Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
20.12.2023 - Moldova primește fonduri suplimentare pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare și pentru dezvoltarea în continuare a culoarelor de solidaritate
ED Targoviste

Moldova primește fonduri suplimentare pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare și pentru dezvoltarea în continuare a culoarelor de solidaritate.

 

Banca Europeană de Investiții a semnat la 15 decembrie cu Republica Moldova un împrumut de 41,2 milioane EUR, destinat îmbunătățirii legăturilor de transport, precum și furnizării de beneficii economice pe termen lung pentru întreaga regiune. Acest împrumut va fi completat de un grant acordat de UE, în valoare de 12 milioane EUR. 

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Salut semnarea acestui împrumut care, împreună cu cele 12 milioane EUR acordate de Comisia Europeană, va duce la îmbunătățirea infrastructurii feroviare din Republica Moldova. Vor fi reabilitați aproximativ 128 de kilometri de cale ferată de pe axa nord-sud, ceea ce va genera beneficii deosebite pentru economia Republicii Moldova. De asemenea, proiectul va consolida culoarele de solidaritate, în cadrul cărora, pe coridorul Dunării, România și Republica Moldova sunt principalii actori, asigurând tranzitul a aproape 70 % din produsele care ies din Ucraina.” 

Proiectul va contribui la reducerea congestionării traficului rutier și la creșterea sustenabilității din punctul de vedere al mediului, în conformitate cu obiectivele „Global Gateway” ale UE.

De asemenea, el va consolida culoarele de solidaritate - rutele alternative de transport pentru Ucraina care au devenit un sprijin vital pentru economia ucraineană. Pe lângă transportul de cereale din Ucraina (peste 58 de milioane de tone de cereale, de semințe oleaginoase și de produse conexe începând din mai 2022), acestea sunt principala opțiune a Ucrainei pentru a exporta toate celelalte mărfuri ale sale și pentru a importa ceea ce are nevoie, precum combustibil și asistență umanitară. Decizia de astăzi va contribui la consolidarea coridorului Dunării.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană