Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Bibliotecile au menirea de a informa populația, dar și obligația morală de a face acest lucru în mod corect și complet. În acest sens, încă din anul 2009, Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște a încercat să aducă informația europeană mai aproape de cetățenii județului prin intermediul celor care au ca principal rol diseminarea informației – bibliotecarii. Astfel, la această dată în Dâmbovița funcționează în un număr de peste 80 de puncte de informare europeană care sunt deservite de bibliotecari/voluntari, toți în slujba cetățeanului.
Pentru a stimula implicarea acestora dar și pentru a răsplăti pe cei care desfăşoară activităţi cu tematică europeană, precum şi acţiuni de diseminare a informaţiei europene, Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa prin Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte a organizat în această toamnă concursul cu premii Activ, informat și nonformal în…Europa de acasă.
Concursul a cuprins 10 secțiuni și fiecare dintre acestea a avut premii pentru cei care au ocupat locul 1 și 2 cu seturi de cărți cuprinzând volume dedicate adolescenților, atât de necesare în activitatea de zi cu zi a unei biblioteci publice.
Secțiunile, respectiv câștigătorii sunt:
PREMIUL I:
1. Pentru implicare în diferite proiecte – Dumitrescu Violeta – Biblioteca Comunală Ocnița.
2. Cea mai bună fotografie a unui eveniment – Mițoi Steliana – Biblioteca Comunală Gura Ocniței.
3. Cel mai bun eveniment desfășurat online/Cea mai bună campanie de promovare pe facebook a unei biblioteci/punct de informare europeană – Oprescu Aurora – Biblioteca Comunală Văleni Dâmbovița.
4. Cel mai bun film de prezentare al unei biblioteci (maxim 5 minute)/ Adaptarea bibliotecilor pe timp de criză/pandemie – Tufescu Valentina – Biblioteca Orășenească Găești.
5. Cel mai bun eveniment pentru copii/tineri – Matei Meli – Biblioteca Comunală Dărmănești.
6. Cel mai bun material tipărit de promovare (pliante, fluturași, afișe, programe, semn de carte, reviste, calendare, broșuri, etc)/ Cel mai bun eveniment de păstrare a tradițiilor realizat online sau față în față – Lixăndroiu Mariana – Biblioteca Comunală Gura Foii.
7. Cea mai frumoasă bibliotecă/Cel mai frumos punct de informare europeană din Dâmbovița/ Cea mai bine organizată din punct de vedere biblioteconomic – Antohi Ana - Biblioteca Comunală Conțești.
8. Cel mai bun bibliotecar/ cititor cu voce tare/ Educația timpurie în bibliotecă – Barbu Florina – Biblioteca Comunală Ciocănești.
9. Pentru cea mai creativă prezentare – Barbu Cateluța – Biblioteca Comunală Raciu.
10. Premiul special al juriului – Dobre Cătălina - Biblioteca Orășenească Răcari.
PREMIUL II:
1. Pentru implicare în diferite proiecte – Daniela Florea – Biblioteca Municipală Moreni.
2. Cea mai bună fotografie a unui eveniment – Oprescu Aurora – Biblioteca Comunală Văleni Dâmbovița.
3. Cel mai bun eveniment desfășurat online/Cea mai bună campanie de promovare pe facebook a unei biblioteci/punct de informare europeană – Tufescu Valentina – Biblioteca Orășenească Găești.
4. Cel mai bun film de prezentare al unei biblioteci (maxim 5 minute)/ Adaptarea bibliotecilor pe timp de criză/pandemie – Petrișor Ionela – Biblioteca Comunală Perșinari.
5. Cel mai bun eveniment pentru copii/tineri – Radu Andreea – Biblioteca Comunală Braniștea.
6. Cel mai bun material tipărit de promovare (pliante, fluturași, afișe, programe, semn de carte, reviste, calendare, broșuri, etc)/ Cel mai bun eveniment de păstrare a tradițiilor realizat online sau față în față – Avramescu Maria – Biblioteca Orășenească Fieni.
7. Cea mai frumoasă bibliotecă/Cel mai frumos punct de informare europeană din Dâmbovița/ Cea mai bine organizată din punct de vedere biblioteconomic – Loliceru Aurora - Biblioteca Comunală Valea Mare.
8. Cel mai bun bibliotecar/ cititor cu voce tare/ Educația timpurie în bibliotecă – Stanciu Alina – Biblioteca Comunală Gura Ocniței, Filiala Săcuieni.
9. Pentru cea mai creativă prezentare – Antohi Ana – Biblioteca Comunală Conțești.
10. Premiul special al juriului – Barbu Cateluța - Biblioteca Comunală Raciu.
Echipa Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște a considerat că o competiție între bibliotecari ar crește calitatea evenimentelor organizate și a informației care ajunge la cetățeni, iar prin acest fapt toate categoriile de public ar beneficia de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană.
În 2021, competiția este la a 7-a ediție, dar echipa EUROPE DIRECT dorește să transforme acest început în tradiție. Festivitatea de premiere s-a desfășurat la sala de conferințe a Bibliotecii Județene Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița.
La cele 10 secțiuni au fost înscrise peste 51 de lucrări din 17 de biblioteci, însemnând tot atâtea puncte de informare europeană reprezentate.
Aceștia sunt campionii, cei care au fost cei mai apropiați de cetățenii din comunitatea noastră și care au fost alături de instituția care i-a premiat încă de la înființare. EUROPE DIRECT Târgoviște le mulțumește pentru participare și pentru promovarea oportunităților pe care echipa le-a adus cetățenilor de toate vârstele și din toate categoriile sociale. Îi invităm să rămână alături de noi și în continuare, pentru că mai avem multe de spus și de făcut!