Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
18.03.2022 - „Munca noastră ajută la lupta împotriva agresiunii ruse. Așadar continuăm.” Interviu cu ucraineni care verifică datele concrete VoxCheck | via EUvsDISINFO
ED Targoviste

Sursa articolului: https://euvsdisinfo.eu/ro/munca-noastra-ajuta-la-lupta-impotriva-agresi…

 

VoxCheck este un proiect independent de verificare a datelor concrete în Ucraina. La începutul lui februarie 2022, atunci când Kremlinul continua să maseze tancuri și soldați la granița cu Ucraina, am trimis VoxCheck câteva întrebări în scris cu privire la munca lor și la dezinformarea pro Kremlin din Ucraina. Înainte să putem finaliza interviul, Rusia a invadat Ucraina. Pe 2 martie, în a șaptea zi de invazie, am primit răspunsurile la întrebările noastre și am decis să le publicăm în forma lor actuală, ca o ilustrare a perseverenței și rezistenței oamenilor din Ucraina.

VoxCheck continuă să combată dezinformarea chiar dacă munca sa este întreruptă de urletele sirenelor care anunță raidurile aeriene.

Limbajul a fost ușor editat pentru o mai bună lizibilitate.

Ce este VoxUkraine și care este misiunea sa?

VoxUkraine este o platformă analitică independentă. Ajutăm Ucraina să treacă în viitor. Ne concentrăm pe economie, guvernanță, evoluții și reforme sociale. Nu suntem sprijiniți de niciun partid sau oligarh. Calitatea materialelor noastre este asigurată de procesul editorial.

VoxCheck este o unitate de verificare a datelor concrete a VoxUkraine. Monitorizăm și verificăm declarațiile politicienilor și liderilor de opinie pe care le oferă unui public mai larg, de exemplu în interviuri cu organizații media importante sau în cadrul unor dezbateri politice. Celelalte direcții ale muncii noastre sunt demontarea falsurilor și contracararea dezinformării ruse. Obiectivul proiectului nostru este: mai puține minciuni din partea politicienilor și mai multă gândire critică din partea oamenilor.

În contextul actual al escaladării militare ruse, mulți observatori subliniază faptul că Kremlinul și-a intensificat activitățile de dezinformare (întrebarea a fost pusă înainte de începerea invaziei ruse – EuvsDisinfo). Sunteți de acord, și dacă da, care sunt narațiunile de dezinformare majore care vizează publicul ucrainean?

Narațiunea generală a dezinformării ruse spune același lucru: „Ucraina este guvernată de naziști”; „limba și cultura rusă sunt înăbușite în Ucraina”, „Ucraina este guvernată de conducători occidentali”, „armata ucraineană bombardează civilii din Donbas” și multe altele.

Cu toate acestea, numărul de povești înșelătoare a crescut odată cu consolidarea prezenței militare ruse și începerea invaziei pe scară largă. De exemplu, au fost afirmații că ucrainenii au atacat și bombardat unele locații (când, de fapt, acest lucru nu s-a întâmplat), povești fabricate despre soldați ucraineni care se predau și oficiali de nivel înalt care părăsesc Ucraina, afirmații cu privire la înfrângerea forțelor armate ucrainene (obiectivul acestor povești este de a demoraliza armata ucraineană).

Puteți afla mai multe exemple la VoxUkraine.

Puteți compara situația actuală din mediul informațional cu cea din 2014? Ucrainenii au devenit mai rezistenți la dezinformare?

Trebuie menționat un aspect: în 2014 nu exista VoxCheck.

În opinia noastră, ucrainenii sunt mai rezistenți decât în 2014. Dar este loc de mai bine.

Conform unui sondaj din 2020 efectuat de „Detector Media”, 15 % dintre ucraineni au avut un nivel slab și 33 % un nivel sub medie de educație în domeniul mass-media (dimpotrivă, 52 % au avut un nivel peste medie sau ridicat de educație în domeniul mass-media – EUvsDisinfo).

Ar trebui reținut faptul că aproape jumătate (45 %) din segmentul cu nivel scăzut de educație în domeniul mass-media erau persoane cu vârsta cuprinsă între 56-65 ani. Mai mult de jumătate din segmentul cu nivel sub medie de educație în domeniul mass-media avea formare profesională la nivel de liceu.

Drept urmare, vedem doi factori-cheie care afectează educația în domeniul mass-media: formarea și vârsta. Unii oameni au crescut în fosta URSS în care nimeni nici măcar nu auzise de educație în domeniul mass-media, dată fiind propaganda masivă și manipularea informației de la acea vreme.

În munca dvs. vă concentrați mult pe dezinformarea care vizează procesul de reformă din Ucraina. Puteți evidenția o temă care, în opinia dvs., este deosebit de important de combătut?

Reforma sistemului de sănătate în Ucraina, în opinia noastră, este un exemplu de reformă care este cel mai mult vizată. Având în vedere că are multe fațete, sunt multe povești și subteme despre care se poate minți.

Care este răspunsul la provocarea dezinformării? Poate fi oprită dezinformarea, sau este o caracteristică inevitabilă a unui mediu informațional modern? Ce pot învăța alte țări de la Ucraina?

Deși unii consideră că este o încălcare a libertății de exprimare, am sublinia interzicerea canalelor de televiziune și a site-urilor pro-ruse care răspândeau dezinformare sau care au acționat ca platforme care au găzduit purtători de cuvânt ai dezinformării, ca intervenție recomandată pentru combaterea dezinformării. Dacă o platformă de dezinformare este interzisă, este nevoie de resurse pentru a o reface. Iar numeroasele încercări de restaurare ar putea epuiza în final resursele de dezinformare.

Deși interzicerea organizațiilor mass-mediade pe frecvențele de televiziune și radio este posibil să nu le împiedice să folosească alte canale (de exemplu, cele sancționate în Ucraina continuă să folosească platformele de social media Facebook, Telegram, YouTube), acest pas administrativ le poate diminua raza de acțiune. În plus, acest lucru ar putea duce la închiderea lor completă, așa cum s-a întâmplat cu unul dintre canalele de televiziune sancționat în Ucraina.

Care sunt cele mai mari obstacole în munca dvs. și ce vă păstrează optimismul cu privire la viitor?

Obstacole:

·       influxul de dezinformare. Pentru echipă este dificil să gestioneze toate mesajele primite.

·       Este o povară psihologică.

·       În prezent, există o problemă de siguranță. Mulți dintre membrii noștri stau în orașe ucrainene în care există riscul de bombardament. Astfel, funcționarea este deseori întreruptă de alarme de raiduri aeriene.

Ce ne menține optimismul:

·       Sprijinul din partea cititorilor (ne mulțumesc și subliniază faptul că facem o muncă importantă).

·       Speranța că societatea noastră va fi capabilă să gândească critic.

·       Acum, înțelegem ca niciodată că muncă noastră ajută la lupta împotriva agresiunii ruse. Așadar, continuăm.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană