Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
24.08.2020 - Cambodgia își pierde accesul scutit de taxe vamale pe piața UE din cauza preocupărilor legate de respectarea drepturilor omului
ED Targoviste

Începând cu 12 august, o parte dintre produsele de export tipice ale Cambodgiei, cum ar fi produsele de îmbrăcăminte, de încălțăminte și articolele de călătorie, sunt supuse taxelor vamale ale Uniunii Europene. Din acest moment se aplică decizia UE de a retrage parțial accesul Cambodgiei pe piața UE fără taxe vamale și fără contingente. Tratamentul preferențial de care beneficia Cambodgia în temeiul regimului „Totul în afară de arme” (EBA) - regimul comercial al UE pentru țările cel mai puțin dezvoltate - este în prezent suspendat temporar din cauza preocupărilor grave și sistematice legate de respectarea drepturilor omului în această țară. UE pune în aplicare această măsură, dar își menține deschiderea pentru a colabora cu Cambodgia în ceea ce privește reformele necesare.

Comisarul pentru comerț, Phil Hogan, a declarat: „ Am oferit Cambodgiei oportunități comerciale care au permis acestei țări să dezvolte o industrie orientată spre export și să creeze mii de locuri de muncă pentru cambodgieni. Suntem de partea lor și în actualele circumstanțe dificile cauzate de pandemie. Cu toate acestea, sprijinul nostru constant nu diminuează nevoia urgentă de a respecta drepturile omului și drepturile lucrătorilor în Cambodgia. Sunt pregătit să mențin angajamentele noastre, restabilind accesul complet liber pe piața UE pentru produsele din Cambodgia, cu condiția de a vedea o îmbunătățire substanțială în acest sens.”

Retragerea accesului preferențial pe piața UE vizează aproximativ 20 % din exporturile Cambodgiei către Uniune. Cambodgia poate să exporte în continuare aceste produse în UE, dar ele vor face obiectul unor tarife generale aplicabile oricărui alt membru al Organizației Mondiale a Comerțului. Restul de 80 % din exporturile Cambodgiei beneficiază în continuare de acces preferențial (fără taxe vamale, fără contingente) pe piața UE.

Împreună cu Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Comisia va continua să își consolideze cooperarea cu Cambodgia. UE va continua să monitorizeze situația din țară, cu un accent deosebit pe restricțiile actuale în domeniul libertății de exprimare și al drepturilor civile și politice, precum și pe litigiile funciare și drepturile lucrătorilor în contextul reformelor în curs.

UE este conștientă de impactul semnificativ al pandemiei de coronavirus asupra economiei și a ocupării forței de muncă în Cambodgia și este pregătită să sprijine această țară în combaterea crizei provocate de coronavirus și în eforturile de redresare economică. Totuși, aceasta nu înseamnă că nu se impune în continuare de urgență să se asigure respectarea drepturilor omului și a drepturilor lucrătorilor în Cambodgia.

Din februarie 2020, când a fost adoptată decizia UE privind retragerea parțială, guvernul cambodgian ar fi putut în orice moment să ia măsurile necesare pentru a îndeplini condițiile care să permită Uniunii Europene să restabilească pe deplin accesul preferențial la piața UE în temeiul regimului EBA. Acest lucru este în continuare posibil.

Autoritățile cambodgiene ar trebui să ia măsuri pentru a restabili libertățile politice în țară, pentru a recrea condițiile necesare unei opoziții credibile și democratice și pentru a iniția un proces de reconciliere națională printr-un dialog autentic și incluziv. Comisia și SEAE au prezentat în repetate rânduri autorităților cambodgiene acțiunile necesare, care se regăsesc și în regulamentul delegat al Comisiei. Printre acțiuni se numără restabilirea drepturilor politice ale membrilor opoziției și abrogarea sau revizuirea unor legi, cum ar fi Legea privind partidele politice și Legea privind și organizațiile neguvernamentale. În cazul în care guvernul din Cambodgia arată că au fost înregistrate progrese semnificative, în special în ceea ce privește drepturile civile și politice, Comisia își poate revizui decizia și poate reintroduce preferințele tarifare acordate în temeiul regimului „Totul în afară de arme”, în conformitate cu dispozițiile sistemului generalizat de preferințe al UE.

Context

Regimul „Totul în afară de arme” (“Everything But Arms” - EBA) face parte din sistemul generalizat de preferințe al UE (SGP). SGP permite țărilor în curs de dezvoltare vulnerabile să beneficieze de taxe mai reduse sau de exporturi scutite de taxe vamale către UE și, astfel, să-și stimuleze creșterea economică. Este un regim unilateral, care nu impune reciprocitate față de exporturile UE. Prin intermediul regimului „Totul în afară de arme”, UE acordă acces fără taxe vamale și fără contingente pe piața sa pentru toate produsele - cu excepția armelor și munițiilor - din țările cel mai puțin dezvoltate (astfel cum sunt definite de Organizația Națiunilor Unite). Conform regulamentului privind SGP, preferințele tarifare pot fi suspendate în cazul „încălcării grave și sistematice a principiilor” prevăzute în convențiile internaționale privind drepturile omului și drepturile lucrătorilor enumerate într-o anexă la regulamentul privind SGP.

În urma unor preocupări grave legate de deteriorarea drepturilor politice, a drepturilor omului, a drepturilor funciare și a drepturilor lucrătorilor din Cambodgia, în februarie 2019 Comisia a deschis o procedură de retragere a preferințelor acordate Cambodgiei în cadrul regimului EBA . La 12 noiembrie 2019, Comisia a transmis Cambodgiei un raport care demonstra încălcări grave și sistematice ale principiilor fundamentale ale Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice (PIDCP), legate de participarea politică, libertatea de exprimare și libertatea de asociere în Cambodgia. În același timp, în pofida preocupărilor grave care persistă, raportul a subliniat că s-au înregistrat progrese concrete în ceea ce privește soluționarea litigiilor funciare în sectorul zahărului și în ceea ce privește drepturile lucrătorilor. După o perioadă rezervată prezentării de observații, la 12 februarie 2020, Comisia a adoptat un regulament delegat privind retragerea temporară și parțială a preferințelor tarifare acordate Cambodgiei în cadrul EBA. Regulamentul a intrat în vigoare la 25 aprilie 2020 și se aplică din 12 august 2020.

Pentru mai multe Informații

Regimul UE de preferințe comerciale „Totul în afară de arme”

Relațiile comerciale UE-Cambodgia

Date de contact pentru presă

Daniel FERRIE

Telefon +32 2 298 65 00

Adresă daniel.ferrie@ec.europa.eu

Kinga MALINOWSKA

Telefon +32 2 295 13 83

Adresă Kinga.MALINOWSKA@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană