Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
18.09.2019 - Comisia Europeană sprijină România în înființarea a trei spitale de urgență regionale
ED Targoviste

Prin programul său de sprijin pentru reforme structurale, Comisia Europeană este implicată activ în pregătirea proiectării și construcției a trei spitale regionale de urgență la Iași, Cluj și Craiova.

Începând din 2017, Comisia acordă asistență Ministerului Sănătății în gestionarea proiectelor de construcție a celor trei spitale regionale, în vederea examinării studiilor de fezabilitate, a includerii celor mai bune practici desprinse din proiecte similare de construcții din Franța și Italia și a pregătirii documentației necesare pentru obținerea cofinanțării din fondurile structurale și de investiții europene pentru cele trei spitale susmenționate. Mai mult, experții au oferit ministerului cursuri de formare și au elaborat orientări cu privire la modul de evaluare a rezultatelor tehnice preconizate ale spitalelor regionale. Proiectul a fost realizat de către Expertise France et Assistance publique - Hôpitaux de Paris International, în cooperare cu serviciul de sprijin pentru reforme structurale al Comisiei. Programul de sprijin pentru reforme structurale oferă tuturor statelor membre UE expertiză în ceea ce privește elaborarea și punerea în aplicare a reformelor de stimulare a creșterii.

Lucrările pregătitoare necesare pentru obținerea tuturor aprobărilor pentru construcția celor trei spitale regionale de urgență (SRU) din România sunt în desfășurare începând cu 2016. În anul 2017, Serviciul de sprijin al reformei structurale (SRSS) al Comisiei Europene a răspuns pozitiv la solicitarea de sprijin făcută de Ministerul Sănătății din România (MS) și a convenit să ajute în continuare la consolidarea capacității Ministerului Sănătății, pentru ca acesta să avanseze cu investițiile prevăzute în spitalele regionale. Scopul este de a sprijini Ministerul Sănătății din România (MS) în consolidarea capacității de gestionare a proiectelor de construire a trei spitale regionale. SRSS a identificat Expertise France (EF) ca furnizor de expertiză, având în vedere experiența sa în furnizarea și coordonarea de asistență tehnică către administrația publică în acest domeniu și Assistance publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP) drept consultant al Expertise France, dată fiind experiența sa substanțială în proiecte mari de investiții spitalicești.

Scopul primei faze a proiectului finanțat de Uniunea Europeană a fost de a sprijini Unitatea de Implementare a Proiectului (PIU) din MS în revizuirea livrabilelor referitoare la Studiile de fezabilitate (Analiza cererii și a opțiunilor, Planuri funcționale preliminare, Planuri funcționale detaliate, Proiecte arhitecturale detaliate și Studii complete de fezabilitate) și pentru a obține finanțare din fondurile structurale și de investiții europene pentru construcția a trei spitale regionale (Iași, Cluj și Craiova).

În urma acestei experiențe echipa de experți a elaborat ghiduri de evaluare a livrabilelor tehnice pentru spitalele regionale, care pot fi utilizate pentru viitoare revizuiri ale livrabilelor pentru următoarele 5 spitale regionale planificate în România.

În cadrul proiectului au fost organizate două vizite de studiu: la Paris, Franța și la Trento, Italia, pentru a înțelege și asimila punctele tari ale sistemelor de sănătate franceze și italiene precum și experiența lor în proiectarea, construirea, operarea și întreținerea spitalelor regionale.

A fost realizată o sesiune de instruire privind achizițiile publice pentru a ajuta membrii UIP să înțeleagă mai bine teoria și practica procedurilor de achiziții din România în legătură cu proiectele mari de investiții spitalicești și în special pentru pregătirea și verificarea documentației de licitație pentru serviciile de proiectare și serviciile de verificare tehnică a proiectării.

În prima fază a proiectului a fost elaborată documentația de licitație pentru proiectare și verificare tehnică, pregătind terenul pentru a doua fază a proiectului. În a doua fază vor fi selectate echipele care vor elabora proiectele tehnice ale spitalelor regionale și verificatorii de proiectare în cadrul unei proceduri publice.

În perioada 2019-2020, SRSS va sprijini eforturile Ministerului Sănătății din România în faza de achiziții prin:

– îmbunătățirea capacității administrative a UIP și a viitorilor membri ai comisiei de evaluare în pregătirea și evaluarea cererilor de ofertă pentru proiectarea și verificarea tehnică a proiectului celor 3 REH și

– îmbunătățirea capacității comitetului de evaluare de a selecta cele mai bune oferte, prin furnizarea de îndrumări tehnice și consiliere pentru comisia de evaluare.

Persoane de contact pentru presă:

Annika Breidthardt — Tel.: + 32 229 56153

Annikky Lamp — Tel.: + 32 229 56151


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană