Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.07.2020 - Ajutor de stat: Comisia aprobă o schemă în valoare de 800 milioane de euro destinată României, pentru a sprijini companiile afectate de pandemia de coronavirus
ED Targoviste

Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de 4 miliarde RON (aproximativ 800 milioane EUR) pentru a sprijini companiile din România afectate de pandemia de coronavirus. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. În cadrul acestui sistem, sprijinul public va lua forma unor împrumuturi subvenționate și a unor garanții de stat pentru împrumuturi.

Măsurile vor fi gestionate de către ramura de dezvoltare a Băncii de Export Import a României, EximBank, care va acționa în numele statului român și total  independent de activitățile comerciale ale Eximbank. Sistemul va fi deschis întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu o cifră de afaceri care a depășit 20 milioane RON (aproximativ 4 milioane EUR) în 2019, precum și întreprinderilor mari. Măsurile vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru aceste întreprinderi, ceea ce le va permite să își continue activitățile în timpul pandemiei de coronavirus și după aceasta.

Comisia a constatat că măsurile cu privire la România sunt în conformitate cu condițiile stabilite în Cadrul temporar. Mai precis, pentru ambele măsuri: (i) scadența împrumuturilor este limitată la șase ani, (ii) valoarea împrumuturilor corespunde nivelului prevăzut în Cadrul temporar în ceea ce privește nevoile de lichidități ale beneficiarilor, (iii) împrumuturile se referă la nevoile în materie de capital circulant și de investiții și (iv) autoritățile române au instituit garanții pentru a se asigura că ajutorul este efectiv transferat către beneficiarii finali, de exemplu solicitând băncilor finanțatoare să mențină sau să amelioreze condițiile împrumuturilor eligibile pentru garanție.

Comisia a concluzionat că măsurile sunt necesare, adecvate și proporționale pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile prevăzute în Cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat. Mai multe informații cu privire la Cadrul temporar și la alte acțiuni întreprinse de Comisie pentru a aborda impactul economic al pandemiei de coronavirus pot fi găsite aici.

Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă în Registrul ajutoarelor de stat cu numărul de caz SA.57408, pe site-ul internet al Comisiei dedicat concurenței, de îndată ce vor fi soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

Persoane de contact pentru presă:

Arianna Podesta — Tel. + 32 229 87024

Giulia Astuti — Tel.: + 32 229 55344

Maria Tsoni — Tel.: + 32 229 90526


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană