Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
30.06.2019 - Fondul European de Investiții sprijină microfinanțările în România cu 16.5 milioane lei
ED Targoviste

Fondul European de Investiții (FEI) instituie primele operațiuni de sprijinire a microfinanțării în România în cadrul Componentei investiționale de consolidare a capacităților a Programului UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare social. 

27/06/2019

FEI urmează să crească capacitatea instituțiilor financiare românești Patria Credit și OMRO pentru sprijinirea microcreditelor și a împrumuturilor din categoria microfinanțărilor în România în cadrul Componentei investiționale de consolidare a capacităților a Programului UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială.

Consolidarea capacităților Patria Credit beneficiază de sprijin în valoare de 10 milioane lei pentru a-și extinde activitatea, iar cea a OMRO de 6,5 milioane lei pentru a-și îmbunătăți tehnologia, mecanismele de punctare și fluxurile operaționale.

Datorită sprijinului financiar din cadrul Componentei investiționale pentru consolidarea capacităților a EaSI, care este gestionată de Fondul European de Investiții (FEI) în numele Comisiei Europene, două instituții de microfinanțare din România vor dispune de o capacitate mai mare de a acorda microcredite întreprinderilor mici.

·        Patria Credit va primi 10 milioane lei pentru a-și dezvolta portofoliul care îi vizează în mod special pe clienții vulnerabili care nu au acces la sectorul financiar tradițional;

·        OMRO România va beneficia de 6,5 milioane lei pentru achiziționarea și implementarea de noi soluții informatice care să vizeze creșterea eficienței și consolidarea analizei riscului de credit.

Comentând cu privire la investițiile vizând consolidarea capacității din cadrul EaSI, directorul executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a declarat: „Salutăm cu entuziasm lansarea punerii în aplicare a Componentei de consolidare a capacităților în România în cadrul Programului UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială. Astfel se va spori capacitatea instituțiilor financiare de a îmbunătăți accesul microîntreprinderilor la finanțare, întrucât acest aspect este esențial pentru dezvoltarea în continuare a activităților lor economice care generează multe locuri de muncă și contribuie la creșterea PIB-ului țării”.     

Comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Sunt încântată de semnarea primelor acorduri în cadrul EaSI vizând consolidarea capacităților în România. Sprijinul UE va permite Patria Credit și OMRO România să își consolideze capacitatea de a acorda microfinanțare microîntreprinzătorilor, inclusiv persoanelor vulnerabile, care se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește accesul la finanțare. Aceasta reprezintă o investiție judicioasă într-o Europă mai favorabilă incluziunii. ”

Directorul general al Patria Credit IFN, Raluca Andreica, a declarat: „Suntem bucuroși și recunoscători că parteneriatul nostru tradițional cu Fondul european de investiții și cu Uniunea Europeană va continua să sprijine antreprenorii rurali să se dezvolte prin intermediul Componentei investiționale destinate consolidării capacităților în cadrul Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială. El consolidează angajamentul nostru de a dezvolta în continuare misiunea noastră de incluziune financiară în România și de a ajuta micile întreprinderi rurale să progreseze și să aducă prosperitate comunităților și familiilor lor”.

Directorul general al OMRO IFN, János Bereczki, a declarat: „Considerăm că experiența clienților, viteza de procesare, flexibilitatea, calitatea subscrierii și relațiile sunt esențiale pentru succesul microîntreprinderilor. Salutăm implicarea UE în sprijinirea microantreprenorilor, deoarece, cu ajutorul unor instrumente precum Componenta investițională pentru consolidarea capacităților din cadrul Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială, putem deservi acum mai mulți clienți oferindu-le soluții financiare. ”

Patria Credit

Investiția din cadrul CICC a EaSI în valoare de 10 milioane lei va sprijini intermediarul, una dintre primele instituții de microfinanțare din România care este specializată în deservirea unui grup-țintă deosebit de vulnerabil din zona rurală. Patria a înregistrat o creștere constantă și sustenabilă de-a lungul celor 15 ani de când există, punând accentul în principal pe microîntreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul agricol (în principal legumicol) din zonele rurale și care nu au acces la finanțarea bancară tradițională din cauza profilului lor de risc înalt și a lipsei de garanții efective.

Investițiile în consolidarea capacităților ajută Patria Credit să își urmărească planurile ambițioase de creștere, printre altele, prin consolidarea capacității sale de îndatorare și permițându-i să atragă împrumuturi suplimentare din partea creditorilor de rang superior pentru a-și finanța creșterea portofoliului.

Patria Credit s-a înscris recent pe o nouă traiectorie de creștere. Fiind specializată în sectorul agricol și în zonele rurale, instituția va fi sprijinită să își dezvolte portofoliul care vizează clienții deosebit de vulnerabili excluși din sectorul financiar tradițional.

Omro România

Cu sprijinul sumei de 6,5 milioane lei din investițiile de consolidare a capacității în cadrul EaSI, OMRO România va achiziționa și va instala o soluție tehnologică stabilă, rapidă, ușor de adaptat și modernă. Aceasta va constitui baza relansării planurilor de dezvoltare ale intermediarului financiar, menite să ofere servicii financiare de calitate cu o abordare etică și sustenabilă a unei baze de clienți mai mare.

Se preconizează că intervenția UE susținută de FEI sub forma unei investiții în consolidarea capacităților în cadrul EaSI va permite instituției de microfinanțare să atragă noi fonduri necesare pentru continuarea creșterii.

Intermediarul va utiliza investițiile în consolidarea capacităților în cadrul EaSI pentru a achiziționa și a pune în aplicare un nou sistem informatic principal, care să înlocuiască vechiul sistem informatic de management, vizând creșterea eficienței și consolidarea analizei riscului de credit. Impactul concret preconizat al investițiilor în consolidarea capacităților în cadrul EaSI înseamnă volume mai mari de împrumuturi inițiate pe baza unei tehnologii mai bune, mecanisme îmbunătățite de punctare și fluxuri operaționale eficiente. În timp, acestea vor fi reflectate în costuri de finanțare mai scăzute, care vor fi transferate beneficiarului final, dar și în îmbunătățiri ale nivelurilor de calitate a portofoliului, date fiind îmbunătățirile preconizate ale sistemelor de evaluare/analiză a clienților.

Despre Programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI)

Scopul Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială („EaSI”)(link is external) derulat de Comisia Europeană este de a contribui la îndeplinirea obiectivelor UE privind un nivel ridicat de ocupare a forței de muncă, realizarea unei protecții sociale adecvate, combaterea excluziunii sociale și a sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de muncă. EaSI contribuie la implementarea strategiei Europa 2020 prin sprijinirea obiectivului UE privind un nivel ridicat de ocupare a forței de muncă, realizarea unei protecții sociale adecvate, combaterea excluziunii sociale și a sărăciei și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Programul „Garanția EaSI” a fost lansat în iunie 2015 și este finanțat de Comisia Europeană și gestionat de Fondul european de investiții. El oferă sprijin intermediarilor financiari care oferă microcredite întreprinzătorilor sau finanțare întreprinderilor sociale care altfel nu ar fi putut obține finanțare în alt mod din motive legate de risc. Obiectivul său este de a facilita accesul la microfinanțare atât pentru grupurile vulnerabile care doresc să-și înființeze sau să-și dezvolte propria afacere, cât și pentru microîntreprinderi, în special prin împrumuturi de până la 25 000 EUR. În plus, Comisia Europeană sprijină pentru prima dată întreprinderile sociale prin investiții de până la 500 000 EUR.

Mai mult, Comisia Europeană consolidează dimensiunea socială a Fondului European pentru investiții strategice (FEIS) atât în ceea ce privește microfinanțarea, cât și în ceea ce privește antreprenoriatul social. Per ansamblu, se preconizează că valoarea totală a sprijinului pentru aceste domenii va crește (de la 193 de milioane EUR în cadrul programului EaSI) la aproximativ 1 miliard EUR, cu mobilizarea unor investiții suplimentare de aproximativ 3 miliarde EUR.

Despre Componenta investițională din cadrul EaSI dedicată consolidării capacităților (CICC)

Componenta investițională din cadrul EaSI dedicată consolidării capacităților este finanțată prin programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI)(link is external). Obiectivul acestui instrument este de a consolida capacitatea instituțională a intermediarilor financiari selectați care nu au atins încă sustenabilitatea sau care au nevoie de capital de risc pentru a-și susține creșterea și dezvoltarea. O sumă indicativă de 26 milioane EUR a fost alocată în cadrul Programului EaSI pentru această inițiativă.

Despre Fondul European de Investiții

Fondul European de Investiții face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Principala sa misiune este de a sprijini microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii din Europa, ajutându-le să acceseze finanțări. FEI concepe și dezvoltă operațiuni de capital de risc și capital de creștere, precum și instrumente de garantare și de microfinanțare, care vizează în mod specific acest segment de piață. În această calitate, FEI urmărește îndeplinirea obiectivelor UE de sprijinire a inovării, cercetării și dezvoltării, a spiritului antreprenorial, a creșterii economice și a ocupării forței de muncă.

Persoane de contact pentru presă:

Dušan Ondrejička, d.ondrejicka@eib.org, tel.: +352 4379 83334, mobil: +352 621 459 234

Site de internet: https://www.eif.org/news_centre/press_releases/index.htm(link is external)

Biroul de presă: +352 4379 21000 – press@eib.org


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană