Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
11.12.2021 - Comisia invită orașele să își exprime interesul de a deveni parte a misiunii europene „Orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”
ED Targoviste

Comisia a lansat recent, pentru orașe, o cerere de exprimare a interesului de a se alătura misiunii europene privind orașele inteligente și neutre din punct de vedere climatic.

Obiectivul misiunii este acela de a se crea 100 de orașe europene inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030 și de a se asigura că aceste orașe acționează ca centre de experimentare și inovare care să le permită tuturor orașelor europene să le urmeze exemplul până în 2050.

Participarea la această misiune va plasa orașele selectate în fruntea inovării în tranziția către neutralitatea climatică, parte integrantă a Pactului verde european. Pe măsură ce lupta împotriva schimbărilor climatice se transformă, din ce în ce mai mult, într-o implementare de soluții, orașele sunt cele mai în măsură să fie primele care adoptă politicile menite să conducă la neutralitatea climatică. Pe parcurs, acest lucru le va permite să ofere beneficii multiple comunităților lor în ceea ce privește reducerea poluării atmosferice și fonice, reducerea congestionării, scăderea facturilor la energie și un stil de viață mai sănătos.

Mariya Gabriel, comisara pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat:

Avem nevoie de orașe în avangarda eforturilor noastre de a atinge neutralitatea climatică. Ne bucură foarte mult entuziasmul și ambiția pe care multe dintre ele le-au împărtășit deja cu noi. Aș dori să încurajez cu fermitate orașele să participe la această cerere de propuneri, nu numai pe cele care sunt deja foarte avansate în drumul lor către neutralitatea climatică, ci și pe cele care se află într-un stadiu incipient al transformării.

Lansarea cererii de exprimare a interesului a avut loc în cadrul Conferinței privind misiunile europene din cadrul Comitetului Regiunilor și marchează o primă etapă în punerea în aplicare a misiunii.

Următoarele etape

Orașele sunt acum invitate să își declare interesul de a deveni neutre din punct de vedere climatic până în 2030 ca parte a misiunii și să prezinte informații cu privire la situația lor actuală, la activitățile în desfășurare și la planurile viitoare în ceea ce privește neutralitatea climatică.

Orașele se pot înscrie la cererea de exprimare a interesului până la 31 ianuarie 2022. În urma evaluării de către experți independenți, Comisia va comunica, până în aprilie 2022, lista orașelor participante selectate. Primele orașe vor putea începe lucrările cu privire la contractele lor municipale privind clima („Climate City Contracts”), cu sprijinul platformei misiunii, de îndată ce procesul de selecție va fi finalizat.

Context

Pe baza propunerilor pe care consiliile misiunilor le-au transmis Comisiei în septembrie 2020, au fost identificate cinci misiuni în planul strategic Orizont Europa. Orizont Europa oferă o finanțare inițială pentru misiuni în valoare de până la 1,9 miliarde EUR până în 2023, inclusiv 359,3 milioane EUR pentru misiunea privind orașele. De la lansarea oficială a misiunii privind orașele, la 29 septembrie, lucrările pregătitoare pentru începerea punerii în aplicare a misiunii au avansat rapid. Consorțiul NetZeroCities, însărcinat cu instituirea și punerea în aplicare a activității platformei misiunii, și-a început activitatea la 1 octombrie.

Mai multe informații sunt disponibile aici.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană