Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
26.05.2022 - Ajutor de stat: Comisia aprobă o schemă românească în valoare de 100 milioane EUR menită să sprijine regenerarea pădurilor, în cadrul MRR
ED Targoviste

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 100 milioane EUR menită să sprijine regenerarea pădurilor deteriorate.

 

Schema va fi finanțată prin Mecanismul de redresare și reziliență („MRR”), în urma evaluării pozitive, de către Comisie, a Planului de redresare și reziliență al României și a adoptării acestuia de către Consiliu.

Schema este menită să îi sprijine pe proprietarii de păduri să promoveze regenerarea pădurilor în zonele afectate de incendii forestiere, de fenomene climatice nefavorabile, de infestări cu dăunători și de evenimente catastrofale. Sprijinul va lua forma unor granturi directe acordate proprietarilor privați și publici de păduri, precum și asociațiilor acestora. Schema de ajutoare se va încheia la 30 iunie 2026.

Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul Orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat în sectoarele agricol și forestier și în zonele rurale pentru perioada 2014-2020 și al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care le permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții. Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporțională și nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale din UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Comisia evaluează cu prioritate măsurile care implică ajutor de stat cuprinse în planurile naționale de redresare prezentate în contextul Mecanismului de redresare și reziliență și a oferit orientări și sprijin statelor membre în etapele pregătitoare ale planurilor naționale, pentru a facilita implementarea rapidă a Mecanismului de redresare și reziliență. Versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.102070 în Registrul ajutoarelor de stat, pe site-ul web al Comisiei privindconcurența, de îndată ce vor fi fost soluționate eventualele probleme legate de confidențialitate.

Detalii

Data publicării

24 mai 2022

Date de contact

Nume

Arianna Podesta

Email

arianna.podesta@ec.europa.eu

Phone number

+ 32 229 87024

Nume

Nina Ferreira

Email

nina.ferreira@ec.europa.eu

Phone number

+ 32 229 98163

Nume

Maria Tsoni

Email

maria.tsoni@ec.europa.eu

Phone number

+ 32 229 90526


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană