Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
13.10.2020 - Tablou de bord referitor la coronavirus: Răspunsul politicii de coeziune a UE la criza provocată de coronavirus
ED Targoviste

Comisia anunță ieri, 12 octombrie, primele rezultate provizorii ale implementării Inițiativei pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII) și a Inițiativei plus pentru investiții în răspunsul la coronavirus (CRII +).

Încă de la începutul crizei, grație flexibilității introduse în cadrul politicii de coeziune, UE a mobilizat investiții în valoare de peste 13 miliarde EUR în scopul combaterii efectelor pandemiei de coronavirus, prin intermediul Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), al Fondului social european (FSE) și al Fondului de coeziune (FC). Fondurile UE au ajutat comunitățile naționale, regionale și locale să facă față impactului socioeconomic negativ al pandemiei de coronavirus.

În total, 4,1 miliarde EUR au fost redirecționate către sectorul medical pentru a achiziționa aparatura vitală și echipamentele individuale de protecție necesare pentru a salva vieți. Au fost mobilizate 8,4 miliarde EUR sub formă de granturi și împrumuturi, dar și sub forma unei serii de instrumente financiare personalizate, pentru a sprijini economia și, în special, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) în vederea adaptării la criză. În fine, aproximativ 1,4 miliarde EUR au fost canalizate prin intermediul FSE pentru ajutarea cetățenilor și salvarea locurilor de muncă.

În scopul asigurării unui nivel maxim de transparență și de responsabilitate, Comisia lansează astăzi o pagină web specială pe Platforma de date deschise privind coeziunea pentru a arăta modul în care politica de coeziune a UE sprijină statele membre pentru a face față crizei provocate de coronavirus. Platforma va fi actualizată zilnic și va afișa toate informațiile referitoare la modificările programului, precum și la modul de alocare și de investire a resurselor. Grație actualizării sistematice, platforma va oferi, pe zi ce trece, o imagine de ansamblu tot mai completă a situației.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Politica de coeziune se află în centrul eforturilor de combatere a pandemiei de coronavirus și de asigurare a unei redresări rapide. Rezultatele bilanțului nostru arată că toate statele membre profită în prezent de Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus pentru a-și sprijini cetățenii, întreprinderile și sectorul sănătății. Începând de astăzi, aceste rezultate pozitive pot fi consultate de toată lumea, printr-un simplu clic, pe tabloul nostru de bord interactiv referitor la coronavirus.”

Președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas, a adăugat: „Grație simplificării normelor, politica de coeziune și-a demonstrat valoarea adăugată, reunind statele membre, regiunile și orașele UE cu scopul de a proteja populația, de a salva locurile de muncă și de a susține economiile locale în timpul pandemiei. Trebuie să prețuim această lecție, facilitând accesul la fondurile UE și implicând toate nivelurile de guvernare în elaborarea și punerea în aplicare a planurilor de redresare. Pentru a fructifica la maximum fiecare euro investit și pentru a ne asigura că banii ajung acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, coeziunea trebuie să devină busola care să orienteze toate investițiile UE.”

Context

Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII) și Inițiativa plus pentru investiții în răspunsul la coronavirus (CRII +) permit statelor membre să utilizeze fondurile politicii de coeziune pentru a sprijini sectoarele cele mai grav afectate de pandemie, cum ar fi sistemul de sănătate, IMM-urile și piețele forței de muncă.

Pentru informații suplimentare

Politica de coeziune a UE - măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus

Platforma de date deschise privind coeziunea și Tabloul de bord referitor la coronavirus

Date de contact pentru presă

Vivian LOONELA

Telefon +32 2 296 67 12

Adresă vivian.loonela@ec.europa.eu

Veronica FAVALLI

Telefon +32 2 298 72 69

Adresă Veronica.FAVALLI@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană