie 2020 pe o perioadă de până la 30 de zile. Majoritatea vor călători cu trenul, iar alte moduri de transport sunt posibile doar în cazuri excepționale.

Pe lângă permisul de călătorie, participanții vor primi sprijin tehnic și informații cu privire la diverse aspecte, cum ar fi metodele sustenabile de călătorie și rolul de ambasador al inițiativei DiscoverEU. În această calitate, participanții vor fi invitați să își împărtășească experiențele, fie pe platformele de comunicare socială (Instagram, Facebook și Twitter), fie printr-o prezentare susținută în cadrul școlii sau al comunității locale. De asemenea, vor putea să intre în contact unii cu alții și să își împărtășească experiența pe rețelele sociale.

În plus, toți participanții vor fi invitați să ia parte la primele întruniri DiscoverEU(link is external), care se vor desfășura în mai multe locuri din Europa și se vor concentra pe anumite teme, cum ar fi sustenabilitatea sau patrimoniul cultural. Prima întrunire(link is external), care va avea loc la Nijmegen (Țările de Jos), în zilele de 12 și 13 iulie, va avea ca temă sustenabilitatea.

Comisia intenționează să lanseze următoarea rundă de înscrieri până la sfârșitul acestui an, alte 20 000 de permise de călătorie urmând să fie puse la dispoziția tinerilor interesați.

Context

DiscoverEU este o experiență de călătorie, simplă și accesibilă, destinată tinerilor, inclusiv celor care provin din medii defavorizate. Participanții selectați vor putea călători individual sau în grup. Inițiativa le oferă tinerilor de 18 ani șansa de a afla mai multe despre patrimoniul cultural și diversitatea culturală a Europei, de a se alătura altor tineri și de explora identitatea europeană. A fost lansată în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European privind o acțiune pregătitoare cu un buget de 12 milioane EUR în 2018.

În cadrul primelor două runde, un număr de aproximativ 30 000 de tineri au avut posibilitatea de a călători în Europa. Pentru 2019, Parlamentul European a aprobat alocarea sumei de 16 milioane EUR pentru inițiativa DiscoverEU. Comisia intenționează să lanseze următoarea rundă de înscrieri până la sfârșitul lui 2019. Datele exacte și informații suplimentare vor fi anunțate în timp util pe Portalul european pentru tineret.

Dat fiind interesul manifestat față de inițiativa DiscoverEU, Comisia depune eforturi pentru a o îmbunătăți, bazându-se pe sugestiile primite din partea tinerilor și a altor părți interesante relevante. Din feedback-ul transmis până acum de circa 5 500 de participanți la prima rundă, reiese că inițiativa DiscoverEU este considerată o experiență valoroasă și favorabilă incluziunii, care contribuie la îmbunătățirea spiritului civic și la dezvoltarea personală și profesională. Călătoriile le dau tinerilor posibilitatea de a dobândi încredere în ei înșiși, de a-și dezvolta competențe-cheie, precum aptitudinile lingvistice și interculturale, adaptabilitatea, reziliența, competențele interpersonale și organizatorice, capacitatea de a rezolva probleme și de a lucra în echipă. Două treimi dintre ei au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU. Unii participanți s-au aflat în situația de a călători pentru prima dată fără părinți sau tutori legali.

În mai 2018, Comisia a propus alocarea sumei de 700 de milioane EUR pentru DiscoverEU ca parte din viitorul program Erasmus în cadrul următorului buget pe termen lung pentru perioada 2021-2027. În cazul în care Parlamentul European și Consiliul aprobă această sumă, un număr suplimentar de 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani ar avea posibilitatea de a călători în cursul următorilor șapte ani.

Pentru informații suplimentare

Întrebări și răspunsuri legate de DiscoverEU

Fișă informativă privind numărul de participanți înscriși și permisele de călătorie alocate fiecărei țări

Portalul european pentru tineret

Fișă informativă privind investițiile în tineret 

Persoană de contact pentru presă: Ștefan TURCU, Tel: 0724 232 197

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană