Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
18.08.2022 - Ucraina: 1.000 de pacienți ucraineni transferați la spitale europene
ED Targoviste

La data de 5 august, s-au depășit 1.000 de evacuări ale unor pacienți ucraineni, coordonate cu succes de către UE prin intermediul mecanismului său de protecție civilă, pentru ca aceștia să primească asistență medicală în spitalele din Europa.

 

Întrucât numărul persoanelor rănite în Ucraina crește zilnic, spitalele locale au dificultăți în a ține pasul cu cererea. În același timp, Polonia, Moldova și Slovacia au solicitat sprijin pentru operațiunile de evacuare medicală (MEDEVAC) din țările lor respective, având în vedere afluxul mare de persoane. Pentru a reduce presiunea asupra spitalelor locale, începând din 11 martie, UE coordonează transferurile de pacienți către alte țări europene care au capacitate spitalicească disponibilă.

Pacienții au fost transferați în 18 țări: Germania, Franța, Irlanda, Italia, Danemarca, Suedia, România, Luxemburg, Belgia, Spania, Portugalia, Țările de Jos, Austria, Norvegia, Lituania, Finlanda, Polonia și Cehia. Operațiunile recente includ transferul a 2 pacienți în Cehia, la 3 august, respectiv evacuarea a 15 pacienți în Germania, 4 pacienți în Țările de Jos și 2 pacienți în Norvegia, la 4 august.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat: „Războiul nejustificat pe care Rusia îl poartă în Ucraina duce sistemele de sănătate ucrainene în pragul colapsului. Pentru a ajuta Ucraina să facă față nevoilor medicale în creștere semnificativă, UE și-a intensificat operațiunile. Pe lângă furnizarea de medicamente și echipamente medicale Ucrainei prin intermediul mecanismului nostru de protecție civilă, coordonăm, de asemenea, evacuările medicale. 1.000 de pacienți ucraineni au fost transferați în spitale din 18 țări europene. Doresc să le mulțumesc tuturor țărilor care îi primesc pe pacienții ucraineni în această perioadă critică. Solidaritatea UE salvează vieți.”

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a declarat: „Încă din prima zi, UE a depus eforturi neobosite pentru a sprijini Ucraina și locuitorii acesteia în fața agresiunii militare brutale a Rusiei. În acest proces, mecanismul de protecție civilă al UE le-a permis pacienților care au nevoie urgentă de tratament și îngrijire să beneficieze de acestea în spitale din întreaga UE, reducând, astfel, presiunea asupra sistemelor de sănătate din țările învecinate cu Ucraina. Acestea sunt adevărate acțiuni de solidaritate europeană. Împreună cu autoritățile ucrainene, căutăm și modalități de a aduce pacienții înapoi acasă atunci când și-au terminat tratamentul, dacă își doresc acest lucru. Această activitate de salvare de vieți omenești va continua, la fel ca și angajamentul ferm al UE de a sprijini Ucraina”.

Context

Evacuările medicale sunt sprijinite financiar și operațional prin mecanismul de protecție civilă al UE. Schema de transfer MEDEVAC sprijină transferul pacienților care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, fie că sunt bolnavi cronici, fie că sunt răniți în timpul războiului. Mecanismul îi permite Comisiei să le transmită autorităților ucrainene rapoarte care menționează țările UE/SEE în care au fost transferați pacienții. Pentru ca transferul datelor pacienților să fie securizat, dosarele medicale ale pacienților se transmit prin intermediul sistemului de alertă precoce și răspuns rapid (EWRS).

Pentru mai multe informații

Protecția civilă și ajutorul umanitar ale UE în Ucraina

Mecanismul de protecție civilă al UE

Detalii

Data publicării

5 august 2022

Date de contact

Nume

Miriam GARCIA FERRER

Email

miriam.garcia-ferrer@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 299 90 75

Nume

Daniel PUGLISI

Email

daniel.puglisi@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 296 91 40


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană