Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
După 50 de dialoguri organizate în orașe din toate cele 28 de state membre ale UE, Comisia Europeană invită peste 150 de cetățeni la Bruxelles pentru o dezbatere paneuropeană, ce va avea loc joi, 27 martie, în clădirea Charlemagne a Comisiei. Președintele José Manuel Barroso va modera un dialog cu cetățenii în cursul după-amiezii, în timp ce alți 10 comisari și deputați în Parlamentul European vor participa la dezbateri cu cetățenii în cadrul unor evenimente paralele organizate pe tot parcursul zilei. Jurnaliștii ce doresc să participe la eveniment se pot înscrie trimițând un e-mail la adresa: Joshua.SALSBY@.ec.europa.eu.
„Întrebarea dominantă a dezbaterii continue la nivel european este următoarea: vrem să îmbunătățim Europa sau să renunțăm la ea? Răspunsul meu este clar: trebuie să ne implicăm! Dacă nu vă place Europa așa cum este, îndemnul meu este să o îmbunătățiți!” a declarat José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene. „Având în vedere că se apropie alegerile pentru Parlamentul European, îmi doresc o dezbatere reală privind modul în care Uniunea Europeană ar trebui să evolueze în anii următori, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere politic. O dezbatere în care fiecare cetățean să fie implicat. Acesta este motivul pentru care Comisia va organiza un dialog cu cetățenii săptămâna viitoare la Bruxelles și pentru care am vizitat fiecare țară din UE anul trecut, și continuăm să facem acest lucru și anul acesta, pentru a participa la dezbateri privind Europa.”
„Viitorul nu este o chestiune de noroc. Este o alegere. Alegeți Europa pe care v-o doriți,” a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul european pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Au trecut 18 luni de când comisarii au început să călătorească în fiecare colț al continentului nostru pentru a discuta cu cetățenii și pentru a le asculta opiniile. Ceea ce am văzut a fost încurajator – oamenii sunt entuziaști în ceea ce privește Europa. Indiferent de ce parte a spectrului politic se află, cetățenii vor doar ca Europa să le rezolve problemele. Am toate motivele să cred că acest entuziasm se va manifesta printr-o rată ridicată de participare la alegerile europene din mai 2014.”
Comisia Europeană a invitat la Bruxelles câte trei participanți la ultimele 50 de dialoguri cu cetățenii, astfel încât acest eveniment va fi punctul culminant al dialogurilor începute în septembrie 2012. Ultimul dialog cu cetățenii, la care va participa și domnul președinte Barroso, va avea loc între orele 16.00 – 17.00 CET și poate fi vizionat în direct prin webstream. Cetățenii pot participa la dezbatere pe Facebook și Twitter, utilizând hashtagul # EUdeb8.
În cursul zilei vor avea loc o serie de dialoguri în care 10 membri ai Comisiei Europene (vicepreședinții Reding și Rehn și comisarii Potočnik, Vassiliou, De Gucht, Damanaki, Hahn, Hedegaard, Andor și Mimica) vor discuta cu grupuri mai mici de cetățeni (a se vedea programul din anexă).
De asemenea, Comisia va publica un raport privind experiențele acumulate în urma celor peste 50 de dialoguri cu cetățenii. Câteva statistici preliminare extrase din acest raport pot fi găsite în anexă.
Context
Ce sunt, de fapt, aceste dialoguri cu cetățenii?
În 2013, Comisia Europeană a lansat Anul European al Cetățenilor (IP/13/2). Începând cu sfârșitul anului 2012, pe tot parcursul anului 2013 și continuând în 2014, anul alegerilor pentru Parlamentul European, deputați din Parlamentul European, Președintele și 21 de membri ai Comisiei au participat la dezbateri cu cetățeni din întreaga Europă pe tema așteptărilor acestora pentru viitor.
În cadrul a peste 50 de dialoguri diferite, cetățeni din toate categoriile sociale au discutat cu diferiți comisari, deputați în Parlamentul European și oameni politici de la nivel național și regional despre părerile lor în ceea ce privește rolul Europei în viitor. Mai multe informații sunt disponibile aici: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.
Dialogurile au loc în cadrul Anului European al Cetățenilor (IP/13/2), o inițiativă al cărei obiectiv este de a-i familiariza pe europeni cu drepturile lor în calitate de cetățeni ai Uniunii. Câteva dintre activitățile asociate acestui an continuă în 2014.
De ce organizează Comisia aceste dialoguri acum?
Pentru că Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii care vor urma sunt decisivi pentru viitorul Uniunii Europene, deoarece există multe opinii divergente cu privire la direcția pe care ar trebui să o urmeze Uniunea. Prin urmare, este esențial ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri. Procesul de integrare europeană ar trebui să fie însoțit de un efort de consolidare a legitimității democratice a Uniunii. Așadar, acum este mai important ca niciodată să ascultăm opiniile cetățenilor.
Care va fi rezultatul dialogurilor cu cetățenii?
Reacțiile cetățenilor vor ajuta Comisia în elaborarea planurilor pentru o viitoare reformă a UE. Unul dintre obiectivele principale ale acestor dialoguri este pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.
La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea Raport privind cetățenia UE, care prezintă 12 măsuri concrete noi pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia Uniunii reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cursul dialogurilor cu cetățenii pe tema drepturilor cetățenilor UE și a viitorului acestora.
Persoane de contact:
Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)
Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)
Pentru public: Europe Direct, prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e-mail
ANEXE
Anexa 1. Programul Dialogului paneuropean cu Cetățenii – Bruxelles, 27 martie
(Toate orele sunt exprimate după Ora Europei Centrale – CET)
08:30 Sosirea la Centrul pentru Vizitatori al Comisiei Europene
09:00 Deschiderea evenimentului – discurs introductiv
10:00 Prima rundă de discuții paralele pe teme/-cheie din Dialogurile cu Cetățenii (în prezența unui membru al Parlamentului European [MEP] și al unui reprezentant al Comisiei Europene)
11:00 Pauză de cafea
11:30 A doua rundă de discuții paralele pe cele 6 teme-cheie
14:00 Colectarea opiniilor exprimate în sesiunile de dimineață
15:00 Dialoguri între cetățeni și politicieni în cadrul unor sesiuni paralele
16:00 Dialog cu președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, despre viitorul Uniunii
17:00 Închiderea evenimentului
Anexa 2. Principalele statistici din raportul asupra Dialogurilor cu Cetățenii
Peste 15.000 de persoane au participat fizic la un Dialog cu Cetățenii.
Sondajele efectuate în timpul Dialogurilor cu Cetățenii arată, în medie, că:
Anexa 3. Dialogul privind viitorul Europei continuă …
Pagini Utile