Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Vacanţă, soare, spaţii deschise, încăpătoare, materiale de calitate, oameni inimoşi, dornici să lucreze cu cei mici.
Acestea sunt ingredientele necesare desfăşurării Atelierelor de vară „Şotron”.
În acest an, profesori din grădiniţele Măneşti, Drăgăeşti Pământeni şi Grădiniţa Râncaciov şi-au dat mâna în vederea desfăşurării unor astfel de activităţi pe timpul verii, unde au fost inscrişi 15 elevi şi preşcolari din localitatea Râncaciov.
Echipa noastră se numără printre cele 720 de echipe de profesori voluntari din toată ţara, care prin priceperea şi dăruirea lor, contribuie la atragerea unui număr tot mai mare de copii în şcoli şi grădiniţe, venind astfel în sprijinul unei educaţii de calitate, atît la sat, cât şi la oraş.
Atelierele de vară se desfăşoară pe parcursul a 12 zile, după cum urmează:
- Ziua 0 - Întâlnire profesori, părinţii, copiii, prezentarea programului şi a spaţiului educaţional;
- 10 zile consecutive de atelier, în care copiii experimentează, ascultă, învaţă, colaborează în vederea însuşirii anumitor cunoştinţe şi abilităţi, prin joc şi explorare.
- Ultima zi - Festivitatea sau activitatea de diseminare, ziua în care fiecare copil are ocazia să-şi prezinte cel mai valoros produs al învăţării din timpul atelierelor. Tot în această zi este prezentat un material audio-video, un film în care părinţii vor putea vedea activitatea copiilor din cele 11 zile.
Astfel de activităţi s-au desfăşurat şi la Grădiniţa Râncaciov, în perioada 28 iunie- 15 iulie 2019, sub indrumarea profesorilor: Iliuţă Aurelia, Barbu Corina, Simică Veronica şi Spirea Daniela. Pentru o bună desfăşurare a Atelierelor de vară, echipa noastră de profesori a participat la sesiuni de iniţiere şi formare, organizate de Asociaţia OvidiuRo, în perioada 25-27 iunie, la Căminul Cultural din Gura Şuţii.
Diversitatea activităţilor cât şi a materialelor a constituit punctul de atracţie pentru copii, părinţi şi profesorii. Astfel, fiecare echipă de profesori a beneficiat de un pachet educaţional care conţine cărţi minunate şi interesante, dar si materiale educaţionale pentru activităţile de artă, ştiinţă şi educaţie pentru sănătate. Fiecare copil înscris în program a primit 5 cărti pentru acasă si diverse materiale educaţionale de calitate.
Designul atelierelor din acest an este unul foarte interesant, dat fiind faptul că spaţiul educaţional se doreşte a fi cel de-al doilea profesor în activitatea de invăţare.
Pe langă amenajarea spaţiului şi a activităţilor create în jurul poveştilor, profesorii au adus elemente noi de muzică şi mişcare, mindfulness şi viaţă practică.
În cele zece zile de atelier ne-am bucurat de vizita mai multor profesori şi oameni de bună credinţă, care au susţinut ideea noastră, au intrat în jocul nostru şi au exersat împreună cu noi jocuri ale copilăriei, au completat graficele de la intrare şi au apreciat efortul de a lucra cu copiii in vacanţă.
Mulţumim invitaţilor noştrii pentru prezenţă şi implicare în activitatea celor mici. Mulţumim domnului Vlăduţ Andreescu, manager al Centgrului EUROPE DIRECT Târgoviște (partenerul nostrum în proiect) pentru experiment, pentru prezentarea surprizei “Cufărul Ştiinţei” şi povestea deosebită pe care a citit-o copiilor .
Felicitări tuturor profesorilor care, prin efortul lor, aduc zâmbetul pe chipul copiilor şi în aceste zile minunate de vară.