Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
17.10.2019 - A patra Săptămână europeană a competențelor profesionale: „EFP pentru toți – Competențe pentru toată viața”
ED Targoviste

Ediția din 2019 a Săptămânii europene a competențelor profesionale va avea loc în Helsinki în perioada 14 – 18 octombrie. Organizată de Comisia Europeană în parteneriat cu Președinția finlandeză a Consiliului UE, această a patra ediție va încuraja în continuare persoanele de toate vârstele să își „descopere talentul” prin intermediul educației și al formării profesionale (EFP).

 „Tema centrală a campaniei noastre este „EFP pentru toți – Competențe pentru toată viața”, a declarat Marianne Thyssen, comisara pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă. „Cred cu fermitate că educația și formarea profesională ajută oamenii să înceapă și să își dezvolte carierele la orice vârstă. Acesta este motivul pentru care doresc ca EFP să devină o alegere inteligentă valabilă, atât pentru tineri, cât și pentru adulți.”

„Educația și formarea profesională reprezintă o alegere atractivă în Finlanda. Aproape jumătate dintre tineri își manifestă interesul pentru a intra în programe de educație și formare profesională imediat după educația de bază. Obiectivul nostru este de a crește nivelul de educație al întregii populații finlandeze. Pentru a realiza acest obiectiv, avem nevoie de investiții importante în educație și formare. Acesta este, de asemenea, cel mai eficient mod de a crește nivelul de ocupare a forței de muncă, de egalitate și de bunăstare”, declară Li Andersson, ministra educației din Finlanda. „Progresele tehnologice rapide sporesc nevoia de învățare continuă. Pentru ca toată lumea să poată continua să-și actualizeze cunoștințele, aptitudinile și competențele pe tot parcursul vieții, trebuie să dezvoltăm politici de educație și de formare eficiente și orientate spre viitor.”

Pe lângă evenimentele care urmează să aibă loc în cadrul Săptămânii de la Helsinki, au fost deja convenite și vor avea loc peste 1 000 de activități și evenimente de-a lungul întregului an, la nivel local, regional și național, atât în Europa, cât și în afara acesteia. Toate părțile interesate s-au reunit pentru a evidenția beneficiile EFP, pentru a prezenta oportunități și pentru a promova o cale educațională care are potențialul de a transforma viețile atât ale tinerilor, cât și pe cele ale celor mai în vârstă.

Context

EFP: O alegere inteligentă valabilă

Aproape 80 % dintre tinerii absolvenți ai programelor de EFP își găsesc un loc de muncă la scurt timp după absolvire. Din acest motiv, Săptămâna europeană a competențelor profesionale urmărește să îmbunătățească atractivitatea educației și formării profesionale prin evidențierea excelenței și a calității. În plus, ea crește nivelul de informare cu privire la multiplele oportunități oferite de educația și formarea profesională.

EFP oferă o multitudine de oportunități de perfecționare și reconversie profesională, care sunt profitabile atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Aceste posibilități ajută persoanele de toate vârstele să se adapteze la schimbările rapide de pe piața forței de muncă, sporind potențialul lor de a obține un loc de muncă de înaltă calitate. Oportunitățile sprijină întreprinderile în acoperirea lacunelor în materie de competențe, oferind educație și formare personalului existent pentru a-și crește competitivitatea în economia noastră care este marcată de schimbări rapide.

Ce este Săptămâna europeană a competențelor profesionale?

Lansată în 2016, Săptămâna europeană a competențelor profesionale este o campanie anuală menită să promoveze EFP și să îi îmbunătățească imaginea. Campania include activități și evenimente desfășurate de-a lungul anului și culminează cu Săptămâna oficială care este desfășurată într-un oraș desemnat.

Săptămâna a beneficiat de la bun început de un nivel înalt de implicare și de sprijin din partea părților interesate, iar acest aspect este reflectat în amploarea campaniei, în cadrul căreia s-au desfășurat 2 000 de activități și evenimente care au implicat peste 2,4 milioane de persoane în 2018.

Care este situația actuală a EFP în Europa?

Ratele de participare la EFP au crescut constant în ultimii câțiva ani, întrucât din ce în ce mai multe persoane au beneficiat de acest parcurs educațional unic. Începând cu 2018:

Aproape 80 % dintre tinerii absolvenți ai programelor de EFP își găsesc un loc de muncă la scurt timp după absolvire;

Ratele șomajului în rândul tinerilor înregistrează un nivel mic record, de 15,2 %;

  • 22 % dintre persoanele din Europa sunt considerate „slab calificate”;
  • 48 % dintre studenți participă la EFP;
  • 11 % din populația adultă a Europei participă la programe de învățare destinate adulților;
  • 72 % dintre întreprinderi oferă propriilor angajați oportunități de formare (2015);
  • 49 % dintre lucrători participă la formare profesională aferentă locului de muncă oferită de angajator (2015).

Premiile de excelență în domeniul EFP 2019

Săptămâna europeană a competențelor profesionale recompensează în fiecare an persoane, organizații și inițiative remarcabile prin intermediul „Premiilor pentru excelență în domeniul educației și formării profesionale”. Premiile sunt concepute pentru a evidenția calitatea educației și formării profesionale (EFP), oferă vizibilitate câștigătorilor, îi motivează pe cei implicați și sprijină dezvoltarea de rețele și de noi oportunități de carieră.

Oricine poate vota urmând acest link și poate alege care este povestea EFP cea mai inspiratoare. Votul este deschis până la data de 15 octombrie. Pe parcursul Săptămânii este prevăzută o ceremonie de premiere a câștigătorilor.

Pentru informații suplimentare

Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2019

Harta evenimentelor din cadrul Săptămânii europene a competențelor profesionale 2019

Pagina de Facebook a evenimentului: Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2019(link is external)

Site-ul de internet al Președinției finlandeze a Consiliului Uniunii Europene 2019(link is external)

Urmăriți activitatea comisarei Marianne Thyssen pe Facebook(link is external) și Twitter(link is external)

Twitter: #EUVocationalSkills(link is external)#DiscoverYourTalent(link is external)

Date de contact pentru presă

  • Christian WIGAND: Telefon +32 2 296 22 53

Adresă

Christian.WIGAND@ec.europa.eu

  • Sara SOUMILLION: Telefon +32 2 296 70 94

Adresă

sara.soumillion@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală