Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
13.11.2020 - UE își majorează contribuția către COVAX la 500 de milioane EUR pentru ca țările cu venituri mici și medii să aibă acces la vaccinuri împotriva COVID-19
ED Targoviste

Uniunea Europeană a anunțat ieri, 12 noiembrie, că va contribui cu o sumă suplimentară de 100 de milioane EUR, sub formă de granturi, pentru ca, prin intermediul mecanismului COVAX, țările cu venituri reduse și medii să aibă acces la viitorul vaccin împotriva COVID-19. Fondurile vor veni în completarea celor 400 de milioane EUR, reprezentând garanții pe care UE le-a angajat deja pentru COVAX, Uniunea devenind astfel unul dintre principalii donatori. Odată cu această nouă contribuție, UE își intensifică în continuare investițiile în sprijinul redresării mondiale.

În cadrul ediției virtuale a Forumului pentru pace de la Paris, unde liderii mondiali și organizațiile internaționale discută despre răspunsul global și redresarea în urma pandemiei, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „În plină pandemie distrugătoare de COVID-19, este clar că redresarea la nivel mondial va fi posibilă numai dacă toți cei care au nevoie de vaccinuri sigure și eficace vor avea acces la acestea. UE își intensifică sprijinul acordat mecanismului COVAX în acest scop și sunt mândră că Team Europe aduce o contribuție majoră la această inițiativă. Împreună putem face ca redresarea la nivel mondial să devină o realitate.”

Jutta Urpilainen, comisarul pentru parteneriate internaționale, a declarat: „UE demonstrează seriozitatea angajamentelor sale de a nu lăsa pe nimeni în urmă și de a face ca vaccinul împotriva COVID-19 să constituie un bun public mondial. Cu această sumă suplimentară de 100 de milioane EUR, ce va fi acordată sub formă de granturi, UE își unește forțele cu partenerii internaționali, în spirit de solidaritate și de multilateralism, și va contribui la garantarea unor opțiuni de cumpărare a viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 pentru cei care au cea mai mare nevoie de acestea, în țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Lecția cea mai clară din tot ce am învățat în acest an este că solidaritatea ne insuflă forță. COVAX este un exemplu în acest sens. Prin această contribuție suplimentară, suntem cu un pas mai aproape de obiectivul de a finanța achiziționarea a 2 miliarde de vaccinuri pentru populațiile cele mai vulnerabile din 92 de țări cu venituri reduse și medii. Anul viitor va fi nevoie însă de mai mult sprijin pentru a produce și a distribui, de îndată ce va fi disponibil, un vaccin sigur și eficace în întreaga lume. Nu vom precupeți niciun efort în această privință.”

Suma propusă, de 100 de milioane EUR din rezerva generală a celui de al 11-lea Fond european de dezvoltare (FED), îi va fi alocată, sub formă de granturi, organizației Gavi, Alianța Mondială pentru Vaccinuri și Imunizare, în calitate de administrator al mecanismului COVAX. Acest mecanism mondial își propune să asigure un acces universal și echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19.

Până în prezent, la mecanismul COVAX participă 184 de țări, 92 dintre acestea fiind economii cu venituri mici și medii, eligibile să aibă acces la vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul angajamentului prealabil de achiziție al mecanismului COVAX coordonat de Gavi. Prin intermediul acestui grant, Comisia și partenerii săi vor garanta opțiuni de cumpărare a viitoarelor vaccinuri împotriva COVID-19 pentru toți participanții la instrument, inclusiv pentru țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific.

Acest sprijin sub formă de granturi va completa în mod strategic garanțiile bancare în valoare de 400 de milioane EUR pe care UE le va pune la dispoziția organizației Gavi prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI) în cadrul Fondului european pentru dezvoltare durabilă (FEDD), ridicând contribuția totală a UE pentru COVAX la 500 de milioane EUR. Garanția în valoare de 400 de milioane EUR a fost, de asemenea, semnată joia aceasta.

Mai multe state membre ale UE contribuie, de asemenea, la COVAX și la obiectivele sale subiacente, evidențiind încă o dată forța Team Europe, care mobilizează astfel peste 870 de milioane EUR pentru COVAX, din care 100 de milioane EUR în granturi UE și 400 de milioane EUR în garanții. Cifrele includ, de asemenea, noi contribuții anunțate astăzi de Franța (100 de milioane EUR), Spania (50 de milioane EUR) și Finlanda (2 milioane EUR).

Vaccinurile vor fi achiziționate și livrate țărilor de către Divizia de aprovizionare a UNICEF și Fondul reînnoibil de acces la vaccinuri al PAHO.

Context

COVAX este pilonul destinat vaccinurilor din cadrul acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19, o colaborare mondială vizând accelerarea creării, producerii și accesului echitabil la teste de depistare, la tratamente și la vaccinuri împotriva COVID-19.

Mecanismul COVAX urmărește achiziționarea a 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021. Astfel se va contribui la dezvoltarea unui portofoliu diversificat de vaccinuri, de la diferiți furnizori, cu tehnologii științifice, termene de livrare și prețuri diferite. COVAX este un mecanism de partajare a riscurilor: reduce riscul cu care se confruntă producătorii – de a investi fără a fi siguri de cererea viitoare – și cel cu care se confruntă țările – de a nu dispune de un vaccin eficace.

Comisia Europeană este hotărâtă să asigure faptul că oricine are nevoie de vaccin îl poate face, oriunde în lume, nu doar acasă, și să promoveze astfel sănătatea la nivel mondial. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a colectat aproape 16 miliarde EUR în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea mondială prin intermediul căreia se vizează asigurarea accesului universal la teste de depistare a noului virus și la tratamente și vaccinuri împotriva acestuia, precum și redresarea economică mondială. La această acțiune, Team Europe a contribuit astfel: statele membre ale UE (3,1 miliarde EUR), Comisia Europeană (peste 1,4 miliarde EUR) și BEI (aproape 2 miliarde EUR promise în mai și 4,9 miliarde EUR promise în iunie).

Participarea UE la COVAX va fi complementară negocierilor UE aflate în curs de desfășurare cu societățile farmaceutice care produc vaccinuri, lansate în cadrul Strategiei UE privind vaccinurile. Eforturile UE îndreptate către dezvoltarea și producerea unui vaccin eficace vor fi benefice pentru întreaga comunitate mondială. Investițiile UE în creșterea capacității de producție vor fi în serviciul tuturor țărilor care au nevoie de ajutor. Prin angajamentele prealabile de achiziție, Comisia le solicită producătorilor să își pună la dispoziție capacitatea de producție pentru a aproviziona toate țările și îndeamnă la libera circulație a vaccinurilor și a materialelor, fără restricții la export. De exemplu, societatea farmaceutică Sanofi-GSK, cu care Comisia a încheiat în septembrie un angajament prealabil de achiziție, se va strădui să furnizeze o parte semnificativă a ofertei sale de vaccinuri prin intermediul mecanismului COVAX.

Liderii mondiali și organizațiile internaționale participă la această a treia ediție, virtuală, a Forumului pentru pace de la Paris, inițiată de președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru a revigora guvernanța colectivă, cooperarea internațională și multilateralismul într-o perioadă de provocări din ce în ce mai mari, când normele și instituțiile internaționale sunt contestate. Discuțiile din acest an, în cadrul temei generale „Reviriment către o lume mai bună”, se vor axa pe îmbunătățirea guvernanței globale în materie de sănătate și pe promovarea finanțării proiectelor ecologice.

Pentru mai multe Informații

Răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus

Date de contact pentru presă

Ana PISONERO-HERNANDEZ

Telefon +32 2 295 43 20

Adresă Ana.PISONERO-HERNANDEZ@ec.europa.eu

Stefan DE KEERSMAECKER

Telefon +32 2 298 46 80

Adresă stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

Gesine KNOLLE

Telefon +32 2 295 43 23

Adresă Gesine.KNOLLE@ec.europa.eu

Darragh CASSIDY

Telefon +32 2 298 39 78

Adresă darragh.cassidy@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană