Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.02.2021 - Asociația Prematurilor câștigă Premiul CESE pentru solidaritate civilă acordat României
ED Targoviste

Comitetul Economic și Social European (CESE) a decernat Premiul pentru solidaritate civilă Asociației Prematurilor(link is external) pentru un proiect care a pus echipamente și aparate de protecție la dispoziția maternităților, ale căror nevoi au fost adesea trecute cu vederea în contextul luptei împotriva COVID-19, ceea ce le-a îngreunat capacitatea de a face față pandemiei.

Proiectul depus de asociația din România se numără printre cele 23, din UE și din Regatul Unit, care au fost premiate pentru contribuția lor excepțională la combaterea pandemiei de COVID-19 și a consecințelor sale dezastruoase. Fiecare câștigător a primit un premiu în valoare de 10 000 EUR.

CESE, un organism consultativ care reprezintă societatea civilă europeană la nivelul UE, a selectat Asociația Prematurilor ca fiind cel mai bun candidat român la premiu, declarând că acest proiect a fost un exemplu strălucit de admirabilă solidaritate în timpul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Campania de strângere de fonduri a asociației a făcut posibilă donarea unei cantități impresionante de echipamente, menite să reducă riscurile de infectare în rândul personalului, al sugarilor și al părinților.

Asociația Prematurilor din România a fost anunțată ca unul dintre cei 23 de laureați în cadrul unei ceremonii virtuale de decernare a premiilor, organizată de CESE la 15 februarie.

La momentul decernării premiilor, vicepreședintele CESE pentru comunicare, Cillian Lohan, a declarat:

„CESE a subliniat în repetate rânduri că solidaritatea și acțiunile comune specifice sunt esențiale pentru a depăși o astfel de pandemie. Singurul răspuns eficace la o criză precum această pandemie este acela de a acționa rapid, decisiv și împreună. Astfel, s-au conturat învățăminte pentru a face față altor crize, indiferent dacă acestea sunt sociale, economice sau de mediu.

Societatea civilă s-a aflat în prima linie a tuturor acțiunilor solidare și, fără ajutorul lor pe teren, prețul plătit pentru această pandemie ar fi mult mai mare. Toate proiectele pe care le-am primit sunt dovada implicării altruiste a cetățenilor și a nivelului local, demonstrând contribuția enormă a societății civile la această luptă. Prin acest premiu, recunoaștem că, în aceste vremuri fără precedent, oamenii și organizațiile contează. Este o onoare să putem sărbători acest lucru împreună”.

Premiile au fost acordate câștigătorilor din 21 de țări ale Uniunii Europene. Un premiu a fost acordat unui proiect cu orientare transfrontalieră și altul unei organizații din Regatul Unit, ca gest menit să demonstreze că CESE dorește să mențină legături strânse cu societatea civilă din această țară, în ciuda faptului că ea a părăsit UE.

Deși și-a propus să identifice un câștigător în fiecare stat membru al UE și în Regatul Unit, CESE nu a primit, din partea a șase țări, candidaturi eligibile pentru proiecte.

Lista completă a câștigătorilor este disponibilă mai jos și pe pagina noastră de internet.

Câștigătorii au fost selectați dintr-un total de 250 de candidaturi depuse de organizații ale societății civile, persoane fizice și întreprinderi private. Toate proiectele au avut ca vector solidaritatea și au prezentat modalități creative și eficiente de a face față provocărilor, adesea majore, generate de criză.

Majoritatea proiectelor au vizat grupurile vulnerabile sau persoanele cele mai afectate de criză, cum ar fi persoanele în vârstă sau tinerii, copiii, femeile, minoritățile, migranții, persoanele fără adăpost, personalul medical sau angajații și angajatorii.

În ceea ce privește conținutul proiectelor, acestea s-au axat pe cinci teme principale: furnizarea de alimente și asistență pentru grupurile vulnerabile, echipamentele medicale, serviciile de consiliere, serviciile educaționale și informațiile privind pandemia, precum și cultura.

 

CÂȘTIGĂTORUL DIN ROMÂNIA

Asociația Prematurilor din România a primit premiul în cadrul categoriei de proiecte axate pe tema „Producție și distribuție de echipamente medicale”. Tema a grupat proiecte care au produs și distribuit măști și articole de igienă, au transformat clădiri în spitale, au construit noi structuri medicale sau au achiziționat și donat medicamente și dispozitive tehnice.

La începutul pandemiei de COVID-19, Asociația Prematurilor din România a intervenit pentru a furniza echipamente esențiale de protecție pentru patru secții de maternitate din țară, astfel încât să se asigure siguranța personalului medical, a mamelor și a nou-născuților, mulți dintre aceștia aflându-se în terapie intensivă.

„Proiectul nostru este vital și vine în ajutorul comunității într-o perioadă extrem de dificilă, în care poate face diferența dintre viață și moarte. Rolul nostru, în calitate de adulți, este de a-i proteja chiar și pe cei mai mici pacienți din sistemul de sănătate. Acum, mai mult ca oricând, obiectivul nostru ar trebui să fie solidaritatea și empatia și ar trebui să rămânem proactivi pentru cei care au nevoie de ajutor. Acest premiu ne va ajuta în misiunea noastră”, a declarat președinta Asociației Prematurilor, Diana Gămulescu.

Alți candidați români care au concurat pentru premiul CESE au prezentat, de asemenea, proiecte de înaltă calitate. Printre acestea se numără inițiativa Solidar Social a Asociației Adi Hădean. Restaurantul său fiind închis, un renumit bucătar român, personalul și voluntarii săi au pregătit și distribuit mese calde medicilor, personalului medical, familiilor aflate în carantină și persoanelor în vârstă.

 

Informații detaliate despre toți câștigătorii și ceilalți candidați pot fi găsite în broșura noastră, care este disponibilă la cerere.

CESE speră că Premiul pentru solidaritate civilă va spori vizibilitatea și va crește gradul de conștientizare nu numai cu privire la proiectele câștigătoare, ci și la multe alte inițiative creative ale cetățenilor care se desfășoară în UE.

„Astăzi, nu îi salutăm doar pe cei 23 de câștigători ai noștri. Ne înclinăm în fața întregii societăți civile din Europa și a nenumăratelor organizații, întreprinderi și persoane din UE care au dat și continuă să dea dovadă de o solidaritate, un curaj și o responsabilitate civică nemaiîntâlnite în aceste vremuri dificile și care ne pun la încercare”, a declarat dl Lohan.

CESE a afirmat că proiectele și inițiativele desfășurate de cetățeni și de societatea civilă au completat în multe privințe eforturile depuse de statele membre pentru a atenua efectele crizei și chiar le-au depășit în unele domenii, cum ar fi producția de măști faciale la nivel local și regional.

În comparație cu candidaturile primite în cazul Premiului pentru societatea civilă în anii precedenți, CESE a înregistrat un număr mai mare de candidaturi din partea unor organizații informale sau mai puțin consacrate, ceea ce arată în mod clar starea de spirit de pe teren. De asemenea, au existat mai puține candidaturi din unele țări care au fost mai puțin afectate în timpul primului val al pandemiei sau din partea celor cu sisteme de protecție socială mai puternice.

CRITERIILE DE ACORDARE A PREMIULUI

CESE a lansat premiul în iulie 2020, cu tema „Societatea civilă împotriva COVID-19”, anunțând că acesta va fi un premiu excepțional, punctual, care va înlocui premiul său tradițional pentru societatea civilă. Scopul a fost de a aduce un omagiu societății civile din Europa, care s-a implicat activ și altruist în acțiuni de solidaritate încă din primele zile ale pandemiei.

Concursul a fost deschis persoanelor fizice, organizațiilor societății civile și întreprinderilor ale căror proiecte trebuiau să fie absolut non-profit și să nu beneficieze de finanțare publică în procent de peste 50 %. Ele trebuiau să aibă o legătură directă cu pandemia de COVID-19, vizând în mod specific combaterea virusului sau abordarea consecințelor acestuia.

În fiecare an, Premiul emblematic al CESE pentru societatea civilă aduce un omagiu organizațiilor societății civile și/sau persoanelor ale căror proiecte celebrează identitatea europeană și valorile comune într-un anumit domeniu de activitate. Premiul a fost acordat începând din 2006.

 

LISTA COMPLETĂ A CÂȘTIGĂTORILOR PREMIULUI CESE PENTRU SOLIDARITATE CIVILĂ 2020:

 

ȚARA

CÂȘTIGĂTORUL

AUSTRIA

Kommunikationswerkstatt Talk 27(link is external), o rețea care combate dezinformarea, știrile false și informațiile eronate cu privire la pandemie și îi motivează pe cetățeni să se opună manipulării emoționale și cognitive.

BELGIA

OKRA, trefpunt 55+(link is external), o asociație care a reacționat la pandemie prin Reziliența OKRA, o inițiativă creativă menită să mențină persoanele în vârstă active și conectate din punct de vedere social.

BULGARIA

Karin dom(link is external)Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, o fundație care a oferit activități de formare online pentru a sprijini familiile copiilor cu nevoi speciale.

CROAȚIA

Hrvatska mreža za beskućnike(link is external), o rețea croată care a sprijinit persoanele fără adăpost pe măsură ce țara a intrat în izolare, fiind afectată și de un cutremur.

CIPRU

Voluntarii care au venit în sprijinul grupurilor vulnerabile în perioada pandemiei de COVID-19, pentru inițiativele lor care au inclus furnizarea de alimente și medicamente persoanelor aflate în izolare din cauza vârstei sau a problemelor de sănătate. Inițiativele au fost coordonate de Erika Theofanidi.

CEHIA

Nevypusť Duši(link is external) – o asociație de medici, psihologi și asistenți sociali ale căror webinare online i-au ajutat pe elevii de liceu să facă față problemelor de sănătate mintală și să își sporească reziliența psihologică în timpul pandemiei.

FRANȚA

Bouge ton Coq(link is external), o platformă care se străduiește să mențină vitalitatea Franței rurale, în contextul inițiativei sale C’est ma tournée! (Plătesc eu!), care a sprijinit magazinele rurale și întreprinderile care s-au străduit să facă față costurilor în timpul pandemiei.

GERMANIA

Krisenchat(link is external), un serviciu de consiliere disponibil 24 de ore din 24 și șapte zile din șapte, care a oferit sprijin practic gratuit și încurajări prin intermediul Whatsapp sau SMS pentru tineri și copii.

GRECIA

Steps(link is external), o organizație non-profit , care și-a transformat actualul proiect One-Stop în Many Stops, oferind mese calde, apă îmbuteliată și produse de igienă personală persoanelor care trăiesc pe străzi și celor din locuințe precare.

UNGARIA

Magyar Helsinki Bizottság(link is external)Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, sau Comitetul Helsinki din Ungaria, care a oferit asistență juridică gratuită în cazurile legate de drepturile omului în contextul crizei.

IRLANDA

Alison(link is external) – Cursuri online gratuite & Platforma de învățare online, pentru proiectul său Coronavirus: What You Need to Know (Coronavirus: ce trebuie să știți), un curs de informare privind COVID-19 care a fost tradus în peste 60 de limbi și a fost accesat de peste 350 000 de persoane din întreaga lume.

ITALIA

Casetta Rossa(link is external), o asociație non-profit care se ocupă atât de furnizarea de alimente persoanelor vulnerabile, cât și de un post de radio care transmite informații și mărturii personale pentru a ridica moralul oamenilor.

LITUANIA

Karolina Barišauskienė(link is external), expertă în comunicare pentru proiectul său Priešakinėse linijose (În prima linie), o campanie digitală de istorisiri și informații din partea profesioniștilor din domeniul medical aflați în linia întâi a luptei cu coronavirusul.

MALTA

Camera IMM-urilor din Malta(link is external) pentru proiectul „With You All the Way” (Alături de voi până la capăt), care a oferit consiliere online și sprijin inter pares pentru a ajuta mii de IMM-uri să se adapteze la pandemie

POLONIA

Krystyna Paszko, o elevă de liceu care a creat Chamomiles and Pansies(Mușețel și pansele), un magazin online care a întins o mână victimelor violenței domestice în timpul izolării.

PORTUGALIA

Vizinhos à Janela(link is external), o inițiativă de cartier prezentată de Íñigo Hurtado, care a oferit momente de relaxare prin concerte zilnice de la balcon și a oferit alimente persoanelor aflate în dificultate.

ROMÂNIA

Asociația Prematurilor(link is external), o asociație din România pentru bebeluși născuți prematur, pentru proiectul său de sprijinire a personalului medical și a nou-născuților în maternitate, prin furnizarea de echipamente de protecție și de aparatură de combatere a COVID-19 în secțiile de maternitate.

SLOVENIA

Društvo psihologov Slovenije(link is external), o asociație de psihologi sloveni, pentru proiectul lor de sprijin psihosocial acordat publicului larg și de ajutor profesional pentru psihologi și alți profesioniști din domeniul sănătății în timpul epidemiei de COVID-19 din Slovenia.

SLOVACIA

Človek v ohrození(link is external), un ONG non-profit, pentru inițiativa Their Health is Also Our Health (Sănătatea lor este și a noastră), care a venit în sprijinul comunităților de romi grav afectate și le-a ajutat în timpul pandemiei.

SPANIA

Asociación de Familias y Mujeres del Medio Rural(link is external) (AFAMMER), o asociație de familii și femei din zonele rurale, pentru proiectul Marea Rețea de Solidaritate Rurală AFAMMER, care a reunit sute de femei din mediul rural din Spania ce și-au pus la dispoziție timpul liber și priceperea la cusut pentru a remedia lipsa de măști de protecție și a ușura sentimentul crescând de izolare în cazul persoanelor în vârstă în timpul pandemiei.

SUEDIA

Spațiul comunitar și artistic și societatea non-profit Blivande(link is external), pentru proiectul său Crisis Response (Reacția la criză), o inițiativă cu sursă deschisă de creare de echipamente medicale de protecție la scară largă.

REGATUL UNIT

Cherwell Collective(link is external), CIC, pentru proiectul Live, Learn, Eat, Grow (Trăiește, învață, mănâncă, dezvoltă-te), care a oferit alimente și alte lucruri de primă necesitate persoanelor aflate în dificultate și i-a învățat pe locuitori să își cultive singuri produsele.

PROIECT TRANSFRONTALIER/EUROPEAN

Emergency(link is external), un ONG cu sediul în Italia, pentru asistența pe care a acordat-o în Europa și în toată lumea pentru a pune stavilă pandemiei, în special prin intermediul modelului său replicabil de măsuri de siguranță și protecție, un model adaptabil de proiectare și gestionare a spitalelor în timpul pandemiei.


Pentru informații suplimentare, vă rugăm să luați contact cu:

Laura Lui, Unitatea de presă a CESE

E-mail: press@eesc.europa.eu

Tel.: + 32 2 546 9189

@EESC_PRESS


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană