Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
13.06.2019 - European Christmas Tree Decoration Exchange 2019
ED Targoviste

      Este un proiect care presupune realizarea şi schimbul de podoabe pentru bradul de Crăciun lansat de Centrul EUROPE DIRECT Wrexham – Wales – Marea Britanie. Programul se va derula în perioada octombrie – decembrie 2019 şi este dedicat şcolilor, respectiv cadrelor didactice şi elevilor din clasele I-IV, bibliotecilor publice sau altor instituţii care lucrează cu copii cu vârste între 6 şi 11 ani.

Înscrierile se fac în perioada 13 iunie - 20 septembrie 2019, ora 16.00 (pe principiul ”primul venit, primul servit”) NUMAI ACCESÂND SITE-UL Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște la adresa: https://www.edtargoviste.ro/, dând click pe baner-ul dedicat proiectului. Persoana de contact – Vlăduţ Andreescu, telefon 0724477991, 0345100581 sau 0345100582.

Înscrierea este valabilă numai dacă sunt transmise complet şi corect datele solicitate în formularul de înscriere, respectiv: numele instituţiei, adresa poştală completă (inclusiv cod poştal), e-mail instituţie, telefon, site (dacă există), blog sau pagină de facebook etc (opţional), nume şi prenume coordonator la nivel de instituţie (un singur coordonator/instituţie care poate să fie ajutat de MAXIM 3 persoane/cadre didactice), telefon mobil şi e-mail coordonator la care se adaugă, dacă este cazul, lista cu nume, prenume şi funcţia altor cadre implicate în proiect și numărul copiilor care vor fi implicați (obligatoriu). Anul 2019 înseamnă anul zece consecutiv de proiect pentru Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte şi instituţii de educaţie din judeţ și din țară prin care sunt promovate tradiţiile românilor de Crăciun în ţările Uniunii Europene participante.

Cu o parte din decoraţiunile primite de la instituţiile înscrise în program, Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte va împodobi un Brad de Crăciun şi va organiza un spectacol împreună cu instituţiile dâmboviţene ce vor fi incluse în proiect şi alţi parteneri în luna decembrie 2019.

Ce înseamnă European Christmas Tree Decoration Exchange 2019?

Şcolile/bibliotecile/instituţiile care se vor înscrie în acet proiect paneuropean vor fi organizate pe grupe de schimb de podoabe pentru bradul de Crăciun care vor cuprinde cel mult 30 de parteneri/grup din diferite ţări ale Uniunii Europene. Copii coordonaţi de cadre didactice (sau alt personal) vor realiza pachete cu obiecte, podoabe pentru bradul de Crăciun, mesaje, felicitări, precum şi pachete informative prin care sunt prezentate obiceiuri, tradiţii şi reţete culinare de preparate ce se realizează în această perioadă specifice judeţului şi/sau ţării noastre. Toate acestea vor fi transmise instituţiilor partenere. Astfel, pe parcursul lunii decembrie toţi copiii, dar şi adulţi, elevi, părinţi, bibliotecari sau cadre didactice, toţi cei implicaţi în Schimb de podoabe pentru bradul de Crăciun vor primi cadouri din toată Europa.

De ce acest proiect?

Şcolile/instituţiile implicate vor obţine în acest mod materiale didactice utile pentru mai multe domenii ale cunoaşterii umane, iar copii vor învăţa mai uşor şi vor afla foarte multe detalii despre alte ţări ale Europei din punct de vedere geografic, istoric, despre limbile vorbite la nivel european şi despre ceea ce înseamnă să fii cetăţean european.

Beneficii.

Această iniţiativă aduce avantaje atât instituţiilor implicate, centrelor EUROPE DIRECT cât şi publicului larg din fiecare regiune a Europei reprezentată în acest proiect. În fiecare an numărul de parteneri a crescut ajungând anul trecut la peste 422 de şcoli din peste 21 de ţări europene coordonate de centre EUROPE DIRECT care îşi desfăşoară activitatea în regiunile respective. În fiecare instituţie au fost implicaţi circa 100 de elevi ceea ce înseamnă aproximativ 43.000 de copii şi adulţi, beneficiari direcţi ai proiectului în fiecare an.

     Scopul.

 Scopul proiectului este de a informa şi educa copii de la vârste cât mai fragede despre ţările Uniunii Europene într-un mod creativ şi care presupune activităţi plăcute şi distractive.  Fiecare şcoală nu numai că va aprofunda cunoştinţele despre propria cultură şi tradiţii pe parcursul realizării pachetelor pentru parteneri, dar vor descoperi şi alte tradiţii  şi culturi europene. Vor învăţa despre Crăciun şi despre cum este petrecută această sărbătoare în diferite ţări, copiii vor învăţa diferite aspecte din fiecare ţară cum ar fi limba, geografia, istoria, cultura şi vor înţelege mai uşor ce înseamnă să fii cetăţean european. Nu în ultimul rând, acest schimb va încuraja grădiniţele/şcolile/bibliotecile să lucreze în viitor în parteneriat cu alte instituţii similare din întreg cuprinsul Uniunii Europene, menţinând contactul cu partenerii lor de schimb de podoabe.

     Rezultate.

Cu ornamentele pe care fiecare şcoală le primeşte, acestea vor decora un brad de Crăciun în şcoală/bibliotecă sau în comunitate, astfel încât rezultatul final va fi un Brad de Crăciun European în multe localităţi din Uniunea Europeană. Fiecare Centru EUROPE DIRECT va primi, de asemenea, un set complet de decoraţiuni pentru împodobirea Bradulului de Crăciun care să fie văzut de publicul larg în cadrul spectacolului. Alături de decoraţiuni, instituţiile implicate vor primi şi pachete informative. Intenţia este ca şcolile să folosească aceste informaţii pentru ca toţi copiii să înveţe despre cum este sărbătorit Crăciunul în alte ţări europene.

Pachetele informative pot cuprinde:

·        Informaţii despre regiune/ţară (Unde este situată școala? Cum este clima? Ce limbi sunt vorbite în școală? Ce mâncăruri sunt specifice zonei unde este situată școala? Dacă avem  ceva faimos în zonă etc);

·        Ce decoraţiuni facem şi de ce am ales să facem aceste ornamente?

·        Informaţii generale despre Crăciun;

·        Cum se petrece Crăciunul la noi?

·        Copii pot să scrie diferite articole individuale sau în grup despre cum petrec ei în familie de Crăciun ori despre cum se petrece Crăciunul la noi în judeţ/ţară.

·        Reţete culinare de Crăciun care să fie reproduse de copii din altă parte a Europei.

·        Cum se spune în limba maternă Crăciun Fericit!

·        Tradiții, obiceiuri, colinde sau alte cântece auzite cu prilejul acestei sărbători etc.

Ar fi ideal dacă aceste informaţii ar fi descrise în limba engleză pentru ca să fie mai uşor înţelese de parteneri. Pachetul informativ ar putea să conţină şi o felicitare de Crăciun desenată sau pictată de elevi pentru copiii care aşteaptă cadourile create de voi. De asemenea, şcolile/instituţiile din judeţul nostru sunt încurajate să se implice în realizarea unui Crăciun European - spectacol - organizat de centrul EUROPE DIRECT Târgovişte.

NOTĂ: NU uitaţi să completaţi pe plic/pachet numele complet şi adresa ca să fie clar de la cine şi de unde vine. 

     Rolul Centrului EUROPE DIRECT.

Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte, conform regulamentului de concurs, va acţiona ca mediator în judeţul Dâmboviţa  jucând un rol activ în acest schimb, precum şi în relaţia cu presa. Rolul nostru este să acţionăm ca punct de contact între şcoli/biblioteci şi organizatorul proiectului la nivel european, respectiv Centrul EUROPE DIRECT Wrexham – Wales – Marea Britanie. Şcolile trebuie să se înscrie prin intermediul site-ului Centrului EUROPE DIRECT Târgovişte care va înregistra fiecare participant admis pe site-ul dedicat proiectului la nivel european. De asemenea, în vederea realizării de către Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte al Bibliotecii Judeţene ”Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa a bradului de Crăciun, a spectacolului ce va avea loc cu ocazia sărbătorilor de iarnă, fiecare şcoală/instituţie înscrisă va expedia un pachet complet cu decoraţiuni pe adresa Centrului. Acesta poate fi prezentat şi direct.

      Ce şcoli/instituţii se pot înscrie.

Sunt încurajate să participe grădiniţele, şcolile primare şi bibliotecile școlare/publice (care lucrează cu copii în vârstă de 6-11 ani), orice instituţie de educaţie care desfăşoară activităţi cu acest segment de vârstă pentru a împărtăşi munca cu astfel de copii în întreaga UE. Fiecare entitate implicată va realiza podoabe reprezentative pentru bradul de Crăciun, decoratiuni din regiunea Sud - Muntenia şi, de asemenea, vor adăuga un pachet cu informaţii cu privire la modul în care este sărbătorit Crăciunul în zona noastră. Şcolile trebuie să facă decoraţiuni suficiente pentru a trimite pachete la alte şcoli participante în întreaga UE. Coletele trebuie să conţină şi CD-uri, DVD-uri sau stick USB cu informaţii despre tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun din regiunea noastră sau un link care să ducă la informaţiile respective. Trebuie subliniat faptul că în anii trecuţi multe CD/DVD-uri s-au spart ori nu s-au deschis, astfel încât informaţiile nu au putut fi accesate, dar putem trimite o pagină care să cuprindă un link google drive sau către o pagină de facebook sau un site unde ați postat imaginile, iar informația să fie arătată pe monitoare și videoproiectoare copiilor din toate țărilor. 

Nu uitaţi să puneţi în colet şi o felicitare (poate fi creată de copii) cu „Crăciun fericit!” în limba maternă şi pe care să treceţi şi numele instituţiei, judeţul,  ţara.  

 Şcolile/grădiniţele/bibliotecile implicate vor achita taxele poştale. Atenţie! Este necesar să întrebaţi din timp la Poşta despre preţul de expediere al pachetelor pentru fiecare ţară şi trebuie avut în vedere faptul că trebuie suportate costurile de trimitere a aproximativ 30 de pachete.

Entitățile participante la acest proiect sunt încurajate să se înregistreze pe facebook (în grupul ce va fi special creat) și să posteze imagini, impresii de pe parcursul derulării schimbului de podoabe. La final, veți primi o broșură cu imagini realizate de voi care va fi produs de Centrul EUROPE DIRECT Province de Luxemburg.

NUMĂRUL MAXIM DE ŞCOLI ADMISE ESTE DE 10 PENTRU CENTRUL EUROPE DIRECT TÂRGOVIȘTE.

      Dacă doriţi să participaţi la acest proiect, vă rugăm să ne contactaţi cât mai curând posibil. Termenul limită este 20 septembrie 2019, ora 16.00, dar principiul înregistrării este primul venit, primul servit cu condiţia ca înregistrarea să fie făcută corect (informaţiile să fie complete), conform formularului de pe site. Pentru înscriere trebuie să ne transmiteţi datele de contact ale instituţiei pe care o reprezentaţi: numele instituţiei, adresa poştală completă (inclusiv cod poştal), e-mail instituţie, telefon, site (dacă există), blog sau pagină de facebook etc (opţional), nume şi prenume coordonator la nivel de instituţie (un singur coordonator/instituţie care poate să fie ajutat de maxim 3 persoane), telefon mobil şi e-mail coordonator la care se adaugă, dacă este cazul, lista cu nume, prenume şi funcţia altor cadre implicate în proiect și numărul copiilor care vor fi implicați (obligatoriu). Informaţiile incomplete duc la descalificarea şcolii respective. O şcoală se poate înregistra cu o singură clasă ori cu toată instituţia. Decoraţiunile pot fi realizate din orice material şi trebuie să fie reprezentative pentru judeţul sau ţara noastră. De asemenea, ornamentele pot avea orice mărime, dar ţineţi cont de faptul că acestea trebuie să fie atârnate în bradul de Crăciun şi cu cât este mai mare şi/sau mai grea cu atât este mai scump costul poştei. Înregistrarea se va face ţinând cont de data şi ora înscrierii care va da şi ordinea.

Având în vedere faptul că anul școlar se desfășoară după un calendar diferit în țări diferite din Uniunea Europeană (unele sunt deja în vacanța de vară), vor fi anunţate grupurile de parteneri care vor face schimbul de podoabe (în jur de 30 de parteneri/grupă) în jurul datei de 31 octombrie 2019.

Vineri 15 noiembrie este data limită de expediere a coletelor către instituţiile partenere. Nu vor fi acceptate centre sau şcoli după termene. Este foarte important ca toate şcolile să expedieze toate coletele până cel târziu în data de 15 noiembrie, deoarece în perioada sfârşitului de an serviciile poştale pot avea întârzieri mari, mai ales pentru pachete, anul trecut foarte multe decoraţiuni sosind după Crăciun şi dezamăgind copiii, în timp ce în unele ţări din UE vacanţa de Crăciun începe mai devreme. Bineînţeles, puteţi începe realizarea de podoabe încă de pe acum.

Luni, 3 decembrie

Se doreşte ca la această dată toate şcolile şi centrele să fii primit deja toate decoraţiunile şi pachetele informative, astfel încât de la această dată brăduţul de Crăciun să poată fi decorat şi copiii să se poată bucura de el înainte vacanţa de Crăciun.

Alte informaţii:

1. În 20178unele şcoli au implicat toate clasele în proiect şi au realizat foarte multe decoraţiuni. Altele au participat cu o singură clasă de copii şi au realizat câte o decoraţiune/fiecare elev, astfel a rezultat un singur ornament pentru fiecare partener din grupă – se poate şi aşa. Ambele opţiuni sunt perfect acceptate.

2. Calitatea podoabelor primite nu este aceeaşi pentru toţi partenerii. De ce? Stilul şi calitatea podoabelor realizate de fiecare entitate pot fi foarte diferite. Acest lucru este posibil pentru că în unele instituţii decoraţiunile sunt efectuate exclusiv de copii mici. În alte şcoli, cadrele sau copii mai mari care sunt mai capabili joacă un rol important în realizarea ornamentelor. Unele şcoli folosesc materiale uşor de lipit (de exemplu hârtie), altele au acces la materiale mai scumpe ori primesc ajutor la plata taxelor poştale, deci pot trimite decoraţiuni mai multe şi mai grele. Credem că varietatea şi creativitatea sunt spiritul acestui proiect şi nu putem dicta cum să fie făcute decoraţiunile, cu ce materiale sau la ce standarde. Vă rugăm doar să creaţi ce este mai bun cu grupul vostru de copii şi în schimb aşteptaţi să primiţi o sumedenie de pachete cu decoraţiuni. Nu veţi fi dezamăgiţi.

Centrul dumneavoastră local EUROPE DIRECT Târgovişte:

Strada Stelea, nr. 2
Târgovişte
Dâmboviţa
130018
Tel. 0724477991
Fax. 0345100582

vladut_andreescu@yahoo.com
www.edtargoviste.ro

Persoană de contact - Vlăduţ Andreescu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte