Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
22.06.2023 - UE și Kenya încheie negocierile pentru un acord de parteneriat economic ambițios cu dispoziții stricte în materie de dezvoltare durabilă
ED Targoviste

UE și Kenya au anunțat la 19 iunie, încheierea politică a negocierilor pentru un acord de parteneriat economic (APE).

 

Acordul va stimula comerțul cu mărfuri și va crea noi oportunități economice, fiind însoțit de o cooperare specifică pentru a consolida dezvoltarea economică a Kenyei. Acordul de față este cel mai ambițios acord comercial al UE cu o țară în curs de dezvoltare în ceea ce privește dispozițiile în materie de dezvoltare durabilă, cum ar fi protecția climei și a mediului și drepturile fundamentale ale lucrătorilor.

Negocierile au fost încheiate în cadrul unei ceremonii oficiale la Nairobi de către vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisarul pentru comerț Valdis Dombrovskis și secretarul de cabinet al Ministerului Investițiilor, Comerțului și Industriei din Kenya, Dl Moses Kuria, în prezența președintele Kenyei, Dr. William Samoei Ruto. 

UE este prima destinație de export a Kenyei și al doilea partener comercial ca importanță. În 2022, valoarea schimburilor comerciale a totalizat 3,3 miliarde EUR, ceea ce reprezintă o creștere de 27 % față de 2018. APE va crea și mai multe oportunități pentru întreprinderile și exportatorii kenyeni, deoarece, în același timp, va deschide pe deplin piața UE pentru produsele kenyene și va stimula investițiile UE în Kenya datorită creșterii securității juridice și a stabilității.

Kenya are un rol de pionierat în eforturile în materie de dezvoltare durabilă pe continentul african și este un aliat fiabil în lupta împotriva schimbărilor climatice. Împreună cu UE, Ecuador și Noua Zeelandă, UE, Ecuador și Noua Zeelandă, Kenya face parte din conducerea Coaliției miniștrilor comerțului în domeniul climei, o inițiativă lansată la începutul acestui an. APE UE-Kenya se bazează pe această experiență solidă și este primul acord cu o țară în curs de dezvoltare în care se reflectă noua abordare a UE privind comerțul și dezvoltarea durabilă. Acordul conține angajamente ferme în materie de comerț și dezvoltare durabilă, inclusiv dispoziții obligatorii privind aspectele legate de muncă, egalitatea de gen, mediu și combaterea schimbărilor climatice.

Este vorba de un acord echilibrat, care ține seama de nevoile de dezvoltare ale Kenyei, acordându-i o perioadă mai lungă pentru a-și deschide treptat piața, măsuri de protecție pentru agricultură și protecția industriei sale în curs de dezvoltare. În acord a fost inclus și un capitol dedicat cooperării economice și pentru dezvoltare, care vizează consolidarea competitivității economiei kenyene. Împreună cu asistența pentru dezvoltare acordată de UE, acest lucru va contribui la consolidarea capacităților și va sprijini Kenya în punerea în aplicare fără probleme a APE, sprijinind în același timp fermierii locali să respecte standardele UE și să profite de oportunitățile oferite de acest acord.

Etapele următoare

APE va trebui să treacă printr-o revizuire juridică (așa-numita „examinare din punct de vedere juridic”) și apoi să fie tradus înainte de a fi trimis Consiliului de către Comisie spre semnare și încheiere. Odată ce a fost adoptat de către Consiliu, UE și Kenya pot semna acordul. În urma semnării, textul va fi transmis Parlamentului European spre aprobare.  Părțile pot decide apoi să aplice cu titlu provizoriu părți ale acordului, acordul intrând pe deplin în vigoare după ce Kenya și statele membre ale UE îl ratifică.

Context

Acordul de parteneriat economic dintre UE și Kenya vizează punerea în aplicare a dispozițiilor APE UE-Comunitatea Africii de Est (CAE) și va fi deschis spre aderarea altor țări din CAE în viitor.

APE și angajamentele sale ambițioase reprezintă un rezultat esențial al revizuirii politicii comerciale a UE din 2021 și al politicii sale comerciale cu Africa, ajutând UE să își aprofundeze și să își extindă acordurile comerciale actuale cu țările africane și să își consolideze obiectivele de dezvoltare durabilă.

Informații suplimentare

Fișă informativă privind principalele beneficii ale APE UE-Kenya

Fișă informativă Comerț și dezvoltare durabilă UE-Kenya

Declarația comună a Uniunii Europene și a KenyeiEN•••

Întrebări și răspunsuriEN•••

NOTĂ DE INFORMAREEN•••

Detalii

Data publicării

19 iunie 2023

Date de contact

Nume

Miriam GARCIA FERRER

E-mail

miriam.garcia-ferrer@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 299 90 75

Nume

Roberta VERBANAC

E-mail

roberta.verbanac@ec.europa.eu

Număr de telefon

+32 2 298 24 98


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană