Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Anul 2015 a fost unul intens, un an în care punctele de informare europeană din Dâmbovița au avut activități pentru toate categoriile de public. Cei mai importanți utilizatori ai acestora au fost copiii și tinerii, de aceea bibliotecarii ce le administrează au fost nevoiți să se reinventeze, să învețe și să aplice metode noi, dar care au fost foarte apreciate de către cei care le-au călcat pragul.
Pentru a le arăta colegilor o parte din munca lor și a-i stimula să realizeze și ei activități la fel de frumoase, bibliotecarii nonformali și-au prezentat activitatea în cadrul unei conferințe susținute în data de 8 februarie la 2016 la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene. Șapte dintre cei mai activi și pasionați bibliotecari au arătat cele mai frumoase rezultate ale muncii lor, felul în care informarea europeană și educația nonformală au contribuit la dezvoltarea personală a copiilor și tinerilor din medii defavorizate. Ei au vorbit despre activitățile pe care le-au organizat, care a fost impactul lor asupra copiilor și tinerilor, dar și despre dragostea utilizatorilor față de bibliotecă. Unii consideră acest loc ca fiind a doua lor casă, un loc unde sufletul își găsește hrana după o zi grea și unde cultura este la ea acasă.
Punctele de informare au și ele locul lor în sufletul utilizatorilor de toate vârstele. Sub egida lor, copiii, tinerii și adulții au participat la multe ore de informare din care au învățat extrem de multe lucruri despre Uniunea Europeană. Educația în stil nonformal practicată aici i-a determinat pe mulți să-și schimbe atitudinea și să privească biblioteca cu alți ochi. Copii care au abandonat școala ori erau pe punctul de a o face au înțeles importanța educației și și-au exprimat dorința de a-și relua studiile. Părinți care nu acordau importanța cuvenită bibliotecii, acum își încurajează copiii să participe la cât mai multe activități cultural-educative.
Echipa EUROPE DIRECT Târgoviște a contribuit la diseminarea informației europene prezentând și ea un exemplu de bună practică – o reprezentație de teatru forum. Denumită „Visul meu e tot ce am”, piesa a adus în atenție probleme din viața reală ale adolescenților din prezent: hărțiurea elevilor de condiție socială modestă de către cei cu posibilități financiare, cyber-bullying-ul, teama adolescenților hărțuiți de a se adresa persoanelor care îi pot ajuta, neimplicarea părinților și a cadrelor didactice în rezolvarea acestor probleme.
Tinerii actori voluntari au reușit să sensibilizeze publicul și să le stimuleze spiritul civic, determinându-i să devină adevărați cetățeni europeni activi, astfel încât, atunci când au fost invitați să intervină și să propună soluții pentru rezolvarea situației inițiale, spectatorii s-au implicat în număr mare în desfășurarea acțiunii piesei. În final, ei au fost foarte încântați să observe că implicarea lor a readus speranța în viața unei tinere, chiar dacă la nivel fictiv.
În final, tinerii utilizatori ai bibliotecilor au fost în centrul atenției, pentru că a fost realizată o expoziție cu lucrările pe care ei le-au confecționat în cadrul atelierelor de lucru desfășurate la bibliotecă. Obiecte hand-made deosebite au putut fi admirate de către toți cei prezenți.
Evenimentul s-a bucurat și de prezența unor oaspeți de seamă, reprezentând Biblioteca Națională a României și vorbim aici de managerul acestei instituții, Claudia Șerbănuță și Adriana Borună, șef serviciu Dezvoltare organizațională. Toți cei prezenți au fost deosebit de încântați de cele văzute și și-au propus să implementeze câteva dintre metodele despre care au aflat aici.
Echipa EUROPE DIRECT Târgoviște le mulțumește tuturor pentru implicare și îi invită să participe și la alte activități marca EUROPE DIRECT Târgoviște.