Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.09.2019 - Start la distribuirea fructelor, legumelor și laptelui în școli: 18 milioane de euro pentru România
ED Targoviste

Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli  va fi reluat în anul școlar 2019-2020.  Din cele 18 milioane de euro alocate României, 6.86 milioane de euro sunt destinate consumului de fructe şi legume și 10.8 milioane de euro sunt destinate programului de distribuire de lapte și produse lactate.

Scopul programului UE pentru școli este promovarea unei alimentații sănătoase și a unor regimuri alimentare echilibrate, prin distribuirea de fructe, legume și produse lactate și prin propunerea, totodată, a unor programe educaționale referitoare la agricultură și la o nutriție adecvată.

Peste 20 de milioane de copii au beneficiat de acest program în anul școlar 2017-2018, această cifră reprezentând 20 % din copiii din întreaga Uniune Europeană.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: „Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă este importantă. Grație programului UE pentru școli, tinerii noștri cetățeni nu doar se vor bucura de produse europene de calitate, ci vor învăța, totodată, despre nutriție, agricultură și producția de alimente, cu munca grea pe care o implică aceasta din urmă.”

În fiecare an școlar, acestui program i se alocă o sumă totală de 250 de milioane EUR. Pentru 2019-2020, au fost alocate 145 de milioane EUR pentru fructe și legume și 105 milioane EUR pentru lapte și produse lactate. Deși participarea la program este facultativă, toate statele membre ale UE au ales să participe, fie la o parte a programului, fie la întregul program. Alocările naționale pentru țările UE care participă la program în acest an școlar au fost aprobate și adoptate de Comisia Europeană în luna martie 2019. De asemenea, țările pot completa ajutoarele UE cu fonduri naționale.

Statele membre pot decide modalitatea de punere în aplicare a programului, inclusiv tipurile de produse pe care le vor primi copiii sau tema măsurilor educative instituite. Totuși, alegerea produselor distribuite trebuie să se bazeze pe considerații legate de sănătate și de mediu, de caracterul sezonier, de disponibilitate și de varietate.

Informații suplimentare

Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli

Date și cifre esențiale privind programul UE pentru școli în perioada 2017-2018

Pachetul pedagogic destinat profesorilor

Date de contact pentru presă

Daniel ROSARIO

Telefon

+ 32 2 295 61 85

Adresă

daniel.rosario@ec.europa.eu

Clemence ROBIN

Telefon

+32 2 29 52509

Adresă

clemence.robin@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană