Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
07.12.2020 - Noul coronavirus: Comisia prezintă strategia privind „Rămânerea în siguranță față de COVID-19 în cursul iernii”
ED Targoviste

În 2 decembrie, Comisia a adoptat o strategie pentru gestionarea sustenabilă a pandemiei în lunile de iarnă care urmează, perioadă în care riscul transmiterii virusului poate crește din cauza unor circumstanțe specifice, cum ar fi reuniunile în interior. Strategia recomandă continuarea vigilenței și a prudenței pe tot parcursul iernii și în 2021, când se vor pune la dispoziție pe scară largă vaccinuri sigure și eficace. Ulterior, Comisia va pune la dispoziție orientări suplimentare cu privire la eliminarea treptată și coordonată a măsurilor de limitare a răspândirii virusului.

O abordare coordonată în întreaga UE este esențială pentru a oferi claritate populației și pentru a evita recrudescența răspândirii virusului în perioada sărbătorilor de sfârșit de an. Orice relaxare a măsurilor ar trebui să țină seama de evoluția situației epidemiologice și de existența unor capacități suficiente de testare, de depistare a contacților și de tratare a pacienților.

Vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „În aceste vremuri extrem de dificile, îndrumarea statelor membre cu privire la promovarea unei abordări comune a sezonului de iarnă și, în special, la modul de gestionare a perioadei de sfârșit de an, are o importanță vitală. Trebuie să limităm viitoarele focare de infecție în UE. Numai printr-o astfel de gestionare sustenabilă a pandemiei vom evita noi restricții de deplasare și alte restricții nedorite și vom învinge pandemia împreună.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „În Europa, la fiecare 17 secunde, o persoană își pierde viața din cauza COVID-19. Este posibil ca situația să se stabilizeze, dar rămâne delicată. Ca orice altceva în acest an, sărbătorile de sfârșit de an vor fi diferite. Nu putem periclita eforturile depuse de noi toți în ultimele săptămâni și luni. În acest an, salvarea de vieți omenești trebuie să aibă prioritate față de sărbătoriri. Dar cu vaccinurile la orizont, există și speranță. Toate statele membre trebuie de acum să fie pregătite să demareze campanii de vaccinare și să pună la dispoziție vaccinuri pe scară largă și cât mai repede posibil, de îndată ce un vaccin sigur și eficace devine disponibil.”

Măsuri de control recomandate

Strategia privind rămânerea în siguranță față de COVID-19 în cursul iernii recomandă măsuri de menținere sub control a pandemiei până când vaccinurile sunt disponibile pe scară largă. Ea se axează pe:

  • Distanțarea fizică și limitarea contactelor sociale, esențiale în lunile de iarnă, inclusiv în perioada de vacanță. Măsurile ar trebui să fie țintite și să fie bazate pe situația epidemiologică locală pentru a limita impactul lor social și economic și pentru a le spori acceptarea de către populație.
  • Testarea și depistarea contacților, esențiale pentru detectarea cazurilor grupate și stoparea transmiterii. Majoritatea statelor membre dispun în prezent de aplicații naționale de depistare a contacților. Serverul european de acces pentru interoperabilitate (EFGS) permite depistarea transfrontalieră a contacților.
  • Călătoriile în siguranță, în condițiile unei posibile creșteri a numărului de călătorii în timpul vacanțelor de sfârșit de an, care necesită o abordare coordonată. Infrastructura de transport trebuie să fie pregătită, iar cerințele de carantinare, care poate fi necesară atunci când situația epidemiologică din regiunea de plecare este mai gravă decât cea din regiunea de destinație, trebuie comunicate în mod clar.
  • Capacitatea de asistență medicală și personalul medical: ar trebui instituite planuri de continuitate a activităților unităților sanitare, pentru a asigura faptul că focarele de COVID-19 pot fi gestionate, iar accesul la alte tratamente poate fi menținut. Achizițiile publice comune pot corecta deficitele de echipamente medicale.
  • Oboseala de a lupta cu pandemia și stresul psihologic sunt reacții naturale în situația actuală. Statele membre ar trebui să urmeze orientările Regiunii Europene a Organizației Mondiale a Sănătății vizând revigorarea sprijinului public pentru a combate oboseala de a lupta cu pandemia. Sprijinul psihosocial ar trebui, de asemenea, intensificat.
  • Strategiile naționale de vaccinare. Dacă este necesar, Comisia este pregătită să sprijine statele membre în aplicarea planurilor lor de punere la dispoziție pe scară largă a vaccinurilor și a celor de vaccinare. O abordare comună în întreaga UE în ceea ce privește certificatele de vaccinare ar putea consolida răspunsul în materie de sănătate publică în statele membre și încrederea cetățenilor în efortul de vaccinare.

Context

Strategia de astăzi se bazează pe recomandări anterioare, cum ar fi foaia de parcurs europeană din aprilie privind eliminarea treptată a măsurilor de limitare a răspândirii virusului, comunicarea din iulie privind pregătirea pe termen scurt și comunicarea din octombrie privind măsurile suplimentare de răspuns la COVID-19. Primul val al pandemiei în Europa a fost limitat cu succes prin măsuri stricte, dar relaxarea lor prea rapidă în cursul verii a dus la o recrudescență în toamnă.

Cât timp nu este disponibil un vaccin sigur și eficace și o mare parte a populației nu este imunizată, statele membre ale UE trebuie să continue eforturile lor de atenuare a pandemiei, urmând o abordare coordonată, astfel cum a solicitat Consiliul European.

La începutul anului 2021 vor fi prezentate recomandări suplimentare pentru conceperea unui cadru cuprinzător de control al COVID-19, pe baza cunoștințelor și a experienței acumulate până în prezent și a celor mai recente orientări științifice disponibile.

Informații suplimentare

Comunicare referitoare la „Strategia privind rămânerea în siguranță față de COVID-19 în cursul iernii”

Anexă la Comunicare

Foaia de parcurs europeană comună către ridicarea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19

Pregătirea sanitară a UE pe termen scurt în situația unor viitoare focare de COVID-19

Comunicare privind măsurile suplimentare de răspuns vizând COVID-19

Pregătirea pentru strategiile de vaccinare împotriva COVID-19 și pentru punerea la dispoziție pe scară largă a vaccinurilor(link is external)

Recomandare privind utilizarea testelor antigenice rapide

Serviciul UE de acces pentru interoperabilitatea aplicațiilor de depistare și avertizare a contacților

Date de contact pentru presă

Stefan DE KEERSMAECKER

Telefon +32 2 298 46 80

Adresă stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

Darragh CASSIDY

Telefon +32 2 298 39 78

Adresă darragh.cassidy@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană