Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
30.06.2020 - Răspunsul pe plan mondial la coronavirus: BEI și Comisia se angajează să aloce încă 4,9 miliarde EUR
ED Targoviste

Summitul pentru strângerea de donații „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor” organizat la 27 iunie de Comisia Europeană și Global Citizen a mobilizat 6,15 miliarde EUR suplimentare pentru a contribui la dezvoltarea și asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri, teste și tratamente pentru coronavirus. Fondurile obținute vor sprijini, de asemenea, redresarea economică în regiunile și comunitățile cele mai fragile din lume.

Această sumă include un angajament în valoare de 4,9 miliarde EUR din partea Băncii Europene de Investiții, în parteneriat cu Comisia Europeană, și un angajament în valoare de 485 de milioane EUR din partea statelor membre ale UE. Astfel, angajamentele totale asumate în cadrul maratonului donatorilor desfășurat în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, lansat în 4 mai de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se ridică la 15,9 miliarde EUR.

40 de guverne au luat parte la summit și s-au angajat să asigure accesul universal la medicamentele pentru coronavirus și să ajute, într-un mod echitabil și just, la reconstrucția comunităților care au fost afectate grav de pandemie. Ca jalon al solidarității mondiale, summitul a dus la asumarea de angajamente pentru capacitatea de producție a peste 250 de milioane de doze de vaccin destinate țărilor cu venituri medii și mai mici.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Lumea va fi eliberată de această pandemie numai atunci când vaccinurile, testele și tratamentele vor fi disponibile la un preț accesibil pentru toți cei care au nevoie de ele. Angajamentele de astăzi și contribuția Europei ne apropie de realizarea acestui obiectiv global. Europa va contribui pe termen lung la aceste eforturi, folosindu-și toată capacitatea de mobilizare pentru binele comun. Avem o alianță puternică pentru a înfrânge împreună acest virus.”

Președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, a declarat: „Mă bucur să anunț că, în cadrul „Echipei Europa”, parteneriatul strâns dintre BEI și Comisia Europeană are drept rezultat un angajament de 4,9 miliarde EUR pentru a ajuta țările vulnerabile să își finanțeze redresarea în urma pandemiei. BEI rămâne pe deplin angajată în eforturile depuse împreună cu „Echipa Europa”, pentru a reduce la minimum impactul devastator al acestei pandemii, în special prin furnizarea de finanțare pentru sistemele de sănătate, pentru cercetare și pentru reziliență economică în întreaga lume.”

Hugh Evans, director executiv și cofondator al organizației Global Citizen, a declarat: „Campania «Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor» a fost lansată ca răspuns la pandemia de COVID-19 și suntem mândri să ne alăturăm Comisiei Europene și unui număr de peste 40 de guverne din întreaga lume pentru a ne asigura că testele, tratamentele și vaccinurile pentru COVID-19 vor fi puse la dispoziția tuturor, pretutindeni. Cele 6,9 miliarde USD care au fost angajate astăzi pentru a sprijini comunitățile cele mai sărace și mai marginalizate din lume reprezintă un pas înainte incredibil pentru a ieși din era COVID-19, dar mai sunt încă multe de făcut, deoarece nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță.”

 

Suma de 4,9 miliarde EUR se adaugă la cele 2 miliarde EUR care au fost deja angajate de către BEI la data de 4 mai. Fondurile vor finanța redresarea economică, consolidarea sistemelor de sănătate și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă(link is external) în toate țările din afara UE, ca parte a răspunsului global al UE pentru combaterea pandemiei („Echipa Europa”).

Banca Europeană de Investiții alcătuiește o rezervă de proiecte de investiții pentru a dezvolta și a extinde producția de vaccinuri, teste și tratamente pentru coronavirus, în parteneriat cu Comisia, Organizația Mondială a Sănătății și Coaliția pentru inovare în domeniul pregătirii în eventualitatea apariției unei epidemii (CEPI). Toate aceste eforturi sunt completate de acțiunile întreprinse de BEI în domeniul sănătății și al pregătirii pentru pandemii atât în interiorul, cât și în afara UE(link is external). BEI a alcătuit o rezervă de proiecte a căror finanțare se ridică la aproximativ 6 miliarde EUR, cu parteneri din sectorul sănătății și din sectorul științelor vieții.

În ultimele săptămâni, BEI a anunțat un nou Memorandum de înțelegere cu OMS(link is external), un Acord de consultanță cu CEPI(link is external), o colaborare cu Autoritatea pentru Inovare din Israel și un acord de finanțare în valoare de 50 de milioane EUR cu Pluristem(link is external) pentru dezvoltarea de terapii împotriva coronavirusului, acordarea de finanțare companiei BioNTech(link is external) pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului și intensificarea cooperării cu UN-Habitat(link is external).

 

CONTEXT

Campania Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor a fost lansată pe 28 mai sub patronajul președintei Ursula von der Leyen. Campania reprezintă o etapă importantă în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea mondială menită să asigure un acces universal la vaccinare, tratament și testare pentru coronavirus la prețuri accesibile. Totodată, aceasta reprezintă răspunsul Comisiei Europene la apelul mondial la acțiune pentru combaterea pandemiei adresat guvernelor și partenerilor de către Organizația Mondială a Sănătății, la 24 aprilie 2020.

Din cele 15,9 miliarde EUR strânse începând cu 4 mai, 11,9 miliarde EUR au fost angajate de statele membre, Comisie și Banca Europeană de Investiții. Din aceste 11,9 miliarde EUR, 6,5 miliarde EUR au fost strânse între 4 și 28 mai. Mai multe informații cu privire la aceste angajamente și la modul în care sunt alocate sumele se regăsesc în aceste Întrebări și răspunsuri.

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

Date de contact pentru presă

Dana SPINANT

Telefon +32 2 299 01 50

Adresă dana.spinant@ec.europa.eu

Ana PISONERO-HERNANDEZ

Telefon +32 2 295 43 20

Adresă Ana.PISONERO-HERNANDEZ@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană