Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală
19.03.2024 - Controlorii de acces desemnați trebuie acum să respecte toate obligațiile prevăzute de Regulamentul privind piețele digitale
ED Targoviste

Controlorii de acces desemnați trebuie acum să respecte toate obligațiile prevăzute de Regulamentul privind piețele digitale.

Începând cu 7 martie  Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft și ByteDance, cei șase controlori de acces desemnați de Comisie în septembrie 2023, trebuie să respecte pe deplin toate obligațiile prevăzute de Regulamentul privind piețele digitale.

Scopul Regulamentului privind piețele digitale este de a face piețele digitale din UE mai competitive și mai echitabile. Acesta stabilește noi norme pentru 10 servicii de platformă esențiale definite, cum ar fi motoarele de căutare, piețele online, magazinele de aplicații, publicitatea și mesageria online, și oferă noi drepturi întreprinderilor și utilizatorilor finali europeni.

Utilizatorii comerciali stabiliți în UE, care depind de serviciile oferite de cei șase controlori de acces pentru a ajunge la clienții lor, se vor bucura de noi oportunități începând de astăzi. De exemplu, utilizatorii comerciali vor putea:

·       să beneficieze de un tratament echitabil și de condiții de concurență egale atunci când concurează cu serviciile controlorilor de acces pe platformele acestora;

·       să solicite interoperabilitatea cu serviciile controlorilor de acces pentru a oferi noi servicii inovatoare;

·       să își vândă aplicațiile prin alte canale decât magazinele de aplicații ale controlorilor de acces;

·       să accesează datele generate de activitățile lor pe platformele controlorilor de acces;

·       să promoveze oferte și să încheie contracte cu clienți în afara platformei controlorilor de acces.

Utilizatorii finali vor beneficia de o gamă mai largă de opțiuni și de inovare în spațiul digital din Europa. Aceștia vor putea:

·       să își recapete posibilitatea de a alege și de a nu fi blocați în opțiunile implicite furnizate de controlorii de acces, de exemplu vor putea alege alte magazine și servicii de aplicații decât cele oferite de controlorii de acces;

·       să obțină un control mai bun asupra datelor lor prin posibilitatea de a decide dacă controlorii de acces le pot conecta conturile și, ca urmare, le pot urmări și combina datele cu caracter personal între diferite servicii;

·       să obțină, să transfere și să utilizeze cu ușurință date de la un serviciu la altul sau de la o aplicație la alta, întrucât vor putea face copii de rezervă ale datelor și vor putea trece de la un serviciu la altul fără a întâmpina probleme;

·       să folosească servicii alternative de identificare electronică sau de plată în cadrul aplicației.  

Controlorii de acces au început să testeze, înainte de termenul-limită, măsuri pentru a se conforma Regulamentului privind piețele digitale și au primit feedback de la terți. Începând de astăzi, controlorii de acces trebuie să demonstreze că respectă efectiv Regulamentul privind piețele digitale și să prezinte măsurile adoptate în cadrul unor rapoarte de conformitate. Versiunea publică a acestor rapoarte este accesibilă pe pagina web a Comisiei dedicată Regulamentului privind piețele digitale. Astăzi, controlorii de acces desemnați trebuie, de asemenea, să prezinte Comisiei o descriere auditată în mod independent a tuturor tehnicilor utilizate pentru crearea de profiluri ale consumatorilor, împreună cu o versiune neconfidențială a raportului.

Comisia va analiza cu atenție rapoartele de conformitate și va evalua dacă măsurile puse în aplicare sunt eficace în atingerea obiectivelor obligațiilor relevante prevăzute de Regulamentul privind piețele digitale. Evaluarea Comisiei se va baza, de asemenea, pe contribuțiile părților interesate, inclusiv în contextul unor ateliere de verificare a conformității, în cadrul cărora controlorii de acces sunt invitați să își prezinte soluțiile.

Comisia nu va ezita să ia măsuri oficiale de asigurare a respectării legii, utilizând întregul set de instrumente de care dispune pentru a asigura respectarea deplină a Regulamentului privind piețele digitale.

Dacă suspectează o încălcare a Regulamentului privind piețele digitale, Comisia poate iniția proceduri pentru a investiga eventuala încălcare. În cazul unei încălcări, Comisia poate impune amenzi de până la 10 % din cifra de afaceri mondială totală a întreprinderii, care pot ajunge până la 20 % în cazul unor încălcări repetate. Mai mult, în cazul încălcărilor sistematice, Comisia poate, de asemenea, să adopte măsuri corective suplimentare, cum ar fi impunerea obligației ca un controlor de acces să își vândă o activitate comercială sau părți ale acesteia sau a interdicției ca un controlor de acces să achiziționeze servicii suplimentare legate de încălcarea sistematică.

Context

Regulamentul privind piețele digitale, împreună cu Regulamentul privind serviciile digitale, reprezintă un set unic de norme care se aplică în întreaga UE cu scopul de a crea un spațiu digital mai sigur, în care drepturile fundamentale ale utilizatorilor sunt protejate, și de a stabili condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi.

Regulamentul privind piețele digitale urmărește să asigure existența unor piețe contestabile și echitabile în sectorul digital. Acesta reglementează controlorii de acces, care sunt platforme digitale mari ce oferă un punct de acces important între utilizatorii comerciali și consumatori, a căror poziție le poate conferi puterea de a crea un blocaj în economia digitală.

La 5 septembrie 2023, Comisia a desemnat șase controlori de acces – Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft – și 22 dintre serviciile lor de platformă esențiale. După desemnare, controlorii de acces au avut la dispoziție șase luni pentru a respecta lista completă a obligațiilor prevăzute în Regulamentul privind piețele digitale, care oferă mai multe opțiuni și mai multă libertate utilizatorilor finali și utilizatorilor comerciali ai serviciilor oferite de controlorii de acces. Comisia a publicat un raport anual privind punerea în aplicare a Regulamentului privind piețele digitale în 2023 și progresele înregistrate în direcția atingerii obiectivelor acestuia.

La 12 februarie 2024, Comisia a închis patru investigații de piață după ce a constatat că Apple și Microsoft nu ar trebui să fie desemnate drept controlori de acces pentru următoarele servicii de platformă esențiale: serviciul de mesagerie iMessage al Apple, motorul de căutare online Bing al Microsoft, browserul web Edge și serviciul de publicitate online Microsoft Advertising.

La 1 martie 2024, Comisia a primit notificări din partea Booking, ByteDance și X cu privire la serviciile lor care ar putea atinge pragurile prevăzute de Regulamentul privind piețele digitale, ceea ce le-ar putea supune noilor norme ale UE privind platformele controlorilor de acces. Comisia va lua o decizie cu privire la aceste notificări în termen de 45 de zile lucrătoare, și anume până cel târziu la 13 mai 2024.

Detalii

Data publicării

7 martie 2024

Date de contact

Lea ZUBER

Nume

Lea ZUBER

E-mail

lea.zuber@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 29 56298

Johannes BAHRKE

Nume

Johannes BAHRKE

E-mail

johannes.bahrke@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 295 86 15

Sara SIMONINI

Nume

Sara SIMONINI

E-mail

sara.simonini@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 33 67

Roberta VERBANAC

Nume

Roberta VERBANAC

E-mail

roberta.verbanac@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 24 98


NoutatiALTE NOUTĂŢI - O Europă pregătită pentru era digitală