Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
31.08.2020 - Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus: Comisia aderă la mecanismul pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19 (COVAX)
ED Targoviste

Astăzi, 31 august, Comisia Europeană și-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX care vizează accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, disponibile peste tot în lume la prețuri accesibile, pentru toate persoanele care au nevoie de acestea. De asemenea, ca parte a unui efort al „Echipei Europa” (Team Europe), Comisia anunță astăzi o contribuție de 400 de milioane EUR sub formă de garanții, menită să sprijine mecanismul COVAX și obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Cooperarea la nivel mondial este singura modalitate de a combate o pandemie mondială. În cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus și al campaniei „Obiectivul nostru mondial: Uniți pentru viitor” am văzut că actorii pertinenți din toată lumea și-au unit eforturile. Până în prezent aceștia s-au angajat să aloce aproape 16 miliarde EUR, iar organizațiile și cercetătorii cei mai talentați își unesc eforturile pentru a furniza vaccinuri, teste și tratamente, care vor fi bunuri universale, comune. Astăzi, Comisia anunță o contribuție în valoare de 400 de milioane EUR la mecanismul COVAX, contribuție care vizează colaborarea în vederea achiziționării de viitoare vaccinuri în beneficiul țărilor cu venituri mici și medii. Sunt convinsă că aceste eforturi ne vor aduce mai aproape de obiectivul nostru, și anume acela de a combate, împreună, acest virus.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Doar lucrând împreună la nivel mondial, dând dovadă de solidaritate, putem combate coronavirusul. Avem nevoie de o abordare internațională favorabilă incluziunii și, așa cum demonstrăm astăzi, Echipa Europa (Comisia Europeană și statele membre ale UE) este hotărâtă să asigure succesul mecanismului COVAX și să faciliteze accesul la un vaccin în mod echitabil pentru persoanele din întreaga lume.” 

Jutta Urpilainen, comisarul pentru parteneriate internaționale, a declarat: „Numai prin asigurarea accesului echitabil, în întreaga lume, la un vaccin împotriva COVID-19 vom pune capăt pandemiei și vom asigura o redresare durabilă; colaborarea cu țările partenere este esențială, astfel încât să putem reconstrui mai bine și într-un mod mai sănătos.”

Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces corect și echitabil pentru fiecare țară din lume.

În cadrul unui angajament comun al UE (Comisia, statele membre și instituțiile financiare europene, în special BEI) de a mobiliza resurse pentru răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus, Comisia intenționează să mobilizeze până la 400 de milioane EUR sub formă de garanții pentru a sprijini mecanismul COVAX și obiectivele care stau la baza acestuia, ca parte a unui efort al Echipei Europa. Condițiile și modalitățile detaliate privind participarea și contribuția UE vor fi detaliate în următoarele zile și săptămâni. Echipa Europa este pregătită să își utilizeze cunoștințele și resursele în cadrul mecanismului COVAX pentru a accelera și a extinde dezvoltarea și fabricarea unei oferte globale de vaccinuri pentru cetățenii din întreaga lume, din țările sărace și din cele bogate.

Participarea UE la mecanismul COVAX va completa negocierile în curs de desfășurare ale UE cu companiile producătoare de vaccinuri, care au drept scop creșterea capacității de producție a producătorilor de vaccinuri, contribuind astfel la eforturile întreprinse la nivel mondial.

Context:

Comisia Europeană s-a angajat să asigure faptul că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl și obține, oriunde în lume și nu doar acasă. Nimeni nu va fi în siguranță până când toată lumea nu va fi în siguranță. Acesta este motivul pentru care Comisia a răspuns imediat la apelul lansat de OMS și a colectat, începând cu 4 mai 2020, aproape 16 miliarde EUR în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, o acțiune globală vizând asigurarea accesului universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva noului coronavirus, precum și redresarea globală.

Campania „Obiectivul nostru mondial: Uniți pentru viitor” reprezintă o etapă importantă în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea mondială menită să asigure un acces universal la vaccinare, tratament și testare pentru coronavirus la prețuri accesibile; campania a fost lansată la 28 mai de ONG-ul Global Citizen sub patronajul președintei Ursula von der Leyen.

În data de 4 mai Comisia a propus, de asemenea, un cadru de cooperare pentru a alinia eforturile întreprinse la nivel mondial și a accelera progresele în ceea ce privește dezvoltarea de vaccinuri, terapii și metode de diagnosticare pentru noul coronavirus, precum și pentru a consolida sistemele de sănătate: acceleratorul accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (acceleratorul ACT).

Acest cadru de cooperare se bazează pe trei parteneriate axate pe cele trei priorități ale răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus. Parteneriatele reunesc actori din industrie, din cercetare, fundații, autorități de reglementare și organizații internaționale care colaborează în ceea ce privește toate etapele necesare pentru furnizarea de noi instrumente și soluții, de la cercetare la fabricare și distribuție.

Mecanismul COVAX este pilonul „vaccinuri” al acceleratorului ACT, o colaborare la nivel mondial menită să accelereze dezvoltarea, producția și accesul echitabil al tuturor țărilor din lume la testele, tratamentele și vaccinurile pentru COVID-19.

Mecanismul COVAX este condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS; acesta a fost lansat la sfârșitul lunii aprilie 2020, în cadrul unui eveniment găzduit de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, de președintele Franței, de președinta Comisiei Europene și de Fundația Bill and Melinda Gates. De atunci, UE s-a implicat în mod activ alături de GAVI, de CEPI și de alte țări participante în procesul de instituire a structurilor de guvernanță și a instrumentelor financiare aferente mecanismului COVAX. După exprimarea interesului de astăzi urmează să fie definite condițiile finale ale participării UE.

Mecanismul COVAX vizează achiziționarea a 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021, prin negocierea cu un portofoliu diversificat de furnizori de vaccinuri care acoperă tehnologii științifice, termene de livrare și prețuri diferite. COVAX este un mecanism de asigurare care va reduce riscul pentru producători (reticenți să investească în condițiile în care cererea nu este garantată) și pentru state (interesate să asigure accesul la un vaccin viabil).

Informații suplimentare:

Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus

Răspunsul UE la coronavirus

Strategia UE în materie de vaccinuri

Date de contact pentru presă

  • Vivian LOONELA

Telefon

+32 2 296 67 12

Adresă

vivian.loonela@ec.europa.eu

  • Stephan MEDER

Telefon

+32 2 291 39 17

Adresă

Stephan.Meder@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană