Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
27.01.2020 - Conturarea marilor teme ale Conferinței privind viitorul Europei
ED Targoviste

Comisia Europeană și-a prezentat în data de 22 ianuarie, ideile pentru conturarea marilor teme de discuție ale Conferinței privind viitorul Europei, care ar urma să fie lansată la 9 mai 2020, de Ziua Europei, și să se desfășoare timp de doi ani. Comunicarea adoptată reprezintă contribuția Comisiei la dezbaterile aprinse care au loc deja cu privire la Conferința privind viitorul Europei – un proiect care a fost anunțat de președinta Ursula von der Leyen în Orientările sale politice și care urmărește să le ofere europenilor posibilitatea de a avea un cuvânt mai greu de spus cu privire la ceea ce face Uniunea Europeană și cum se pune în slujba cetățenilor.

Conferința va beneficia de învățămintele desprinse din experiențele anterioare, de exemplu din dialogurile cu cetățenii, dar introduce și o multitudine de elemente noi menite să atragă o audiență mai largă și să consolideze căile prin care cetățenii pot influența acțiunile viitoare ale UE. Conferința va crea premisele pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă și structurată cu cetățeni veniți din orizonturi profesionale diverse și din toate categoriile sociale. Comisia se angajează să transpună în acțiuni concrete rezultatele dezbaterilor.

Comisia propune două direcții de lucru paralele pentru dezbateri. Prima ar trebui să se axeze pe prioritățile UE și pe obiectivele pe care Uniunea ar trebui să le urmărească, printre care se numără combaterea schimbărilor climatice și provocările de mediu, o economie aflată în slujba cetățenilor, echitatea socială și egalitatea, transformarea digitală a Europei, promovarea valorilor noastre europene, afirmarea mai puternică a vocii UE în lume sau consolidarea bazelor democratice ale Uniunii. Cea de a doua direcție de lucru ar trebui să se axeze pe abordarea unor teme legate în mod specific de procesele democratice și de aspectele instituționale, în special de sistemul candidaților cap de listă și de listele transnaționale pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Cetățenii trebuie să se afle în centrul tuturor politicilor noastre. Îmi doresc, așadar, ca toți europenii să contribuie activ la Conferința privind viitorul Europei și să joace un rol primordial în stabilirea priorităților Uniunii Europene. Doar împreună putem construi Uniunea noastră de mâine.”

Dubravka Šuica, vicepreședinta pentru democrație și demografie, a declarat: „Trebuie să profităm de momentul favorabil creat de participarea ridicată la vot de la ultimele alegeri europene și de apelul la acțiune pe care ni-l lansează aceasta. Conferința privind viitorul Europei este o ocazie unică de a reflecta împreună cu cetățenii, de a-i asculta, de a intra în dialog cu ei, de a le răspunde și de a explica. Vom consolida încrederea între instituțiile UE și cei în slujba cărora lucrăm. Este șansa noastră de a arăta cetățenilor că vocea lor este auzită în Europa.”

 

Un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă și transparentă

Comisia consideră conferința drept un forum deschis tuturor, nu numai celor care locuiesc în capitalele Europei, ci cetățenilor din toate colțurile Uniunii. Sunt invitate să participe la discuții și celelalte instituții ale UE, parlamentele naționale, partenerii sociali, autoritățile locale și regionale și societatea civilă. O platformă online multilingvă va asigura transparența dezbaterilor și va permite o participare cât mai largă. Comisia s-a angajat să ia, împreună cu celelalte instituții ale UE, măsurile cele mai eficace pentru ca ideile și părerile exprimate de cetățeni să fie integrate în procesul de elaborare a politicilor UE.

Context

Toți membrii colegiului se vor strădui să asigure succesul conferinței. Astfel, vicepreședinta Šuica va coordona activitatea Comisiei legată de conferință și va beneficia în acest sens de sprijinul vicepreședintei Jourová pentru aspectele instituționale și al vicepreședintelui Šefčovič pentru dimensiunea prospectivă și aspectele interinstituționale.

Parlamentul European și Consiliul își definitivează și ele contribuția la Conferința privind viitorul Europei. Parlamentul European, în Rezoluția sa din 15 ianuarie 2020, a făcut apel la un proces deschis și transparent, care să asigure o abordare incluzivă, participativă și echilibrată față de cetățeni și de părțile interesate. Între timp, în concluziile sale din 12 decembrie 2019, Consiliul European a îndemnat președinția croată să înceapă să lucreze la definitivarea poziției Consiliului. Președinția croată a inclus, la rândul său, conferința printre prioritățile pe care și le-a fixat pentru mandatul său la președinția rotativă a Consiliului.

După aceea, este crucial ca cele trei instituții să formuleze o declarație comună în care să fie precizate conceptul, structura, sfera de acțiune și calendarul Conferinței privind viitorul Europei și să se stabilească un set de principii și obiective agreate de toate părțile. Această declarație va putea fi mai apoi semnată și de alți actori publici, fie ei instituții, organizații sau alte părți interesate. Parlamentele și actorii naționali și regionali joacă un rol important în cadrul conferinței și ar trebui să fie încurajați să organizeze evenimente legate de conferință. Comisia subliniază, în contribuția sa de astăzi, că se angajează să transpună în acțiuni concrete rezultatele diferitelor dezbateri și recomandările formulate în urma acestora.

Comisia propune lansarea oficială a conferinței la 9 mai 2020, de Ziua Europei, respectiv la 70 de ani de la semnarea Declarației Schuman și la 75 de ani de la încheierea celui de Al Doilea Război Mondial.

Pentru mai multe Informații : Conturarea marilor teme ale Conferinței privind viitorul Europei

Întrebări și răspunsuri 

Persoană de contact pentru presă: Stefan Turcu - +40 724 232 197


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană