Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.02.2024 - Președinta Ursula von der Leyen lansează dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE
ED Targoviste

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat la 25 ianuarie, dialogul strategic privind viitorul agriculturii, un nou forum al cărui mandat este conturarea unei viziuni comune privind viitorul sistemului agroalimentar al UE.

 

Dialogul strategic, anunțat de președintă în discursul său din 2023 privind starea Uniunii, se va concentra asupra dificultăților și oportunităților aduse în discuție de participanții la dialog, precum: un nivel de trai echitabil pentru fermieri și comunitățile rurale, sprijinirea agriculturii respectând limitele planetei noastre și ale ecosistemelor sale, valorificarea uriașelor oportunități oferite de cunoaștere și de inovația tehnologică și promovarea unui viitor prosper pentru sistemul alimentar al UE într-o lume competitivă.

Dată fiind experiența sa îndelungată, mai ales ca președinte al Comisiei pentru viitorul agriculturii a guvernului federal al Germaniei, profesorul Peter Strohschneider a fost numit președinte.

Dialogul strategic reunește părți interesate esențiale din cadrul întregului lanț agroalimentar, inclusiv fermieri, cooperative, întreprinderi agroalimentare și comunități rurale, și, de asemenea, organizații neguvernamentale și reprezentanți ai societății civile, instituții financiare și mediul academic. După reuniunea de lansare, vor fi organizate o serie de reuniuni tematice, care vor avea loc în prima jumătate a anului 2024.

Consiliul și Parlamentul European vor fi implicate în proces, iar președintele, profesorul Strohschneider, va informa periodic cele două instituții în privința dialogului, purtând un schimb de opinii cu ele.

Combinând diferitele perspective, dialogul este menit a stimula făurirea unor noi soluții și conturarea unei viziuni comune pentru viitorul sectorului agricol și alimentar al UE, până în vara anului 2024. În colaborare cu participanții la dialog, președintele va stabili formatul exact al concluziilor.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „A sosit momentul să creăm un nou consens privind alimentele și agricultura între fermieri, comunitățile rurale și toți ceilalți actori din cadrul lanțului agroalimentar al UE. Fermierii și industria alimentară din UE le furnizează cetățenilor noștri alimente sănătoase și de înaltă calitate și contribuie în mod fundamental la economia noastră, mai ales în zonele rurale. De asemenea, depun eforturi uriașe pentru a contribui la tranzițiile noastre colective: cea verde și cea digitală. Se confruntă, însă, totodată, cu o amplă serie de dificultăți: de la schimbările climatice la inflație și la impactul volatilității piețelor. Prin acest dialog strategic, creăm un forum care să ne dea o viziune clară pentru viitor, în beneficiul tuturor.”

Context

În discursul său din 2023 privind starea Uniunii Europene, președinta von der Leyen a anunțat că Comisia Europeană va lansa un dialog strategic privind viitorul agriculturii în UE.

În discursul său de deschidere a Zilelor sectorului alimentar al UE, președinta a adăugat că dialogul urma să fie lansat oficial în ianuarie 2024, vizând abordarea unor subiecte pertinente, precum:

- Cum le putem oferi fermierilor noștri – și comunităților rurale în care trăiesc – perspective mai bune, inclusiv un nivel de trai echitabil?

- Cum putem sprijini agricultura în limitele planetei noastre și ale ecosistemului său?

- Cum putem valorifica mai bine imensele oportunități oferite de cunoaștere și de inovarea tehnologică?

- Cum putem promova un viitor strălucitor și prosper pentru sistemul alimentar al Europei într-o lume competitivă?

Scopul dialogului strategic este să cuprindă toate politicile legate de agricultură și de producția de alimente, astfel încât să înțelegem mai bine dificultățile actuale și preconizate. Dialogul va fi o oportunitate de a auzi perspectivele, ambițiile, îngrijorările și soluțiile fermierilor și ale altor părți interesate esențiale din cadrul întregului lanț agroalimentar. Astfel, vom putea avea o discuție concentrată și orientată, menită a ne ajuta să turnăm o fundație comună pe care să construim viitorul sectorului agroalimentar al Uniunii.

Informații suplimentare

Discursul inaugural al președintei von der Leyen

Întrebări și răspunsuri despre dialogul strategic privind agricultura

Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE: Pagina de start

Detalii

Data publicării

25 ianuarie 2024

Date de contact

Olof GILL

Nume

Olof GILL

E-mail

Olof.GILL@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 296 59 66

Myrto-Amaryllis LAPPA

Nume

Myrto-Amaryllis LAPPA

E-mail

myrto-amaryllis.lappa@ext.ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 299 70 98


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană