Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
27.07.2020 - Politica privind regiunea arctică: UE lansează o consultare privind viitoarea abordare
ED Targoviste

Ieri, 20 iulie, Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă au lansat o consultare publică referitoare la calea de urmat pentru politica Uniunii Europene privind regiunea arctică. Consultarea va permite o reflecție amplă asupra politicii UE privind regiunea arctică în fața noilor provocări și oportunități, inclusiv a ambițiilor UE în cadrul Pactului verde european. Consultarea urmărește colectarea de opinii cu privire la punctele forte și la deficiențele politicii existente, în vederea unei eventuale pregătiri a unei abordări actualizate.

Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell a declarat: „Arctica este o frontieră care înregistrează o evoluție rapidă în ceea ce privește relațiile internaționale. Schimbările climatice transformă în mod radical regiunea și sporesc importanța geopolitică a acesteia; o serie de actori întrevăd noi oportunități strategice și economice în nordul îndepărtat. Trebuie să ne asigurăm că regiunea arctică rămâne o zonă de cooperare pașnică, în care tensiunile sunt la un nivel scăzut, iar problemele sunt soluționate printr-un dialog constructiv. Uniunea Europeană trebuie să fie pe deplin în măsură să gestioneze în mod eficient noua dinamică, în conformitate cu interesele și cu valorile noastre.”

Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat: „Ce se întâmplă în regiunea arctică nu rămâne în regiunea arctică, ci ne privește pe toți. UE trebuie să se afle în prima linie, cu o politică clară și coerentă privind regiunea arctică, pentru a face față provocărilor din anii următori. Utilizarea, prin intermediul acestei consultări, a unui spectru larg de cunoștințe de specialitate și de opinii ne va ajuta să pregătim o strategie solidă pentru această regiune.”

Consultarea va contribui la:

i) reexaminarea rolului UE în chestiunile referitoare la regiunea arctică;

ii) revizuirea celor trei priorități ale actualei comunicări comune privind o politică integrată a Uniunii Europene pentru regiunea arctică și a acțiunilor în legătură cu aceasta și

iii) identificarea unor posibile noi domenii de politică care urmează să fie dezvoltate.

Combaterea schimbărilor climatice și a impactului acestora, precum și protejarea mediului sunt obiective-cheie pentru regiune. Promovarea dezvoltării durabile în regiunea arctică, în beneficiul celor care locuiesc acolo, inclusiv al populațiilor indigene, reprezintă o altă prioritate a UE. În acest scop sunt esențiale îmbunătățirea continuă a cunoștințelor noastre cu privire la schimbările care au loc în regiunea arctică, precum și identificarea unor răspunsuri durabile. Știința, inovarea și sprijinul ferm pentru cooperarea multilaterală stau la baza abordării UE privind regiunea arctică.

Context

Politica UE privind regiunea arctică a fost actualizată în mod regulat de la prezentarea acesteia, pentru prima dată, în 2008. Politica actuală a UE privind regiunea arctică este prevăzută într-o comunicare comună din anul 2016. În decembrie 2019, Consiliul a invitat Comisia și Înaltul Reprezentant să continue punerea în aplicare și să inițieze în același timp un proces în vederea actualizării politicii UE privind regiunea arctică. Politica actuală se axează pe trei priorități: schimbările climatice și protejarea mediului arctic; dezvoltarea durabilă a regiunii arctice și a zonelor din jurul acesteia și cooperarea internațională privind chestiunile legate de regiunea arctică. Consultarea publică lansată astăzi este deschisă până la 6 noiembrie 2020.

Pentru mai multe informații

Consultare publică

Comunicarea comună privind o politică integrată a Uniunii Europene pentru regiunea arctică

Date de contact pentru presă

Nabila MASSRALI

Telefon +32 2 298 80 93

Adresă Nabila.MASSRALI1@ec.europa.eu

Tim McPHIE

Telefon + 32 2 295 86 02

Adresă tim.mcphie@ec.europa.eu

Adam KAZNOWSKI

Telefon + 32 2 298 93 59

Adresă adam.kaznowski@ec.europa.eu

Sara SOUMILLION

Telefon +32 2 296 70 94

Adresă sara.soumillion@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană