Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
17.02.2017 - Punctele de informare europeană din Dâmbovița își fac planuri de viitor în cadru non-formal

Anul 2016 a fost unul intens, un an în care punctele de informare europeană din Dâmbovița au avut activități pentru toate categoriile de public. Cei mai importanți utilizatori ai acestora au fost copiii și tinerii, de aceea bibliotecarii ce le administrează au fost nevoiți să se reinventeze, să învețe și să aplice metode noi, dar care au fost foarte apreciate de către cei care le-au călcat pragul.

Pentru a le arăta colegilor o parte din munca lor și a-i stimula să realizeze și ei activități la fel de frumoase, bibliotecarii non-formali și-au prezentat activitatea în cadrul unei conferințe susținute în data de 15 februarie la 2017 la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene. Au fost prezentați cei mai activi și pasionați bibliotecari și au fost arătate cele mai frumoase rezultate ale muncii lor, felul în  care informarea europeană și educația non-formală au contribuit la dezvoltarea personală a copiilor și tinerilor din mediul rural dâmbovițean sau don zone defavorizate. Ei au vorbit despre activitățile pe care le-au organizat, care a fost impactul lor asupra copiilor și tinerilor, dar și despre dragostea utilizatorilor față de bibliotecă. Unii consideră acest loc ca fiind a doua lor casă, un loc unde sufletul își găsește hrana după o zi grea și unde cultura este la ea acasă.

Punctele de informare au și ele locul lor în sufletul utilizatorilor de toate vârstele. Sub egida lor, copiii, tinerii și adulții au participat la multe ore de informare în cadrul cărora au învățat extrem de multe lucruri despre Uniunea Europeană. Educația în stil non-formal practicată aici i-a determinat pe mulți să-și schimbe atitudinea și să privească biblioteca cu alți ochi. Copii care au abandonat școala ori erau pe punctul de a o face au înțeles importanța educației și și-au exprimat dorința de a-și relua studiile și asta și datorită proiectelor educaționale realizate în bibliotecile dâmbovițene prin intermediul punctelor de informare europeană, prin programe de educație cu și prin film etc. Părinți care nu acordau importanța cuvenită bibliotecii, acum își încurajează copiii să participe la cât mai multe activități cultural-educative.

Echipa EUROPE DIRECT Târgoviște a contribuit la diseminarea informației europene prezentând și ea un exemplu de bună practică – o reprezentație de teatru forum, realizată de această dată cu ajutorul unor deținuți din cadrul Penitenciarului Mărgineni pregătiți anume pentru acest prilej de echipa EUROPE DIRECT Târgoviște. Denumită „Mărul discordiei sau despre drepturile fundamentale în Europa”, piesa a adus în atenție probleme din viața reală ale românilor din prezent, neimplicarea cetățenilor și a reprezentanților autorităților ori despre corupția la nivel mic, precum și posibile variante de rezolvare a acestor probleme, soluții venite chiar de la publicul prezent în sală, bibliotecari, voluntari care deservesc puncte de informare europeană, tineri, publicul larg.

Tinerii actori-amatori-deținuți au reușit să sensibilizeze publicul și să le stimuleze spiritul civic, determinându-i să devină adevărați cetățeni europeni activi, astfel încât, atunci când au fost invitați să intervină și să propună soluții pentru rezolvarea situației inițiale, spectatorii s-au implicat în număr mare în desfășurarea acțiunii piesei. În final, ei au fost foarte încântați să observe că implicarea lor a readus speranța în viața românilor, chiar dacă la nivel fictiv. Nu mai vorbim despre decoruri și recuzită care, toate, au fost realizate de persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Mărgineni sub atenta supraveghere a echipei EUROPE DIRECT și a comisarului șef Cristina Șuțel. Proiectul de teatru forum început în luna septembrie 2016 va continua pe întreg parcursul anului 2017.

În final, tinerii utilizatori ai bibliotecilor au fost în centrul atenției, pentru că a fost realizat un training de către criticul de film Andrei Gorzo, sosit la Târgoviște prin intermediul colaborării Societății Culturale NexT cu centrul de informare europeană găzduit de Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița. Astfel, se dă startul proiectului de educație cu și prin film CinEd care se va derula prin punctele de informare europeană din județul nostru, aflat la ediția a 2-a.

CinEd – European Cinema Education for Youth este o inițiativă ambițioasă de cooperare europeană, care a debutat anul trecut prin efortul comun al mai multor organizații culturale din 7 state - Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România. Începând cu 2017, Finlanda s-a alăturat efortului comun pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice în randul tinerilor. În România proiectul este coordonat de Societatea Culturală NexT pentru nivelul gimnazial și liceal și își propune să lucreze cu toate bibliotecile publice din Dâmbovița care asigură biblioteca deschisă timp de 8 ore/zi.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența unor oaspeți de seamă, reprezentând Biblioteca Județeană Gorj ”Christian Tell”, respectiv Centrul EUROPE DIRECT Gorj. Aceștia au fost deosebit de încântați de cele văzute și și-au propus să implementeze câteva dintre metodele despre care au aflat aici.

Echipa EUROPE DIRECT Târgoviște le mulțumește tuturor pentru implicare și îi invită să participe în continuare la activitățile centrului!


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte