Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
15.01.2020 - Ilze Juhansone, numită în funcția de secretar general al Comisiei Europene
ED Targoviste

În urma propunerii președintei von der Leyen, Ilze Juhansone, care este în prezent secretarul general interimar al Comisiei Europene, a fost numită pe 14 ianuarie 2020 noul secretar general al Comisiei, cu efect imediat.

Ilze Juhansone va fi al optulea secretar general al Comisiei Europene care va prelua acest post. Din octombrie 2015, a fost secretar general adjunct al Comisiei însărcinat cu relațiile interinstituționale și externe.

Ilze Juhansone s-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei în 2008 și a ocupat, printre altele, funcția de subsecretar de stat și de șef al Direcției Uniunii Europene. A fost reprezentantul permanent al Letoniei pe lângă Uniunea Europeană din martie 2011. Ilze Juhansone a deținut funcții de conducere în cadrul Ministerelor de Interne și Justiție ale Letoniei înainte de postul ocupat în cadrul Ministerului de Externe.

La 4 mai 2014, Ilze Juhansonone a primit Ordinul celor trei stele (rang de comandant). Ambasadoarea Juhansone a condus Reprezentanța Permanentă a Letoniei pe lângă UE la Bruxelles în cursul primei președinții letone a Consiliului UE.

Ilze Juhansone a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității din Letonia, în calitate de profesor de limbă și literatură letonă, fiind și absolventă a Facultății de Drept.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a salutat numirea: „De la sosirea mea vara trecută, Ilze Juhansone s-a dovedit a fi, în același timp, foarte competentă și bine informată. Pe baza experienței sale vaste în cadrul Comisiei, a aptitudinilor sale de conducere și de management, precum și a legăturilor sale excelente cu statele membre și cu alte instituții europene, ea va fi un actor-cheie în sprijinirea realizării agendei noastre. Aștept cu nerăbdare să colaborez cu ea în viitor.”

Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație, a declarat: „În conformitate cu angajamentele asumate de Comisie anul trecut, am convingerea că am găsit o persoană foarte competentă pentru postul de secretar general. Ea s-a dovedit a fi nu numai un candidat foarte puternic pe parcursul procedurii de selecție, dar experiența solidă, calitățile personale și experiența profesională, toate vor fi contribui la gestionarea cu succes a provocărilor viitoare.”

Secretariatul General contribuie la orientarea elaborării politicilor de către Colegiul Comisarilor și sprijină întreaga Comisie prin coordonarea administrației sale publice.
Fiind principalul serviciu al Președintei, acesta coordonează îndeaproape activitatea sa cu celelalte servicii prezidențiale și cu serviciile centrale care, împreună cu Secretariatul General, asigură buna funcționare a instituției. În consens cu președinta Comisiei, Secretariatul General oferă în același timp consiliere și sprijin vicepreședinților în exercitarea rolului de coordonatori ai grupurilor de comisari și ai echipelor de proiect desemnate de președintă.

Context

Anunțul de post vacant pentru postul de secretar general a fost publicat la 5 decembrie 2019. Directorii generali și directorii generali adjuncți și-au putut depune candidaturile pentru acest rol. Selecția s-a desfășurat în conformitate cu normele și practicile Comisiei Europene privind selecția și numirea personalului cu funcții superioare de conducere în cadrul Comisiei.

Trei funcționari și-au depus candidatura pentru funcția de secretar general și au fost intervievați de Comitetul consultativ privind numirile. În urma acestor interviuri, toți cei trei candidați au fost invitați pentru interviuri suplimentare cu președinta von der Leyen și comisarul Johannes Hahn.

Mai multe informații:

CV Ilze Juhansone


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană