Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
26.07.2022 - Bistrița: printre orașele finaliste selectate pentru „premiile europene ale orașului verde”
ED Targoviste

La 22 iulie, Comisia a anunțat orașele finaliste pentru „premiile europene ale orașului verde”. Bistrița se află printre orașele finaliste.

© Adobe, photographer: Dragoș Asaftei

Premiile „Capitala europeană verde” și „Green Leaf” recunosc eforturile remarcabile pe care le depun orașele mari și mici pentru a îmbunătăți mediul de viață al locuitorilor lor, precum și angajamentul cu care acestea stimulează noi activități transformatoare.

Finalistele pentru premiul „Capitala europeană verde 2024” sunt orașele Valencia, din Spania, și Cagliari, din Italia. Premiul „Capitala verde” recunoaște și recompensează eforturile locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții în orașele cu peste 100.000 de locuitori. Premiul se acordă anual unui oraș care este deschizător de drumuri în ceea ce privește un stil de viață urban ecologic. 

În plus, trei orașe au fost preselectate ca finaliste pentru premiul „Green Leaf 2024” (Frunză Verde Europeană 2024), care recunoaște eforturile durabile ale orașelor mici (între 20.000 și 99.999 de locuitori): Elsinore (Danemarca), Velenje (Slovenia) și Bistrița (România). 

Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Orașele se află în centrul luptei noastre împotriva crizelor legate de climă, poluare și biodiversitate. Este vorba despre combaterea poluării aerului, promovarea mobilității curate, reducerea consumului de energie în clădiri, ecologizarea spațiilor urbane și abordarea complet diferită a gestionării deșeurilor. Îi arătați Europei calea de urmat și vă situați pe primele locuri în privința eforturilor depuse pentru a efectua schimbările sistemice și pe termen lung la care seface apelîn cadrul Pactului verde european.”

Orașele finaliste anunțate astăzi au fost alese pe baza a 12 indicatori de mediu pentru „Capitala verde”, respectiv a șase domenii tematice de mediu pentru premiile „Frunza verde”. În octombrie, acestea se vor prezenta juriului prezidat de Comisie, expunându-și strategia de comunicare și un plan de acțiune privind modul în care intenționează să își pună în aplicare strategia și să își implice cetățenii și părțile interesate pentru a-și îndeplini obiectivele ecologice.

Orașele câștigătoare vor fi anunțate la 27 octombrie 2022, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor din „Capitala verde” a acestui an, Grenoble. Mai multe informații sunt disponibile pe site-urile „Capitala europeană verde” și „Frunza verde europeană”.

Detalii

Data publicării

22 iulie 2022

Date de contact

Nume

Adalbert Jahnz

Email

adalbert.jahnz@ec.europa.eu

Phone number

+ 32 229 53156

Nume

Anna Wartberger

Email

anna.wartberger@ec.europa.eu

Phone number

+ 32 229 82504


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană